Eğer yakın zamanlarda gerçekleştirilen indirim kampanyalarını fırsat bilerek bir dizüstü bilgisayar satın aldıysanız ya da hediye olarak bir laptop sahibi olduysanız, hangi uygulamaları indireceğinize karar vermekte zorlanıyor olabilirsiniz. Endişeye kapılmanıza gerek yok. İhtiyacınız olabilecek en iyi Windows uygulamalarını bulmak için hazırladığımız rehber niteliğindeki yazımızdan yararlanabilirsiniz.
Duolingo
Duolingo, günde sadece birkaç dakika pratik yaparak yeni bir dil öğrenmenin eğlenceli ve kolay bir yolunu sunuyor. Masaüstü uygulaması İspanyolca, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Portekizce ve daha pek çok dilde kurslar içeriyor. Selamlaşma gibi temel ifadelerle başlayabilir ve ilerledikçe daha gelişmiş alıştırmalara geçebilirsiniz. Veya derslerin ortasında ayrılabilir ve daha sonra tekrar gelip dersleri tamamlayabilirsiniz. Bu da Duolingo’yu yoğun ders programları olan öğrenciler için ideal hâle getiriyor. Duolingo’yu ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Zoom
2020’yi tanımlayan bir uygulama varsa, bu kesinlikle Zoom’dur. Biz de yıl boyunca bu uygulamayı basın toplantıları veya kendi toplantılarımız için kullandık. Yavaş ve dengesiz internet bağlantısına sahip olsanız bile, toplantıları düzgün şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır. Bu arada bağlantı sorunları yaşıyorsanız, video yayınınızı kapatmak de genellikle işe yarayacaktır. Zoom, kolay video görüşmeleri için her türlü kolaylığı ve imkanı sağlıyor. Arka plan resminizi özelleştirebilir, sohbet profilinizde kişisel notlar ayarlayabilir, dikey ve yatay düzenler arasında geçiş yapabilir ve hatta bunlardan daha fazlasını gerçekleştirebilirsiniz. Ücretsiz plandaki kullanıcılar, 40 dakika ile sınırlı olarak 100 katılımcıya kadar oturumlara ev sahipliği yapabilir. Belirli bir yıllık bir ücret karşılığında sınırsız arama süresi, bulut kaydı ve tek oturum açma gibi avantajlar ekleyebilirsiniz.
Skype
Skype, Zoom kadar iş odaklı özelliğe sahip değil. Ancak bir Microsoft ürünü olduğu için Windows 10 ile daha fazla entegrasyona sahiptir. Microsoft hesabınızla oturum açabilir ve onu şirketin OneDrive ve Outlook gibi diğer yazılımlarına bağlayabilirsiniz. Skype ile kişileri ekleyebilir ve onları doğrudan arayabilirsiniz. Herhangi bir link göndermenize gerek yoktur. Ayrıca onlara mesaj da gönderebilirsiniz. Üstelik dosyaları yalnızca sohbet penceresine sürükleyip bırakarak paylaşabilirsiniz.
Adobe Creative Cloud
İhtiyaç duyduğunuz Creative Cloud uygulamaları, yaptığınız işin türüne ve bütçenize bağlı olacaktır. Fotoğraf editörleri Photoshop’u (profesyoneller tarafından yaygın olarak kullanılan ve en iyi bilinen fotoğraf işleme yazılımı) ve Lightroom’u (görüntü işleme için) ayda 62,68 TL karşılığında edinebilir. Amatör fotoğrafçılar, temel görüntü düzenleme için ihtiyaç duydukları tüm özelliklere sahip olan ücretsiz Photoshop Express’i edinebilirler. Video çalışması yapanlar, sektör lideri Premiere Pro’yu ayda 132,16 TL’ye veya tüketici odaklı Premiere Elements’i satın alabilirler. Illustrator, InDesign, Premiere Rush, Audition, After Effects, Dreamweaver ve Acrobat Pro gibi 20’den fazla masaüstü uygulamasını içeren Creative Suite’in tamamına aylık 332,76 TL karşılığında sahip olabilirsiniz.
