Haziran ayı teknoloji meraklıları için yoğun ve heyecanlı geçen bir aydır. Bunun böyle olmasındaki en önemli etkenlerden bir tanesi de her yıl haziranın ikinci haftasında düzenlenen WWDC etkinliği. Apple’ın dünyanın dört bir yanındaki iOS ve OS X yazılımcılarını buluşturduğu WWDC etkinliği bu yıl 10-14 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Bu akşam Türkiye saatiyle 8’de düzenlenecek açılış toplantısıyla başlayacak olan etkinlikte iOS ve OS X’in yeni sürümleri karşımıza çıkacak.
Bu yılki WWDC geçmiştekilere nazaran biraz daha fazla önem taşıyor. Geçtiğimiz sonbaharda Apple’ın yönetim katında gerçekleşen değişikliklerle birlikte iOS’in başındaki isim Scott Forstall şirketten ayrılmış; iOS ve Mac cihazlarının tasarımlarının arkasındaki Jonathan Ive insan arayüzleri yöneticisi sıfatıyla yazılım tasarımından da sorumlu hâle getirilmişti. WWDC 2013, Apple’daki bu yeni dönemde yapılan çalışmaların ilk kez kamuoyu karşısına çıkacağı etkinlik olması nedeniyle diğerlerinden daha önemli görünüyor.
Açılış toplantısına saatler kala ortalıkta dolaşan dedikoduları ve beklentileri derleyip, etkinlik öncesinde bir ön bilgi vermek istedik. iOS 7, OS X 10.9, tanıtımı yapılacak donanımlar ve iRadio servisiyle ilgili detayları bu yazıda derliyoruz.
iOS 7
Apple son iki yıldır yeni iOS sürümüyle ilgili ilk bilgileri WWDC’de paylaşıyor, hemen ardından da geliştiricilere özel beta sürümlerini yayınlamaya başlayıp işletim sistemini sonbahardaki büyük lansmana hazırlıyor. Durumun bu yıl da farklı olmaması bekleniyor. Bu akşam iOS 7 ile ilgili detayları ilk elden öğrenme fırsatı elde edeceğiz.
iOS 7’nin en önemli özelliği, tasarımında Jonathan Ive’nin rol oynaması. Scott Forstall’ın görevi bırakmasının ardından yazılım tasarımında da baş sorumlu hâline gelen Ive’nin yönetiminde iOS 7’nin kapsamlı bir yenilikten geçeceği; eskiden beri gelen çizgiye bağımlı kalınmakla birlikte daha sade bir tasarıma geçileceği söyleniyordu. 9to5Mac sitesinin bugün paylaştığı son detaylar ve iOS 7’nin logosu beklentilerin boş olmadığını gösteriyor. Yeni tasarımda siyah ve beyaz ağırlıklı iki farklı renk düzeninin kullanılması, özellikle Apple uygulamalarında fazla şekilde gördüğümüz günlük hayattaki nesnelerin tasarımlarından ilham alan tasarımlardan vazgeçilmesi bekleniyor. Ayrıca uygulama ikonları da kapsamlı yenilikten geçecek gibi görünüyor.
iOS 7 ile birlikte işlevsel açıdan da bazı değişikliklerin olması bekleniyor. Bunların başında Airdrop özelliği geliyor. İki Mac arasında Wi-Fi üzerinden doğrudan veri transferine izin veren bu işlevin iOS 7 ile birlikte iPhone, iPad ve iPod touch’a da geleceği konuşuluyor. Öte yandan mevcut sosyal paylaşım yolları Twitter ve Facebook’a Vimeo ile Flickr’ın da eklenmesi bekleniyor. Bu arada Bildirim Merkezine de hava durumu ve borsa dışında yeni bileşenlerin ekleneceği iddia ediliyor.
En büyük rakip işletim sistemi Android’in kapsamlı görsel değişikliklerden geçtiği bir ortamda iOS’in tasarımı, her ne kadar ufak tefek farklılıklar taşısa da, 2007’de çıktığı zamanki ilk tasarımına bağlı kalmıştı. Ve bu tasarım da artık daha fazla gelişime izin vermiyordu, tıkanmıştı. İşte bu noktada iOS 7 ile birlikte tasarım anlamında yeni bir soluk kazandırılması bekleniyor.
OS X 10.9
iOS 7 ile ilgili epey bir şey yazıldı, çizildi; ancak söz konusu OS X olduğunda tersi bir durum söz konusu oldu. OS X 10.9 ile birlikte Apple’ın iOS ve OS X’in yakınsama planına devam edeceği şeklinde haberler çıkmıştı. iOS tarzı çoklu görev yönetimi, Siri ve Haritalar uygulamalarının OS X 10.9 ile birlikte masaüstüne geleceği tahmin ediliyor. Ayrıca Finder uygulamasının da sekmeli bir görünüm kazanacağı, böylelikle internet tarayıcılarınınkine benzer bir tasarıma kavuşacağı söyleniyor. Ayrıca OS X 10.9’un da iOS 7’nin görünüşüyle paralellik taşıyacak çeşitli arayüz değişikliklerini beraberinde getirdiğini görebiliriz.
