Wi-Fi cihazları neredeyse on yıldır aynı güvenlik protokolünü kullanıyor. Ancak bugün itibarıyla bu durum değişmeye başlayacak. Wi-Fi standardına uyumdan sorumlu olan Wi-Fi Alliance kuruluşu, 2004 yılından beri kullanımda olan WPA2 güvenlik protokolünün takipçisi olan WPA3’ü destekleyen ürünleri sertifikalandırmaya başlıyor.
Yeni protokol Wi-Fi üzerinden bağlanan cihazlar için birtakım ek korumalar getiriyor. En büyük gelişimlerden bir tanesi korsanların şifrenizi defalarca deneyerek bulmasının önüne geçmek oluyor. Bir başka koruma yöntemi ise parolayı bulan korsanların bu durumda görebilecekleri veriye bile kısıtlama getiriyor. Aslına bakarsanız, son kullanıcı tarafında değişecek çok fazla şey olmayacak. Yine şifrenizi yazıp ağa bağlanacaksınız.
WPA3 korumaları bir anda gelmeyecek, aslına bakarsanız buna geçiş birkaç yıllık süreç sonunda tamamlanmış olacak. Öncelikle WPA3’ü destekleyen bir ağ yönlendirici cihazı satın almanız gerekecek. Belki üreticiler mevcut cihazınıza da bu protokol desteğini getirebilirler. Bununla birlikte bağlanacak cihazların da WPA3’ü desteklemesi gerekecek. Yani yine ya yeni cihaz satın almalı ya da mevcut cihazlarınızın güncellenmesini ummalısınız. Neyse ki, WPA3’ü destekleyen cihazlar WPA2 kullanan cihazlara bağlanmaya devam edecek. Böylelikle eve getirdiğiniz WPA3 destekli yeni cihaz mevcut cihazlarınızla da çalışmayı sürdürebilecek.
WPA3 İLE SÜREKLİ ŞİFRE TAHMİNİ YAPARAK BAŞARIYA ULAŞMAK ZORLAŞACAK
WPA3’ün bir başka önemli yeniliği de çevrim dışı şifre tahmin saldırılarına karşı oluyor. Bu gibi durumlarda saldırgan Wi-Fi veri akışından veri çekerek bunu kişisel bilgisayara aktarır. Daha sonra isabeti yakalayıncaya kadar defalarca şifre tahmini yapar. WPA3 ile birlikte saldırganlar elde ettikleri çevrim dışı veri üzerinde sadece bir kez parola tahmini yapabilecekler. Yanlış tahminde veri kullanılamaz hâle gelecek. Tahmin yapmak istedikleri her seferde etkin durumdaki Wi-Fi cihazıyla etkileşim kurmaları gerekecek. Bu da daha zor çünkü, Wi-Fi cihazıyla fiziksel olarak aynı ortamda bulunmaları gerekiyor. Üstelik cihazlar tekrar tekrar şifre tahminine karşı da korunaklı olacak biçimde ayarlanabilir.
WPA3’ün bir başka büyük yeniliği de, Wi-Fi Alliance’ın ön plana çıkardığı gibi, ilerletilmiş gizlilik oluyor. Bu gizlilik özelliği daha eski verinin daha sonra gerçekleştirilecek bir saldırıya karşı korunmasını sağlıyor. Eğer bir saldırgan şifrelenmiş bir Wi-Fi iletimini yakalarsa ve daha sonra şifreyi kırarsa, yine de daha eski verileri okuyamayacak. Görecekleri tek şey, o anda ağ üzerinden akmakta olan yeni veri olacak.
Tüm bu değişiklikler Wi-Fi’nin hem ev hem de kişisel kullanım alanlarına uygulanacak. Herkese farklı bir şifrenin sağlandığı büyük ofis ve benzeri işletme ortamlarında da kullanılan Wi-Fi için de birtakım yenilikler geliyor. Ancak bunların farklı koruma kümeleri bulunacak.
Wi-Fi Alliance, WPA3’ün yayılımının önümüzdeki birkaç yıl içinde hızlanacağını tahmin ediyor. Şu anda bu protokol yeni ürünler için zorunlu tutulmayacak. Ancak Wi-Fi’nin 802.11ax olarak anılan gelecek nesil standardı da çıkmaya başlıyor ve 2019 sonlarından itibaren daha fazla kesime ulaşması bekleniyor. Bu protokolü destekleyen cihazların yayılmasıyla birlikte, kuruluş da WPA3’e uyumun hızlanacağını tahmin ediyor. Wi-Fi Alliance, uyum arttıkça, WPA3’ün Wi-Fi sertifikası almak isteyen bir cihaz için gereksinim hâline geleceğini söylüyor.
WPA2 on yıldan daha fazla zamandır ortalıkta olsa da, tabii ki o zamandan bu yana çeşitli bakım ve güncellemeler yapıldı. Böylelikle yeni saldırılara karşı daha korunaklı hâle getirildi. WPA3’te de durum aynı şekilde olacak.
WPA3 sertifikalandırmasının başlamasına ek olarak Wi-Fi Alliance, Easy Connect adını taşıyan yeni ve isteğe bağlı bir Wi-Fi özelliğini de duyurdu. Easy Connect’in akıllı ev cihazlarını ağ yönlendiricisine bağlama sürecini basitleştirmesi bekleniyor. Bu, özellikle ekran veya düğme barındırmayan cihazlara bağlantı sırasında işleri kolaylaştıracaktır. Eğer bir cihaz ve bağlanacağı ağ cihazı Easy Connect’i destekliyorsa, telefonda QR kodunu okutmak, Wi-Fi bilgilerinin ve izinlerinin bu cihaza otomatik olarak gönderilmesini sağlayacak.
WPA3’e uyum konusunda da bazı haberler var. Aralarında Qualcomm’un da bulunduğu birçok şirket, yeni standartlara desteklerini açıklamaya başladı. Qualcomm, 802.11ax ve WPA3 destekleyecek telefon ve tabletler için bir yonga yapımına başladığını duyurmuştu.