Paint 3D
Paint, okul yıllarında basit resimler yapmak ve bilgisayar kullanma hevesimizi gidermek için kullandığımızdan bu yana uzun bir yol kat etti. Paint 3D’yi Windows PC’nize önceden yüklenmiş olarak gelen bir yazılım olarak göz ardı etmek kolaydır, ancak aslında bu uygulama Microsoft Store’daki en iyi uygulamalardan biridir. Temel resim çalışmaları için bu uygulamayı kullanabilirsiniz ve elinizin altında her türlü araç olacaktır. Kullanıcılar her türlü doku, filtre ve aydınlatma seçeneğiyle 2D kreasyonlara ek olarak üç boyutlu modeller yapmak için ücretsiz programı kullanabilir. Ayrıca, 3D modelleri Word, PowerPoint ve Karma Gerçeklik Görüntüleyici gibi diğer Microsoft uygulamalarına kolayca kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.
Spotify
Spotify’ı kullanmıyor olsanız bile, kullanan en az bir kişiyi mutlaka tanıyorsunuzdur. Spotify Windows uygulamasında gezinmek kolay, size her türlü öneriye ve seçilmiş çalma listelerine erişim sağlıyor. Elimde çok fazla müzik platformu seçeneği var ve Spotify Premium da bunlardan bir tanesi. Sunduğu tavsiyeler ve otomatik olarak oluşturulan listeler hoşunuza gidecektir. Eğer müzik dinlemeyi seviyorsanız Spotify Premium aboneliğini öneririz. Bu sayede reklamlardan kurtulur ve internete bağlı değilken de müzik dinleyebilirsiniz. Bunun için ayda 17,99 TL ücret ödemelisiniz. Bu arada yeni üyeler için 3 ay ücretsiz kullanım imkanının bulunduğunu da belirtelim.
Netflix
Netflix adını herhalde Türkiye’de de duymayan kalmamıştır. Netflix, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de en popüler içerik yayın servislerinden bir tanesi. Üstelik Microsoft Store’daki en popüler uygulamalardan biridir. Bir internet tarayıcısında gezinmek zorunda kalmadan dizileri ve filmleri hızlı bir şekilde açmak için Windows uygulamasını kullanabilirsiniz. Eğer farklı cihazlarda da Netflix’i kullanıyorsanız, içerikler cihazlar arasında senkronize oluyor, böylece bilgisayarınızda bir bölümü duraklatabilir ve telefonunuzda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Netflix üyeliği aylık 17,99 TL’den başlıyor. Uygun planı; aynı anda kaç ekranda izlemek istediğinize ve HD veya Ultra HD içeriklere erişmek isteyip istemediğinize göre seçebilirsiniz.
VLC
Netflix, BluTV ve benzeri içerik yayın servislerinin yaygınlaşması ile birlikte internet üzerinden doğrudan bilgisayara indirilip izlenen içerikler azaldı. Başkaları için durum nasıl, bilemem. Ancak benim tarafımda durum bu şekilde. Yine de, hâlâ yerelde tuttuğunuz içeriklere güveniyorsanız, o hâlde VLC bilgisayarınızda mutlaka olmalı. VLC bir akış hizmeti değil, ancak yine de oldukça kullanışlı olan bu uygulama her türlü formatı işleyebilen ücretsiz bir medya oynatıcıdır. Ekolayzer ayarları ve müzik çalma için ön ayarlar dahil olmak üzere görüntüleme deneyimini iyileştirmek için bazı özellikler içeriyor. Hatta DVD’lerden ve CD’lerden de içerik oynatabiliyor.
WhatsApp Desktop
Aslına bakarsanız, WhatsApp’ın tarayıcı üzerinden çalışan web versiyonu mobil uygulamadaki sohbetleri dizüstü veya masaüstü bilgisayara yansıtmak için yeterli oluyor. Ancak ayrı bir uygulamanın rahatlığını isterseniz, o hâlde WhatsApp Desktop uygulamasını bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Bu çok kullanışlı uygulama sayesinde görüşmelerinizi tek bir yerde görebilir, sohbetlerinizi bilgisayar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik PC’nizdeki dosya, video veya fotoğrafları da kolaylıkla paylaşabilirsiniz.
