Windows 11 ön gösterim etkinliğinin en çok ilgi çeken duyurularından bir tanesi Android uygulamalarının yeni Microsoft Store’a gelecek olmasıydı. Ancak bu durum Amazon sayesinde mümkün olacaktı. Her ne kadar Microsoft’un duyurusu memnuniyet yaratsa da, kafa karışıklığını ve çeşitli soruları da beraberinde getirdi: Microsoft neden Android uygulamaları için Google Play Store yerine Amazon App Store tercihini yaptı?
Windows 11 ile yeniden tasarlanan Microsoft Store birçok yeni özellik ve memnun edici bir tasarımla geliyor. Ancak kullanıcıların Google’ın kendi Play Store mağazasında bulunan miktarla karşılaştırıldığında aralarından seçim yapabilecekleri çok daha az Android uygulaması olacak.
Buna rağmen Microsoft’un neden seçimini Google yerine Amazon’dan yana yaptığının cevabı da bu haberde yer alıyor.
Google Android uygulamaları için yepyeni bir paketleme sistemine geçiyor
Google kısa süre önce Android uygulamalarının yükleme dosyaları için kullanılan APK adlı derleme biçimini değiştireceğini ve ağustos ayından itibaren “Android App Bundle” veya AAB olarak adlandırılan yeni bir biçime geçeceğini duyurdu.
Android cihazınız için Google Play Store’dan bir uygulama indirdiğinizde, nasıl Windows’ta bir uygulama kurulum dosyasını ‘.exe’ veya Apple’ın macOS işletim sisteminde ‘.DMG’ olarak indiriyorsanız, benzer şekilde Android’de de benzer şekilde ‘.APK’ uzantılı kurulum dosyalarını cihazınıza indirirsiniz.
Bununla birlikte, Google’a göre bu yeni dosya türü, imzalanabilmesinin yanı sıra uygulamanın boyutunu küçültüyor. Bu, Google’ın uygulamayı bir ‘Yükleme Anahtarı’ ile Play Store’dan izleyebileceği anlamına gelir. Böylece istenmeyen bir şey olursa bir geliştirici için uygulamayı kurtarmaya yardımcı olabilir.
İşte bu noktada Windows 11’de Android uygulamalarını çalıştırma imkanı için devreye Amazon Appstore giriyor.
Windows 11 Android uygulama desteği için Amazon alternatifi
Amazon, yıllardır Kindle Fire serisi cihazlarının kullanıcılarının Amazon’un kendi sitesinden ve şirketin kendi mağazasından uygulama indirmesine olanak tanıyan Android uygulama mağazasına sahip.
Mağazanın 2011’deki çıkışından bu yana, Amazon’da neredeyse 500 bin adet uygulama bulunuyor. Ne var ki bu, Google Play Store’da bulunan milyonlarla karşılaştırıldığında çok az görünüyor.
Bununla birlikte, Amazon’un bu mağaza üzerinde tam kontrolü bulunuyor, bu nedenle Apple’ın kendi yönergelerine benzer şekilde, yasa dışı olarak ücretsiz oyunlar ve normalde ücretli olarak sunulan uygulamaların sahte ücretsiz versiyonlarını yapan geliştiriciler engellenir.
Bu, Google’ın AAB planları ve her uygulamayı bir yükleme anahtarıyla imzalama planıyla birlikte, Google Play Store yerine Amazon’un mağazasını Windows 11’de görecek olmamızın nedeni olabilir. Üstelik bu seçim Microsoft’un Amazon’un uygulama vitrininde mevcut olanlara odaklanmasına yardımcı olabilir ve yeni Microsoft Store’un taklitçi uygulamalarla dolmasını engeller. Dahası, Amazon bunu zaten yaptığı için Microsoft’un Android tarafından gelen uygulamaları denetlemesi gerekmeyecektir.
Meseleye bu açıdan yaklaştığınızda gerçekten dahice bir hareket. Microsoft’un minimum çabasıyla yeni Microsoft Store daha fazla uygulamaya ev sahipliği yapar. Üstelik bu, iOS uygulamalarının bundan böyle M1 Mac’lerde kullanılabilir olmasıyla daha zengin seçenekler sunan Apple’ın Mac App Store’una önemli bir rakip olmasına yardımcı olacaktır.
Microsoft Edge için kullanılabilen uzantıların Microsoft Store’dan erişilebilir olmasının yanı sıra, yenilenmiş uygulama mağazası yeni ve mevcut kullanıcıların daha önce bulamamış olabilecekleri uygulamaları keşfetmeleri için harika bir çıkış noktası olabilir.
Windows 11 için ilk ön izleme sürümü bu hafta başında yayınlandı, ancak şu anda Android uygulamalarını içermiyor. Bu nedenle Microsoft’un bu mobil uygulamalar için desteği dahil etmesinin ne kadar başarılı olduğunu görmek için beklememiz gerekecek. Bu arada Windows 11 ile ilgili ilk izlenimlerimiz için ön inceleme videomuzu izlemenizi tavsiye ederiz.