Teknoloji

X Brezilya’daki para cezalarını yanlış bankaya yatırdı, geri dönüş süreci gecikti

brezilya x

Sosyal medya platformu X, Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin taleplerine uymasına rağmen hala ülkede erişime açılmadı. Reuters’ın haberine göre, bu gecikmenin en önemli sebeplerinden biri, şirketin Brezilya’daki para cezalarını yanlış bir bankaya yatırması.

Ağustos ayının sonunda Brezilya’da yasaklanan X, geçtiğimiz eylül ayının sonlarında mahkemenin emri doğrultusunda Brezilya için bir yasal temsilci atamış ve yanlış bilgi ile nefret söylemi yaydığı iddia edilen hesapları kapatmıştı. Ancak platformun geri dönüşü için son adım, biriken yaklaşık 5 milyon dolarlık para cezalarının ödenmesi olarak görülüyordu.

Reuters’ın cuma günü yayımladığı mahkeme belgelerine dayanarak aktardığına göre, X para cezalarını ödediğini ve hizmetlerinin yeniden aktif hale getirilmesi için başvurduğunu belirtti. Ancak Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, ödenen paranın yanlış bir bankaya gönderildiğini ve fonların doğru hesaba aktarılana kadar kararın bekleyeceğini söyledi. X ise cezaları doğru şekilde ödediğini savunuyor.

X Brezliya hükümeti ile iş birliği yaptığını duyurmuştu

X, Brezilya’da geçtiğimiz ağustos ayından bu yana yasaklı durumda bulunuyor. İlk başlarda mahkemenin taleplerine karşı direnç gösteren şirket, son zamanlarda bu tutumunu değiştirerek Brezilya hükümeti ile iş birliği yapmaya başladığını duyurmuştu. Mahkeme, platformun nefret söylemi ve yanlış bilgi yaydığı iddia edilen bazı hesapları kapatmasını talep etmiş, ayrıca X’e bu konuda yüksek miktarda para cezası kesmişti. Şirket, bu adımları atmasına rağmen halen ülkede erişime açılabilmiş değil.

X’in, hizmetlerinin yeniden aktif hale gelebilmesi için atılan adımların tamamlanması sürecindeki bu yeni gelişme, Brezilya’daki kullanıcılar için bir hayal kırıklığı yaratmaya devam ediyor. Ödeme sorununun çözülmesinin ardından platformun Brezilya’daki durumu netlik kazanacak.