Messenger
Artık Windows için de; iOS ve Android için Messenger uygulamalarıyla neredeyse aynı görünüme sahip olan bir Facebook Messenger uygulaması var. Web uygulamasının bazı özellikleri, yani sesli ve görüntülü arama ise eksik. Eğer sohbetlerinizi üzerinde çalıştığınız internet tarayıcısından ayrı tutmak, Facebook Messenger sekmesinde görünen uyarının dikkatinizi dağıtmasını önlemek isterseniz, bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
Discord
Discord, yola oyuncular için bir hizmet olarak başladı, ancak şirket bu yıl onu daha fazla kullanıcı kitlesine genişletmek için epey çaba gösterdi. Hizmeti iş ortamlarında, hayran topluluklarında veya sadece arkadaş gruplarıyla sohbet etmek için kullanan kişiler arasında görmek her zamankinden daha yaygın hâle geldi. Discord yalnızca yazılı sohbeti sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kullanışlı ve genel olarak kararlı olan ses kanallarını kurmak da çok büyük işlevsellik taşıyor. Çeşitli ek özellikler için, Nitro Classic’e ayda 4,99 ABD doları veya Nitro’ya ayda 9,99 ABD doları karşılığında abone olabilirsiniz.
Slack
Slack, özellikle birbirinden kısmen ya da tamamen uzakta çalışan ekipler için çok kullanışlı bir ortak çalışma uygulaması. Aslında birçok iş yerinin Slack’i kullanması onların verimliliğini artıracaktır. Biz de Teknoblog ekibi olarak iç iletişim için Slack’i kullanıyoruz. Buna rağmen Slack’in keyfini çıkarmak için bir çalışan olmanıza gerek yok. Kitap kulübünüz veya fantezi futbol liginiz için herkesle sohbet etmek ve takılmak için sanal bir çalışma alanını da Slack üzerinden oluşturabilirsiniz.
Evet, Instagram için de bir Windows uygulaması var ve tarayıcı uygulamasından da çok daha iyi çalışıyor. Telefonunuzda Instagram ile yapabileceğiniz hemen her şeyi Windows uygulamasında da yapabilirsiniz. Fotoğrafları ve hikayeleri görüntüleme, DM’leri okuma ve yanıtlama veya IGTV videoları izleme bunların arasında yer alıyor.
WPS Office
Aslına bakarsanız, bir Windows PC’de çalışacak en iyi Office çözümleri Microsoft’a ait. Ancak Microsoft 365 için ödeme yapmak istemiyorsanız, onun yerine WPS Office’i kullanabilirsiniz. Microsoft 365’e oldukça benzer olan bu paket ve tamamen ücretsiz olması dışında, Office belgelerini açabilir ve düzenleyebilir. Bu yazılım paketi, neredeyse tüm Microsoft Office biçimlerini (örneğin .docx, .ppt ve .xls dahil) açabilen Writer (Word), Spreadsheets (Excel), PDF Editor ve Presentation (PowerPoint) uygulamalarını içerir. Hepsi de oldukça iyi ve Office tarafındaki rakiplerine benzer bir deneyim sağlıyor. WPS’nin kendine ait bazı kullanışlı özellikleri de mevcut. Örneğin, Writer, birden çok belgeyi tarayıcıya benzer sekmelerde açık tutmanıza izin veriyor.
Todoist
Yapmanız gereken onca iş arasında bunalmış hissediyorsanız, Todoist işlerinizi takip etmenize yardımcı olabilir. Piyasadaki en iyi görev yönetimi programı olarak geniş çapta övgü alan Todoist, projeler içinde alt projeler ve görevler oluşturmanıza ve onlara öncelik derecelendirmeleri, son tarihler ve saatler, etiketler ve diğer her türlü ayrıntı atamanıza izin veriyor. En temel kullanım seviyesi ücretsizdir, ancak kullanmak isteyebileceğiniz bazı özellikleri içermez. Bunların arasında görevler hakkında yorum yapma ve hatırlatıcılar ayarlama da bulunuyor. Todoist’e aylık 3 dolardan başlayan fiyatlarla paralı abone olabilirsiniz.
Microsoft Yapışkan Notlar
Yapışkan Notlar, hiç olmadığı kadar basit bir uygulamadır. Eğer henüz denemediyseniz, mutlaka bir şans vermelisiniz. Post-It mantığıyla çalışan bu uygulama ile kendinize notlar veya anımsatıcılar oluşturabilir ve bunları ekranınızın bir köşesinde tutabilirsiniz.
