Microsoft, bugün internet üzerinden yayınladığı etkinlikle birlikte Windows’un bir sonraki sürümünü duyurdu ve adının Windows 11 olduğunu resmen açıkladı. Aylar boyunca süren kısa gösterimler, 11 sayısıyla ilgili ipuçları ve dev bir Windows 11 sızıntısının ardından Microsoft’un yeni işletim sistemi resmiyet kazanmış oldu. Windows 11’in odaklandığı en önemli noktalar; Windows kullanıcı arabiriminin basitleştirilmesi, yeni bir Windows mağazası ve performans ile çoklu görev iyileştirmeleri olarak sıralanıyor.
Windows 11, her ikisi de görev çubuğunda ortalanmış yeni bir Başlat menüsü ve yenilenmiş Başlat düğmesi içeriyor. Bu kullanıcı arayüzü, başlangıçta Microsoft’un iptal ettiği çift ekranlı cihazlar için planlanmış bir proje olan Windows 10X’te ilk gösterilene çok benziyor. Windows 10X’e girmiş olan bir çok kullanıcı arayüzü örneği Windows 11’de görünüyor.
Windows 11 ile yepyeni bir Başlat menüsü
Yeni Başlat menüsü, ilk olarak Windows 8 ile birlikte sunulan Canlı Kutucukları ortadan kaldırıyor, bunun yerine Chrome OS veya Android’de görebileceğiniz türde bir başlatıcı sunuyor. Uygulamalar, en son belgeler ve ayrı bir arama arayüzü mevcut. Ortalanmış görünümün çoğunlukla macOS ve Chrome OS’den etkilendiği açık biçimde görünüyor. Üstelik hem Android hem de iOS’ta gördüğümüz yuvarlatılmış köşeleri de içeriyor.
Windows şefi Panos Panay, “ekibin her ayrıntıya kafayı taktığının” altını çizdi. Öte yandan Windows 11, bugün Windows’ta gördüklerimizden çok daha iyi görünecek biçimde güncellenmiş karanlık ve aydınlık modları da içerecek.
Bu arada Microsoft’un, uygulamaları Windows 11 ile desteklenen çeşitli modlara hızlı bir şekilde eklemenizi sağlayan, ek düzenler olarak adlandırdığı bir özellik de var. Windows 11’in bu yeni sürümü, Snap Group düzenleri adı verilen özellik sayesinde uygulamalarınızın nerede tutulduğunu da hatırlayacaktır.
Bu, birden çok monitörü desteklemenin ve uygulamaların her zaman doğru ekranda açılmasını sağlamanın kullanışlı bir yolu gibi görünüyor. Özellikle monitöre bağlı bir dizüstü bilgisayar veya birden çok ekrana sahip geleneksel bir masaüstü makine kullanıyorsanız, bu özellik işinize epey yarayacaktır.
Performans da Windows 11 için büyük bir odak noktasını teşkil ediyor. Windows güncellemeleri yüzde 40 daha küçük olacak ve artık arka planda gerçekleştiği için daha verimli biçimde gerçekleştirilecek. Umarız, Windows 11 işinizin tam ortasında sizi “güncelleme var” diye rahatsız etmeyecektir.
Bu arada Microsoft, hem bireysel hem de ticari kullanıcılar için Microsoft Teams’i doğrudan Windows 11 bünyesine entegre ediyor. Teams, doğrudan görev çubuğuna entegre ediliyor ve Windows 11 kullanıcılarının arkadaşlarını, ailesini veya iş arkadaşlarını aramasına olanak tanıyacak. Bunun, Windows 10’un bir parçası olarak sunulan Skype’a göre büyük bir değişiklik olduğunu açık şekilde söyleyebiliriz.
Windows Widgets olarak adlandırılan araç takımları ve dokunmatik hareketler de Windows 11’in büyük parçalarından birini oluşturuyor. Widget’lar, yapay zekâ tarafından desteklenen özelleştirilmiş bir akış ve Microsoft’un Windows 10 ile birlikte tanıttığı araç takımlarının üstüne inşa ediliyor. Windows 11 ile birlikte ekranın sol tarafından ortaya doğru kayan bir panelle birlikte açılıyor ve bunları tam ekranda görüntüleyebiliyorsunuz. Dahili araç takımları arasında haber akışı, hava durumu ve haritalar da var.
Bunlara ek olarak Microsoft, tabletlerde dokunmatik hareketlerde de geliştirmeler yapıyor. Aynı zamanda dokunma hedeflerini de geliştiriyor. Tablet moduna geçiş yerine, Windows 11’i tabletle kullanım çok daha iyi hâle getiriliyor.
Bununla birlikte, ekranda çizim yapma ve dikteyle ilgili iyileştirmeler de var. Belirli ekran kalemleriyle birlikte Windows 11, dokunsal geri bildirimi de destekleyecek. Bu, işletim sistemi ile birlikte bu ekran kalemi değişikliklerini destekleyecek birçok yeni donanım göreceğimiz anlamına gelebilir.
Xbox da Microsoft ekosisteminin büyük parçalarından biri ve etkinlikte Xbox yöneticisi Sarah Bond, Windows 11 ile PC oyunları hakkında bilgi verdi. Xbox Series X / S’deki bir özellik olan Auto HDR, Windows 11’in bir parçası olacak. Auto HDR’yi etkinleştirmek uyumlu bir HDR monitörünüz olduğu takdirde, çok sayıda DirectX 11 ve DirectX 12 oyununa yüksek dinamik aralık (HDR) desteği ekleyecek.
Microsoft Windows 11 için hız ve performans iyileştirmeleri de vaat ediyor. Xbox Series X / S’in yeni ve büyük bir özelliği olan DirectStorage, Windows 11’in bir parçası olacak. DirectStorage, Windows 11’de oyun yükleme sürelerini hızlandırmak için en yeni NVMe sürücülerine ve oyunlara ihtiyaç duyacaktır. Geliştiricilerin yükleme sürelerini daha da artırmak için bu teknolojiyi etkinleştirmeleri gerekecek.
Xbox Game Pass, şirketin aylardır test ettiği yeni bir Xbox uygulaması sayesinde Windows 11’e de entegre ediliyor. Aynı zamanda bu Xbox uygulamasına entegre edilmiş xCloud hizmeti de var, böylece Microsoft’un bulutundan da oyun yayını yapmak mümkün olacak.
Windows 11 ile yepyeni bir uygulama mağazası
Son olarak, Windows 11’in en büyük yeniliklerinden biri de yeni mağaza oluyor. Bu, yeniden tasarlandı ve normalde Windows uygulama mağazasında bulunmayan bir dizi uygulamayı destekleyecek. Buna Adobe Creative Suite uygulamaları ile TikTok ve Instagram’ın da aralarında bulunduğu Android uygulamaları dahildir.
Windows 11 ile birlikte geliştiriciler kendi ödeme sistemlerini ve pazarlama araçlarını kullanabilecek ve Microsoft bir kesinti yapmayacak. Satya Nadella, etkinlikte “Windows her zaman yaratıcıların egemenliğini temsil etmiştir” dedi.