Teknoloji

X, 1.9 milyon dolar cezayı öderse Brezilya’da hemen erişime açılabilir

brezilya x

Brezilya’da X’in (eski adıyla Twitter) erişiminin yeniden sağlanması için şirketin son bir cezayı ödemesi gerektiği bildirildi. Bloomberg ve CNBC’nin haberlerine göre, Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, şirketin 10 milyon Real (yaklaşık 1,9 milyon dolar) tutarındaki cezayı ödemesini emretti. Bu ceza, X’in iki gün boyunca Brezilya mahkemesinin emirlerine uymaması nedeniyle kesildi. Moraes, şirketin geri dönmesinin “yalnızca Brezilya yasalarına tam uyum sağlamasına ve ulusal egemenliğe saygı gösteren mahkeme emirlerine kesinlikle uymasına” bağlı olduğunu belirtti. Özellikle X 19 Eylül’de bazı kullanıcılar için yasağı ihlal ederek hizmetlerini geri getirdiği için bu ceza verildi. Ayrıca şirketin 23 Eylül’de Starlink aracılığıyla ikinci kez yasağı çiğnemesi üzerine de yeni bir ceza kesildi.

X’in sahibi Elon Musk, daha önce, platformda yanlış bilgi yaydığı iddia edilen birkaç hesabı kapatma ve dondurma emrine direnmişti. Musk, bunu sansür olarak değerlendirmiş ve uyum sağlamak yerine ülke genelinde operasyonlarını durdurma kararı almıştı. Bunun üzerine, Yargıç Moraes Brezilya’daki internet sağlayıcılarına X’i engellemelerini emretti ve VPN kullanarak siteye erişim sağlayanların günlük 50 bin Real (314 bin 432 TL) ceza alacağını duyurdu.

Ayrıca Brezilya Yüksek Mahkemesi SpaceX’in Starlink internet servis sağlayıcısının Brezilya’daki banka hesaplarını dondurdu. Bu süreçte mahkeme, daha önce X’e kesilen cezalardan 18.35 milyon Real (115.4 milyon TL) tutarında bir miktarı Starlink ve X’in hesaplarından tahsil etti.

X, Brezilya tarafından alınan kararlara uymaya meyilli

Birkaç gün önce, X avukatları Yargıç Moraes’in talimatına uyarak Brezilya’daki yasal temsilcisini belirten bir belgeyi mahkemeye sunduğu bildirildi. Şirket ayrıca, yargıcın başlangıçta verdiği talimatlarda belirttiği ve demokrasiye tehdit olarak gördüğü hesapları kapattı. Bu adımlar, X’in artık mahkeme emirlerine uymaya istekli olduğunu gösteriyor. The New York Times’ın haberine göre, X daha önce Brezilya’daki yasağın kaldırılması için gerekli belgeleri tam olarak sunmamıştı. Ancak Moraes’in “şirket, bu cezayı ödedikten sonra derhal faaliyetlerine dönebilir” şeklindeki açıklaması, X’in bu eksiklikleri giderdiğini gösteriyor. Böylece, Brezilyalı kullanıcılar yakında sosyal medya platformuna yeniden erişim sağlayabilecek gibi görünüyor.

X’in Brezilya’daki erişiminin tekrar açılması, hem şirketin hem de kullanıcıların yasa sürecine dair hassasiyetlerinin bir göstergesi olacak. Brezilya’da mahkemeler tarafından verilen kararlar, özellikle dezenformasyonla mücadele konusunda giderek daha katı hale gelirken, X’in bu yasal süreci nasıl yöneteceği gelecekteki faaliyetlerini de etkileyecek.