Microsoft Windows 10 S’i tanıttığında, Windows 10’un ana versiyonundan farkının Windows Mağaza’dan dağıtılan uygulamaların indirilip yüklenebileceği olduğu söylenmişti. Görünüşe göre, Microsoft’un “Windows Mağaza üzerinden dağıtılan uygulamalar” şeklinde kullandığı tabir, Windows Mağaza’daki tüm uygulamaların Windows 10 S’te çalışacağı anlamına gelmiyor.
MSDN’de yayınlanan bir blog yazısında, Microsoft’un Kıdemli Ürün Yöneticisi Rich Turner, bazı uygulamaların Windows 10 S’te çalışmasına izin verilemeyeceğini belirtti. Bunların arasında tüm komut satırı uygulamaları, kabuklar ve konsollar da bulunuyor.
Bu kısıtlama Ubuntu, SUSE Linux, Fedora gibi; Windows Mağaza’da bulunan Linux yazılım bileşenlerinin Windows 10 S’te çalışmasına izin verilmeyeceği anlamına geliyor. Turner’ın belirttiğine göre, Linux bileşenleri mağaza üzerinden dağıtılıyor olsa da, bunların sisteme erişimi mağazadaki standart Evrensel Windows Programlarına göre daha fazla oluyor. Bunlar, Microsoft’un çoğu Windows Mağaza uygulamaları için kısıtlama koyduğu kapalı havuzun dışında çalışam komut satırı araçları olarak nitelendiriliyor.
Turner’ın yazısına göre,10 S temel olarak “teknik tecrübesi olmayan”, bu tarz bir erişime ihtiyacı olmayan veya onu istemeyen kullanıcıları hedefliyor. Üstelik bu versiyon uygulama geliştiricileri veya BT yöneticileri gibi, makineleri üzerinde daha fazla gelişmiş kontrol isteyen kullanıcıları hedeflemiyor. Açık olmak gerekirse, mağazadan dağıtılan Linux bileşenlerinin 10 S’te çalışmaması için herhangi bir teknik neden bulunmuyor. Sanki Microsoft bu seçeneği isteyerek kısıtlamış gibi görünüyor.
Bu arada eğer bir 10 S kullanıcısı Windows 10’un tam versiyonuna terfi etmeye karar verirse, terfiyi yaptığı andan itibaren Windows Mağaza’dan dağıtılan Linux dağıtımlarına erişebilecekler.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Windows 10 S nedir, kaça satılıyor, hangi uygulamalar yüklü geliyor?