Teknoloji

Apple, WWDC 2024’te yapay zekâ destekli emoji’leri ve OpenAI iş birliğini duyurabilir

wwdc 2024

Apple’ın Dünya Geliştiriciler Konferansı, yani WWDC 2024 etkinliğinde, yapay zekâ alanındaki yeniliklerini ve önemli ortaklıklarını duyurması bekleniyor. Teknoloji dünyasında büyük bir ilgiyle beklenen bu etkinlikte, Apple’ın yapay zeka destekli temel özellikler sunacağı konuşuluyor. Özellikle sesli notların yazıya dökülmesi ve otomatik emoji oluşturma gibi yenilikler olacak gibi görünüyor.

Apple’ın, yapay zekâ konusunda daha derinlemesine entegrasyon sağlamak için OpenAI ile bir ortaklık yapacağı da iddia ediliyor. Bloomberg’den Mark Gurman’ın Power On bülteninde belirttiğine göre, bu ortaklık sayesinde ChatGPT, Apple’ın işletim sistemlerine daha entegre hâle gelebilir. Ayrıca, Google ile de benzer bir anlaşma için görüşmelerin devam ettiği ve Apple’ın Anthropic ile de temas halinde olduğu bildiriliyor.

Bu muhtemel ortaklıkların ötesinde, Apple’ın yapay zekâ yaklaşımının daha pratik çözümler üzerine odaklandığı görülüyor. Gurman’a göre, Apple’ın duyuracağı önemli yeniliklerden biri “akıllı özet” özelliği olacak. Bu özellik, kullanıcıların kaçırdığı mesajları, bildirimleri ve diğer içerikleri özetleyerek hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Sesli Notlar uygulamasının, yapay zekâ destekli transkriptlerle büyük bir gelişme göstereceği de söylentiler ve sızan haberler arasında yer alıyor. Bu özellik, hem röportaj kayıtlarına başvurmak isteyenler için hem de öğrenciler için ders kayıtlarını daha sonra referans almak adına oldukça faydalı olacaktır. Apple cihazlarında hâlihazırda, otomatik olarak oluşturulan sesli mesaj transkriptleri ve video ya da ses ile sohbetler için sistem genelinde altyazılar gibi benzer özellikler bulunuyor.

Apple’ın, cihazlarında yer alan Spotlight aramasına, Safari internet aramalarına ve e-posta ile mesajlar için yazma önerilerine de yapay zekâ destekli iyileştirmeler getirmesi bekleniyor. Öte yandan şirketin fotoğrafları yeniden düzenlemek ve mesajlar üzerinden otomatik emoji oluşturmak için yapay zekayı kullanabileceği konuşuluyor. Ancak bu tür özelliklerin bazen sorunlara yol açabileceği de biliniyor. Meta’nın yanlışlıkla silahlı Waluigi etiketleri oluşturması veya Google’ın uygunsuz ırk çeşitliliğine sahip Nazi resimlerini ortaya çıkarması bunların akla gelen ilk örnekleri oluyor.

WWDC 2024’te duyurulmasını beklediğimiz Siri ve iOS 18 yenilikleri

Apple’ın Siri için daha doğal ve insana benzer bir ses geliştirmesi de beklenen yenilikler arasında. Apple Watch üzerinde Siri’nin daha işlevsel hale getirilmesi planlanıyor. Apple’ın cihazları bu işlemleri mümkün olduğunca yerel olarak gerçekleştirecek, ancak karmaşık görevler için Apple’ın M2 Ultra tabanlı sunucularına başvurulacak. Genel olarak, “son bir yılda veya daha yakın zamanda piyasaya sürülen” cihazlar, yeni yapay zeka özelliklerinin çoğunu alacak.

Yapay zeka özelliklerinin yanı sıra, iOS 18 ile kullanıcıların uygulama simgelerinin rengini değiştirmelerine olanak tanıyan bir özellik de duyurulabilir. Şu anda benzer bir özellik iOS için Kestirmeler uygulaması ile mümkün olsa da, daha basit bir yöntem memnuniyetle karşılanacaktır. Bunun yanı sıra, kullanıcıların uygulama simgelerini istedikleri yerlere yerleştirebilmelerine olanak tanıyan yeni bir iPhone ana ekran düzenlemesi de bekleniyor. Bu yenilikler, kullanıcıların iPhone deneyimini daha kişiselleştirilmiş hale getirmelerine yardımcı olacaktır.

WWDC 2024, Apple’ın yenilikçi yapay zeka çözümlerini ve potansiyel ortaklıklarını açıklayacağı heyecan verici bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Teknoloji dünyasında önemli bir yere sahip olan bu etkinlik, Apple’ın gelecekteki yönelimi hakkında da önemli ipuçları sunacak. Yapay zekâ alanında yapılacak bu yenilikler, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirebilir ve Apple’ın sektördeki rekabet gücünü artırabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER