Teknoloji

X, Brezilya’nın yasağını Cloudflare ile aştı

x görüntülü görüşme

Elon Musk’a ait olan sosyal medya platformu X, iki haftayı aşkın süredir kapalı kaldığı Brezilya‘da yeniden erişime açıldı. Ancak bu değişiklik Brezilya hükümetinin yasağı kaldırmasından kaynaklanmıyor. Görünüşe göre, X platformu Cloudflare’ın DNS hizmetini kullanmaya başladı ve bu sayede geçici olarak Brezilya hükümetinin uyguladığı kısıtlamalardan kaçınmayı başardı. Ancak bu durumun ne kadar süreceği belirsizliğini koruyor.

X’in bir sözcüsü yaptığı açıklamada, Brezilya’daki erişimin “yanlışlıkla ve geçici olarak” geri geldiğini belirterek, platformun kısa süre içinde tekrar erişilemez hale geleceğini öngördüklerini ifade etti. X, Ağustos ayının sonunda Brezilya’da yasaklanmıştı. Yüksek Mahkeme hakimi Alexandre de Moraes, X’in belirli hesapları kapatmayı reddetmesinin ardından internet sağlayıcılarına platformu engelleme talimatı vermişti. Bu anlaşmazlık aynı zamanda Elon Musk’ın SpaceX’e ait olan Starlink hizmetini de etkilemiş, şirketin Brezilya’daki banka hesapları dondurulmuştu.

X sözcüsü, platformun kapatılmasının ardından Latin Amerika’daki hizmet altyapısına erişim sağlayamadıklarını ve bu nedenle ağ sağlayıcısını değiştirdiklerini açıkladı. Bu değişiklik, Brezilya’daki kullanıcılar için geçici bir hizmet geri dönüşüne yol açtı. Ancak şirket, platformun Brezilya’da kısa süre içinde tekrar kapatılmasını bekliyor. Sözcü ayrıca, Brezilya hükümetiyle iş birliği içinde çalışarak platformu mümkün olan en kısa sürede geri getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Brezilya, VPN üzerinden X erişimi sağlayanlara para cezası kesiyor

X

The New York Times’ın haberine göre, X’in Brezilya’da yeniden çevrimiçi hâle gelme süreci çarşamba günü başladı. Ancak hizmetin tutarlılığı hala düşük seviyede. Haberde platformun Cloudflare DNS hizmetine geçmesinin, Brezilya’da geçici olarak geri dönmesine olanak sağladığı belirtildi. Şu anda Brezilya’daki internet servis sağlayıcılarının mahkeme kararına uymaya devam etmek için nasıl bir yol izleyeceği belirsiz. Eğer servis sağlayıcılar bu emirlere uymazsa, Brezilya yetkililerinin platformun erişimini engellemek için yeni yollar arayacağı tahmin ediliyor. Ülkedeki düzenleyiciler, yasağı aşmak için VPN’den yararlanan kullanıcılar için ağır para cezaları uygulamaya başlamış durumda.