Geçmişe bakacak olursak, OS X 10.9’un iOS 7’den daha önce çıkmasını bekleyebiliriz. Son iki yıla bakacak olursanız, iOS’in sonbaharda çıkmış olmasına karşılık OS X’in yeni sürümlerinin temmuz ayı içinde çıktığını görürsünüz. Ne var ki, bu yılki durum biraz farklı olabilir. Daring Fireball sitesinden John Gruber’ın söylediğine göre iOS 7’nin geliştirme çalışmaları takvimden geri kalınca, OS X projesinden iOS projesine yazılımcı takviyesi yapıldı. Bu da OS X 10.9 geliştirme çalışmalarının yavaşlamasına neden oldu.
Donanım
WWDC en son 2010 yılında bir iPhone tanıtımına ev sahipliği yapmıştı. Ondan sonraki etkinliklerde ise yeni bir akıllı telefon duyurusu görmemiştik. Bu geleneğin 2013’te de devam etmesini bekliyoruz. Ancak bu durum herhangi bir donanım duyurusu yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Apple’ın yenilenmiş MacBook bilgisayarlarını bu akşam duyurması bekleniyor. Geçen ekim ayında duyurulan 13 inç Retina ekranlı MacBook Pro dışında, MacBook serisinde yaklaşık bir yıldır herhangi bir güncelleme yapılmıyor. Intel’in yeni Haswell işlemcilerinin dağıtıma çıktığı bu günlerde Apple’ın da bu işlemci serisinden örnekleri barındıracak MacBook Pro ve MacBook Air modellerini tanıtması bekleniyor. Intel’in yeni donanımı daha uzun batarya ömrü ve daha iyi bir grafik performansı vadediyor.
Bununla birlikte Apple’ın tüm MacBook bilgisayarlarının güncellenmiş versiyonlarını tanıttığını görmeyebiliriz. En son dedikodular dört yeni MacBook Air modelinin tanıtılacağını işaret ediyor; bununla birlikte çeşitli MacBook Pro güncellemelerinin de gelmesini bekliyoruz. Öte yandan geçen yılın sonlarında kapsamlı yeniliklerden geçen iMac’in de Haswell işlemcili versiyonlarını bu etkinlikte veya önümüzdeki haftalarda görebiliriz.
iRadio
iTunes Store dijital müzik piyasasının lideri olmayı sürdürüyor, ancak son yıllarda şarkıları bilgisayarına indirmek yerine internet üzerinden dinlemeyi tercih eden kullanıcı sayısının arttığını görüyoruz. Türkiye’de bir hayli popüler olan Fizy veya yurt dışında iyice popülerleşen ve yakın zamanda Türkiye’de de faaliyete geçmesini beklediğimiz Spotify bu alanın öncülerinden. Geçtiğimiz haftalarda Google da Müzik servisi altında Google Play Music All Access servisini tanıtmış ve bu alanda alternatif bir servis sunmuştu. Apple’ın da bu pazarda varolmak için çalışmalar yaptığı ve bunun meyvelerinin de WWDC’de iRadio adıyla duyurulacağı söyleniyor. Son olarak Apple’ın bu servis için Sony ile anlaştığı haberleri çıkmıştı.
Apple’ın bu internetten müzik dinleme servisi sayesinde kullanıcılar şarkılarını bilgisayara veya mobil cihaza indirmeden dinleme fırsatı elde edecek, bir radyo deneyimi yaşamak mümkün olacak. Servisin iTunes Store’un da aktif şekilde kullanıldığı Türkiye’den de erişilebilir olup olmadığını da, eğer servis tanıtılırsa, bu akşam veya sonrasında göreceğiz.
Sürpriz olur mu?
Geçen son iki yıldaki WWDC etkinliklerine bakacak olursanız, yukarıda listelediğimiz beklentilere paralel gelişmelerin olduğunu göreceksiniz. Yani, Apple son iki yıldır WWDC’de ilgi görecek, heyecan uyandıracak bir ürün tanıtmıyor, donanım anlamında düşük profilli bir tavır sergiliyor. Bu nedenle Apple’ın bu etkinlikte televizyon, kol saati veya ucuz iPhone gibi ürünleri tanıtması beklenmiyor, bunlarla ilgili tanıtımları yılın ilerleyen zamanlarına saklayacağı tahmin ediliyor.
Bu arada yenilikleri de Teknoblog sayesinde ilk öğrenenler arasında olacaksınız. Bu akşam saat 8’de kimselere randevu vermeyin; ister bilgisayar ister mobil cihaz üzerinden Teknoblog’u takip edip yeniklerle hemen tanışın.