Dosya

Windows Phone 8.1 hangi yeniliklerle geliyor?

Microsoft yeni nesil mobil işletim sistemi Windows Phone 8.1’in tanıtımını her yıl düzenlediği Build etkinliğinde gerçekleştirdi.

windows-phone-8-1-020414

Ekim 2012’de dağıtıma çıkan ve barındırdığı Türkçe desteği sayesinde Türkiye’de Windows telefonlarının satışının önünü açan Windows Phone 8 şimdiye kadar üç büyük güncelleme gördü, Windows Phone 8.1 ise bu güncellemelerin ardından gelen, daha kapsamlı ve daha fazla yenilik getiren bir güncelleme olarak kayıtlara geçecek.

İşte Windows Phone 8.1’in Microsoft’un mobil platformuyla çalışacak cihazlara getirecekleri:

Aksiyon Merkezi

Windows Phone kullanıcıları uzun zamandır bildirimler konusunda sıkıntı çekiyor ve onları daha kolay görecek ve yönetecek yollara ihtiyaç duyuyor. En basitinden iOS ve Android’de yer alan bildirim tepsisi gibi bir çözüm arzu ediliyor.

Microsoft bu talepleri duymuş ve Aksiyon Merkezi adı verilen bir işlev geliştirmiş. Üstteki çubuğun aşağı sürüklenmesiyle açılan bu bölümde Wi-Fi’yi açıp kapatmayı sağlayan; parlaklık, mesajlaşma ve telefon ayarlarını kontrol etmeyi mümkün kılan butonlar bulunuyor.

Aksiyon Merkezi’nin kullanıcılara bildirimlerde görüntülenecek unsurları ihtiyaçlara göre belirlemeye izin veren geniş yelpazede seçeneği bulunuyor.

Cortana

Halo’dan bir karakter olan Cortana’dan adını alan bu özellik yine oyunda onu seslendiren aktris tarafından hayat buluyor. Cortana’nın kendisine ait bir canlı kutucuğu bulunuyor ve buradan Google Asistan’a benzer şekilde bilgi gösterimi yapıyor. Cortana’yı Siri ve Google Asistan’ın karışımı olarak tanımlamak çok da yanlış olmayacaktır.

Cortana içerik araması yapıyor, takvimleri kontrol ediyor, mesaj gönderiyor, telefon görüşmelerini gerçekleştiriyor ve bundan çok daha fazla görevi yerine getiriyor. Farklı türlerde ve dinamik ses kontrolü sunuyor.

Cortana’nın “Defter” olarak adlandırabileceğimiz ve kullanıcıyla ilgili olarak öğrendiği her şeyi gösterdiği bir özelliği de bulunuyor. Bu defter kullanıcı tarafından düzenlenebiliyor. Ayrıca bu kişisel asistan kişinin arkadaşlarını ve ailesinin bireylerini öğrenerek onları yakın çevreye kaydediyor. Bu, özellikle “Sessiz saatler” olarak adlandırılan ve sadece yakın çevredeki kişilerden gelen aramaların kabul edildiği özellik için kullanışlı oluyor.

Cortana lokanta vb. mekanların aranması sırasında Bing’in Yelp tarafından sağlanan verilerinden yararlanıyor, böylelikle kullanıcılar seçenekleri daraltma fırsatına sahip oluyor. Ayrıca puan bazlı tavsiyeler de gösteriliyor.

Cortana yazı yazarak yerelde arama yapma fırsatı sunuyor. Belirli bir kişiden gelen e-posta iletisinin bulunması arama çubuğu üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Veya çeşitli anımsatıcılar kurulabiliyor, üstelik bu anımsatıcılar konum bazlı olacak şekilde de ayarlanabiliyor.

Microsoft’un bu kişisel dijial asistanından üçüncü tarafı uygulamalar da yararlanabiliyor, onları da sesle kontrol etmek mümkün oluyor. Örneğin, “Cortana, James Philips’i Skype’tan ara” benzeri bir sesli komut Skype uygulamasının açılmasını, hemen ardından da o kişinin aranmasını sağlıyor. Facebook da entegrasyona dahil edilen uygulamalar arasında yer alıyor, kullanıcılara belirli bir kişi hakkındaki gelişmeleri sorarak öğrenme imkanını tanıyor.

