Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), Elon Musk döneminin başlamasından bu yana içerik denetleme uygulamalarına dair en ayrıntılı raporunu yayımladı. Bu, X’in bir yıldan uzun bir süre içinde yayımladığı ilk kapsamlı şeffaflık raporu olma özelliğini taşıyor. Raporda, platformun kurallarını nasıl uyguladığı ve reklamcıların platformdaki toksik ortam ile ilgili endişeleriyle nasıl başa çıktığına dair yeni bilgiler paylaşıldı.
2024 yılının ilk yarısındaki içerik kaldırma ve hesap askıya alma verilerini içeren rapor, askıya alma işlemlerinin önceki verilere göre üç katına çıktığını gösteriyor. X, bu dönemde yaklaşık 5.3 milyon hesabı askıya aldı; bu rakam, 2022’nin ilk altı ayında 1.6 milyondu.
Bunun yanı sıra X, 10.6 milyonun üzerinde gönderiyi kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırdığını veya etiketlediğini bildirdi. Şirketin nefret söylemiyle ilgili kurallarını ihlal eden gönderiler, bu sayının neredeyse yarısını oluşturuyor. Toplamda 4.9 milyon nefret içerikli gönderiye işlem yapıldı. Ayrıca, taciz ve istismar içerikli gönderiler (2.6 milyon) ve şiddet içerikli paylaşımlar (2.2 milyon) da önemli bir kısmı kapsıyor.
Bu rakamlar, platformdaki içeriklerin tam bir resmini çizmese de nefret söylemi, taciz ve şiddet içeriklerinin en büyük sorunlar arasında olduğunu ortaya koyuyor. Bu sorunlar, Elon Musk’ın şirketi devralmasından bu yana reklamcılar ve sivil toplum kuruluşlarının da en çok endişe duyduğu konular arasında yer alıyor. Raporda X, kural ihlali yapan içeriklerin platformdaki tüm gönderilerin yüzde 1’inden daha azını oluşturduğunu iddia ediyor.
Elon Musk döneminde X üzerindeki içerik ihlalleri arttı
Bu veriler, Musk’ın yönetimi öncesindeki rakamlarla karşılaştırıldığında içerik ihlallerinin önemli ölçüde arttığını gösteriyor. Örneğin, 2021’in ikinci yarısında Twitter, yaklaşık 1.3 milyon hesabı hizmet şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle askıya aldığını ve 4.3 milyon gönderiye işlem yaptığını raporlamıştı.
X, geçen nisan ayında 383 kelimelik kısa bir blog yazısıyla bazı içerik kaldırma istatistiklerini paylaşmıştı ancak o raporda hükümet talepleri veya gönderi kaldırma konularında neredeyse hiç detay bulunmuyordu. Yeni rapor bu alanda önemli bir gelişme sunuyor. X, 18737 hükümetten bilgi talebi aldığını ve bu taleplerin çoğunun Avrupa Birliği’nden geldiğini bildirdi. Şirket, bu taleplerin yüzde 53’ünde bilgi sağladığını açıkladı. Ayrıca hükümetlerden platformdan içerik kaldırma talebiyle 72703 istek geldiği, bu taleplerin yüzde 70’inden fazlasına işlem yapıldığı belirtildi. Japonya, bu taleplerin büyük çoğunluğunu (46648) oluştururken, Türkiye 9364 taleple ikinci sırada yer aldı.