Microsoft 2 Mayıs tarihinde düzenlediği bir etkinlikle Windows 10’un yükte daha hafif versiyonu olarak nitelendirebileceğimiz yeni sürümünü tanıttı. Başlangıçta Windows 10 Cloud olarak adlandırılması beklenen bu işletim sistemi bunu yerine basit şekilde Windows 10 S olarak adlandırıldı.
“Windows 10 S nedir?”, “Ne kadara satılacak?”… Bunun gibi merak ettiğiniz soruların cevabını yazının devamında bulabilirsiniz. Aynı zamanda Windows 10 S ile ilgili dikkat çekici unsurları da bu özel dosya yazısında bulabilirsiniz.
Windows 10 S çıkış tarihi
Windows 10 S, 2 Mayıs tarihinde tanıtıldı. Aynı zamanda bu işletim sistemiyle çıkacak çeşitli cihazları da aynı tarihte gördük. Microsoft, Windows 10 S ile çalışan bilgisayarları 2017 okula dönüş dönemine hazır hâle getirmeyi amaçlıyor. Bu da yazın ortalarından itibaren piyasada Windows 10 S ile çalışan birçok bilgisayarı görmemiz muhtemel olacaktır.
Yeni işletim sistemi, bağımsız bir ürün olarak satılmayacak. Bunun yerine mağazalarda satılan yeni bilgisayarlarda bulunacak veya eğitim kurumlarının BT yöneticileri tarafından da edinilebilecek. Windows 10 S, her ne kadar Türkiye’de olmasa da, yurt dışında epey yaygın olan Google Chromebook’lara bir rakip olarak çıkarıldı. Bu nedenle eğitim sektörüne özel bazı avantajlar barındırması da çok şaşırtıcı sayılmaz.
Windows 10 S fiyatı
Windows 10 S’in bir ücreti olmayacak. En azından Windows 10 Pro lisansını elde etmiş olan eğitim kurumlarının Windows 10 S için herhangi bir ücret ödemesi gerekmeyecek. İşletim sisteminin maliyeti daha çok, donanım üreticileri tarafından karşılanacak, üreticiler standart Windows 10 yüklü olanlara göre biraz daha ucuz fiyatlı Windows bilgisayar alternatifleri sunma imkanı elde edecekler. Sonuç olarak son kullanıcılara da fiyat avantajı bir nebze olsun yansıyacak.
Microsoft’un yeni işletim sistemi doğrudan Google’ın Chromebook platformuna özel işletim sistemi Chrome S ile rekabet ettiği için, aynı iş modelini kullanması çok da mantıksız gelmiyor. Google da işletim sistemini bireysel müşterilere bağımsız olarak satmıyor, bunun yerine o işletim sistemiyle yüklü modelleri sunuyor. Microsoft da bu modeli takip edecek gibi görünüyor.
Kısacası, tüketiciler eğitim odaklı, hafif yüklü işletim sistemi için para ödemeyecekler, bunun yerine bu işletim sistemini çalıştıran donanım için ödeme yapacaklar. Microsoft’un iş ortakları işletim sisteminin lisans ücretini piyasa fiyatının içine eklemiş olacaklar.
Surface Laptop‘u bir kenara bırakacak olursak, şimdiye kadar gördüğümüz 10 S bilgisayarları genellikle giriş seviyesinde, nispeten daha düşük profilli konfigürasyonlar barındıran modeller oldu. Gelecekte Windows 10 S ailesinde üst sınıfa mensup yeni modellerin eklendiğini görebiliriz, ancak bunun gerçekleşmesi biraz Microsoft’un duyurduğu üst sınıf model Surface Laptop’un gördüğü ilgiye bağlı olacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Microsoft Windows 10 S ile neden denenmişi tekrar deniyor?
Windows 10 S nedir?
En başta da belirttiğimiz gibi, Windows 10 S standart Windows 10 işletim sistemine göre daha hafif yüke sahip olan bir versiyon. Bu işletim sistemi sadece Microsoft’un Windows Mağaza’sından indirilen uygulamaları destekliyor. Ayrıca işletim sistemine önceden yüklenmiş olan uygulamaları çalıştırıyor.
Bununla birlikte 10 S kullanıcılarının bazı kısıtlamaları da olacak. Örneğin varsayılan arama motoru sağlayıcısı veya internet tarayıcısını değiştirme imkanı olmayacak. Microsoft Edge varsayılan internet tarayıcısı, Bing (veya Türkiye’de mevcut durumda olduğu gibi Yandex) varsayılan internet arama motoru sağlayıcısı olacak.
Bu Windows versiyonuna sadece Microsoft’un onayladığı uygulamaların indirileceği fikri çok yabancı gelmiyor olsa gerek. Microsoft bu temel yaklaşımı Windows RT ve Bing’li Windows 8 gibi işletim sistemlerinde de benimsemişti. Bu iki girişim de Microsoft’un temel uygulama sağlayıcısı olma yolundaki çabalarının ürünü olmuştu.
Windows 10 S’e sadece Microsoft Windows Mağaza’dan oyunların veya uygulamaların yüklenebileceğini söyledik. Bununla birlikte geleneksel Windows uygulamaları da, kurallara uygun şekilde derlenip Windows Mağaza’dan sunulduğu takdirde Windows 10 S yüklü bilgisayarlarda kullanılabilecek.
Kısıtlamalara rağmen çeşitli iyi haberler de bulunuyor. Örneğin Windows 10 Pro’nun 30-40 saniyelik başlangıç zamanına rağmen, 10 S’li bir sistemi 5 saniyenin altında bir sürede açmak mümkün olacak. Bunun yanı sıra Wi-Fi, web kamerası gibi temel sistem konfigürasyon ayarlarını tüm sınıftaki öğrencilerin bilgisayarlarına yüklemek, onların dizüstü bilgisayarlarına bir USB bellek takmak kadar kolay olacak.
Eğer Windows Mağaza’da bulunmayan bir uygulamayı kullanmak zorunlu hâle gelirse, kullanıcıların Windows 10 S’ten Windows 10 Pro’ya terfi etme imkanı olacak. Tabii ki, bu belirli bir ücret karşılığında mümkün olacak. Bireysel kullanıcıların 49 dolar (yurt dışı fiyatı) ödemeleri gerekecek. Ancak okullara satılan Windows 10 S cihazları için Pro’ya terfi ücreti alınmayacak.
10 S ile satılan dizüstü bilgisayarlarda ya da dönüştürülebilir tabletlerde ne gibi uygulamalar bulunacak? En başta Microsoft Edge internet tarayıcısını göreceğiz. Bununla birlikte Windows Mağaza’dan indirilebilen diğer internet tarayıcıları kullanılabilecek. Örneğin Google, Chrome’un Windows 10 S uyumlu bir versiyonunu Windows Mağaza’dan dağıtmaya başlarsa, 10 S yüklü bilgisayarlarda Chrome’u da kullanmak mümkün olacak.
Microsoft Edge’in dışında OneNote ve Windows Ink uygulamaları da sunulanlar arasında bulunacak. Standart Filmler ve Groove Müzik uygulamaları, aynı zamanda Haritalar, Posta, Takvim gibi uygulamalar da yer alacak. Tabii ki, Cortana sanal asistanı da unutmamak gerekiyor.