Cortana ilk olarak ABD’deki kullanıcılara beta olarak sunulacak. Microsoft bu servisi yakın gelecekte Amerika dışına taşımayı planlıyor.

Canlı kutucuklar

Canlı kutucuklar daha canlı hâle geliyor. Bunlar uygulamadan çeşitli güncellemeleri göstermekle sınırlı kalmayıp üstünde yapılacak bir sürükleme hareketiyle okundu olarak işaretlenme imkanına da kavuşuyor. Böylelikle kullanıcılar bir mesajı başka cihazda okuduklarında bildirim sayısıyla karşılaşmak zorunda kalmıyor.

Bu arada Windows Phone 8.1’de canlı kutucukların arka planına resim ekleme imkanı da sunuluyor. Böylelikle başlangıç ekranına bakan bir kullanıcı arka planda kutucuklarla bir resmin oluşturulduğunu görecek.

Wi-Fi Sense

Sense uygulamaları kullanıcılara telefonun güç ve para tüketen fonksiyonlarını kontrol etme izni veriyor. Yeni Wi-Fi Sense uygulaması bulunulan alan içinde açık Wi-Fi şebekesi bulunduğunda otomatik olarak bağlanılmasını sağlıyor. Bu yapılırken portalın genellikle bir pencere açılmasını ve kullanıcının işlem yapmasını gerekli kılan kullanım şartları kabulü gibi işlemler de otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

Eğer bir kullanıcı Windows PC’si üzerinden Wi-Fi bağlantısına giriş yaparsa, aynı hesap altındaki Windows Phone 8.1 cihazı da bu ayarları hatırlıyor ve otomatik olarak bağlanıyor.

Takvim

Takvim uygulaması güncellenmiş ve dış kaynaklar ile daha iyi çalışır hâle getirilmiş. Google Takvim uygulaması Windows Phone 8.1’deki Takvim uygulamasına eklenebiliyor, böylelikle her şeye tek yerden erişmek mümkün oluyor. Hava durumu verilerini de gösteren bu uygulama böylelikle dışarı çıkarken nasıl giyinmeniz gerektiği konusunda yardımcı oluyor. Ayrıca Takvim uygulamasına en sonunda haftalık görünüm kodu da eklendi.

Word Flow Klavye

Windows Phone 8.1’in klavyesi Swype benzeri giriş yöntemi kazanıyor. Böylelikle kullanıcılar klavye üstünde parmaklarını kaldırmadan gezdirerek hızlı yazı yazabilecek. Ayrıca ne yazıldığına bağlı olarak his simgeleri de yazıya otomatik olarak eklenebilecek.

İşletmeler için

Microsoft VPN ve S/MIME desteği sunuyor. Kullanıcılar güvenli bir iletişim için e-posta iletilerini şifreleyebilecek. Kullanıcılara gönderim sırasında e-posta iletisini imzalama ve şifreleme seçenekleri sorulacak. E-posta iletilerine iliştirilmiş eklerin düzenlenmesinin kilitlenmesi, böylelikle sadece okuma özellikli dosyaların gönderilmesi de mümkün oluyor.

Cihazların uzaktan kontrolü de kurumların işini kolaylaştıracaktır, örneğin bu sayede kullanıcıların kullanımı istenmeyen çeşitli uygulamalar uzaktan kilitlenebilecek.

Uygulama mağazası da şirketlere promosyonlar veya lansmanlar sırasında gerekli olduğunda daha büyük boyutlu kutucukları kullanma izni verecek. Tabii ki, bu yüksek bir ücret karşılığında olacaktır.

Ne zaman çıkacak?

Windows Phone 8.1 mevcut cihazlara önümüzdeki aylarda gelecek. Ancak Windows Phone 8.1 ile çalışan cihazlar nisan sonunda veya mayıs başında çıkmaya başlayacak.