Teknoloji

X, Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin koşullarına uymak için harekete geçti

brezilya x

X, Brezilya’da tekrar faaliyet gösterebilmek için Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin koyduğu koşullara haftalarca karşı durmasının ardından geri adım atıyor. The New York Times’ın haberine göre, şirketin avukatları geçtiğimiz cuma günü mahkemeye sundukları belgelerde, yargıç Alexandre de Moraes’in talepleri doğrultusunda Brezilya’da yasal bir temsilci atadıklarını ve demokrasiyi tehdit eden hesapları kaldırdıklarını belirtti.

Ayrıca, X’in mahkemeye olan para cezalarını ödediği de bildirildi. Ancak, mahkeme hâlâ tüm gerekli belgelerin teslim edilmediğini ve bu belgelerin beş gün içinde sunulması gerektiğini ifade etti.

Reuters’a göre, X’in teslim etmediği belgeler, Brezilya yasalarına uygun şekilde resmi bir yasal temsilci atadığını kanıtlayacak belgelerden oluşuyor. Şirketin cuma günü yaptığı bildiride Rachel de Oliveira Conceição’nun yeni yasal temsilci olarak atandığı açıklandı. X, ağustos sonunda ülkede engellenmesinin ardından Brezilyalı kullanıcılara hizmeti geri getirmek için çalışmalara başlamıştı.

Şirket kısa bir süre önce Cloudflare’ın DNS hizmetini kullanarak yeniden çevrimiçi hale gelse de bunun “yanlışlıkla ve geçici” olduğunu duyurmuştu. O dönem bir X sözcüsü yaptığı açıklamada, “Platformun Brezilya’da kısa süre içinde tekrar erişilemez hale gelmesini bekliyoruz, ancak Brezilya halkı için geri dönmek adına hükümetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” demişti.

Brezilya X ve Starlink’e günde 1 milyon dolar ceza kesme tehdidinde bulunmuştu

Brezilya hükümeti, X ve Starlink’e ülkedeki yasağa uymamaları durumunda günlük yaklaşık 1 milyon dolarlık para cezası tehdidinde bulunmuştu. Yargıç Moraes, ayrıca Brezilya’daki kullanıcıların X’e VPN kullanarak erişmeleri halinde yaklaşık 8900 dolar para cezası ile karşılaşabileceklerini belirtmişti. X’in son hamlesi, bu sorunu çözme ve X’in Brezilya’da yasal olarak yeniden faaliyete geçmesi yönünde atılan bir adım olarak görülüyor.