Microsoft 365
Tabii ki, ofis işleri için en iyisini isterseniz, o hâlde Microsoft 365 seçeneğini değerlendireceksiniz. Aboneliğe dayalı paket; Word, Excel, PowerPoint, Outlook dahil olmak üzere aradığınız tüm ofis araçlarını içeriyor. Abonelikler ayda 47,99 TL veya yılda 479,99 TL’den başlar ve tüm içerikleriniz için ücretsiz bir terabayt depolama alanıyla birlikte gelir.
Dropbox
Dropbox’ı iş veya kişisel amaçlarla kullanan herkes, fotoğraflarını ve belgelerini görüntülemenin uygun bir yolunu sunan bu güzel ve kullanışlı Windows uygulamasından yararlanabilir. Ayrıca uygulamadaki öğeleri indirebilir veya bulut depolama alanına yeni öğeler yükleyebilirsiniz. Ücretsiz planla 2 GB depolama alanı elde edersiniz. Eğer ek alana ihtiyacınız varsa, Plus sürümü (aylık 9,99 ABD doları, yıllık olarak faturalandırılır), akıllı senkronizasyon ve tam metin arama gibi bir dizi başka özellik ile birlikte 2 TB depolama alanı sunuyor. Altı kullanıcıya kadar kullanım imkanı sunan Aile planı ise aylık 16,99 ABD dolar ücrete sahiptir.
Google Drive
Dropbox’a alternatif olacak bulut tabanlı bir hizmet arıyorsanız, Google Drive’a bakın. Google Drive’ın ücretsiz sürümü size 15 GB depolama alanı sağlıyor. Bu, hesabınızın çeşitli Google programlarında (Dokümanlar, E-Tablolar, Fotoğraflar vb.) kullanılan dosyalar veya içerikler arasında paylaştırılır. Yine de, Dropbox’tan ücretsiz olarak alacağınızdan çok daha fazla depolama alanı vardır. Daha fazla alana ihtiyacınız varsa, Google One için ayda 5,79 TL ödeyerek 100 GB veya ayda 11,59 TL ödeyerek 200 GB ek depolama alanı elde edebilirsiniz. 28,99 TL aylık ücret karşılığında ise 2 TB ek depolama alanına sahip olabilirsiniz. Windows uygulamasının güzel yanı, çevrimiçi dosyalarınızı masaüstünüzle otomatik olarak senkronize edebilmesi. Böylece kolayca çevrimdışı çalışabilmeniz ve bir şeylerin ters gitmesine karşın yedek almanız mümkün olacaktır.
Dolby Access
Dolby Access, Dolby Atmos teknolojisini kulaklıklarınızla çalıştırmanıza olanak tanır. Eğer bilgisayarınızda film izlemek veya ses dosyaları üzerinde çalışmak istiyorsanız, kulaklıklarınızdan duyacağınız sesi özelleştirmek için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
Telefonunuz
Telefonunuz, Windows PC’nizi bir Android cihaza bağlamanıza olanak tanır. Böylece PC’niz Android deneyiminin bir uzantısı haline gelebilir. Bildirimler alabilir, fotoğraflarınızı paylaşabilir, arama yapabilir ve cevaplayabilir ve kısa mesajları yanıtlayabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için Android 7.0 veya sonraki bir sürümünü çalıştırıyor olmanız gerekir.
Total PC Cleaner
Bu ücretsiz yardımcı program tam olarak da adında söylediği şeyi yapar: PC’nizi temizler. Programı çalıştırdıktan sonra bilgisayarınızdaki çeşitli önbellekler temizlenecek ve büyük yer kaplayan önemsiz dosyaları kaldırılacak. Depolama alanını boşaltmak için Total PC Cleaner ve benzeri hizmetleri sık sık kullanabilirsiniz. Bu şekilde bilgisayarınızın performansının da arttığını göreceksiniz.
7-Zip
Ne yapacağınızı bilmediğiniz bir uzantıya sahip bir dosya alırsanız (.RAR gibi), açmak için 7-Zip gibi bir programa ihtiyacınız olabilir. Bu program dosyaları sizin için sıkıştırır ve dosyalarınızı parolayla korumanıza izin verir.