Teknolojik ürünler gelişiyor, ağa bağlı cihazların sayısı artıyor. Bu durum mevcut ağ teknolojilerini de ihtiyaçlara cevap verecek biçimde evrilmeye zorluyor. WiFi 6, bu ihtiyaçlar neticesinde ortaya çıktı. Son zamanlarda sıklıkla karşılaştığınız bu terimin ne anlama geldiğini, neler sunduğunu biliyor musunuz? Rehber niteliğindeki bu dosya yazısında WiFi 6 nedir, avantajları neler ve WiFi 6 uyumlu cihaz satın almak için tavsiyeler nelerdir gibi soruların cevaplarına yer veriyoruz.
WiFi 6 nedir?
WiFi 6, yeni nesil WiFi teknoloji standardıdır. Kablosuz ağ teknolojisinde standartları belirleyen kuruluş olan Wi-Fi İttifakı tarafından 802.11ax olarak nitelendirilmiş olan bu standart, ticari olarak WiFi 6 adıyla ürünlerde karşımıza çıkmaya başladı. WiFi 6 dünya genelinde artan cihaz sayısına bağlı olarak geliştirildi. Ayrıca sayıları giderek artan Nesnelerin İnterneti cihazlarının internete sıkıntı yaşamadan bağlanması için gerekli alt yapıyı sunuyor. Bunların yanı sıra, hız ve güvenlik açısından da ilerlemeler sunuyor. WiFi 6 destekli cihazlar da, daha önce WiFi cihazları için tahsis edilmiş olan 2.4 GHz ve 5 GHz frekans bantlarında çalışıyor.
WiFi 6 avantajları nelerdir?
WiFi 6 standardı kullanıcılara temel olarak şu avantajları sunuyor:
Daha yüksek hız
Her WiFi standardı kendisinden önce gelen standarda göre hız açısından ilerlemeler sunuyor. WiFi 6, selefi olarak nitelendirebileceğimiz, en son WiFi 5 teknolojisi olan 802.11ac’ye göre dört kat daha yüksek hız sunabiliyor. Eğer evinizde veya iş yerinizde yüksek hızda bir internet altyapısı varsa ve bundan yararlanıyorsanız, WiFi 6 uyumlu cihazlar ile kablosuz bağlantıda operatörünüzün sunduğu yüksek hızları yakalayabilirsiniz. Üstelik aynı ağa bağlı cihazlar arasındaki veri iletişimi ve dosya paylaşımı gibi işler de hızlanacaktır. Bu arada WiFi 6 ile gecikme yüzde 75 oranında azalıyor. Bu da ağ üzerinde oyun oynayanlar için olumlu bir gelişme olacaktır.
Daha yüksek bant genişliği ve verimlilik
WiFi 6, WiFi bandının genişliğini iki kat artırarak 80 MHz’den 160 MHz’e çıkarıyor. Modem veya router’dan bağlı cihazlara daha hızlı bağlantı imkanı sağlayarak, ağ trafiğinde oluşabilecek tıkanıklıkların önüne geçiyor. 4K gibi yüksek çözünürlükte video izleyenler, internet üzerinden oyun oynayanlar veya evlerindeki Nesnelerin İnterneti cihazlarından yararlananlar için daha yüksek bant genişliği daha fazla verim ve yüksek kullanıcı deneyimi anlamına geliyor.
Daha çok sayıda cihaza hizmet
WiFi 6, pek çok yeni ve gelişmiş tekniği ve teknolojiyi beraberinde getiriyor. Bunlar arasında bulunan MU-MIMO, OFDMA gibi teknolojiler sayesinde, daha fazla sayıda cihazın, üstelik aynı anda router veya modem cihazından hizmet alması mümkün olabiliyor, ağın verimliği artıyor. Evinizde kablosuz ağa bağlı olan çok sayıda cihaz varsa ve bu cihazlar aynı anda ağa bağlandığında performans düşüşü yaşamak istemiyorsanız, WiFi 6 teknolojisine geçişi düşünmelisiniz.
Daha geniş kapsama alanı
WiFi 6 ağınızın kapsama alanını da artıyor. Bunu, WiFi sinyallerinin erişim gücünü artırarak gerçekleştiriyor. Böylelikle geniş evlerde veya ofislerde daha iyi WiFi performansı elde edebilirsiniz.
Artan güvenlik
WiFi 6, daha güçlü güvenlik protokollerinden yararlanıyor. WPA3 gibi güncel bir kimlik doğrulama yöntemi WiFi 6 tarafından desteklenen önemli güvenlik unsurlarından biri. Daha karmaşık bir şifreleme yöntemi kullanan bir doğrulama standardı sayesinde ağa bağlantı şifrelerinin kırılması zorlaşıyor, güvenlik seviyesi artıyor. Özellikle evden çalışanlar için bu önemli bir unsur olarak nitelendirilebilir.
Parazitlerin engellenmesi
Fark etmesek de, WiFi sinyalleri etrafımızı tamamen kuşatmış durumda. Her evin veya iş yerinin kablosuz ağ sinyalleri birbiri için parazit kaynağı niteliğini taşıyor. WiFi 6, BSS-Color olarak adlandırılan teknolojiyle bu parazit sorununun önüne geçiyor. Ev ağına ve komşu ağlara farklı renkler atayan bu teknoloji, sinyallerin birbirine karışmasını engelleyerek bağlantının verimini artırıyor.
Daha uzun pil ömrü
TWT olarak adlandırılan bir özellik akıllı telefon, tablet veya Nesnelerin İnterneti cihazlarının sürekli ağa bağlı kalıp veri alışverişinde bulunmalarını zorunluluk olmaktan çıkarıyor. Bu durum ağ üzerinde trafiği azaltmanın yanı sıra cihazların daha az güç tüketmesine ve dolayısıyla daha uzun pil ömrüne erişmesine olanak sağlıyor.
WiFi 6 uyumlu cihaz önerileri
Nispeten yeni bir teknoloji olduğu için, piyasada WiFi 6 uyumlu cihaz seçeneği çok fazla değil. Var olan seçenekler de genellikle yüksek fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Yine de, daha uygun fiyat noktasında ürünler de bulmak mümkün oluyor:
Huawei Wi-Fi AX3
1000 TL altında bir maliyetle Wi-Fi 6 desteğinden yararlanmak için Huawei Wi-Fi AX3 serisi ürünler sizin için en uygun seçenekler olacaktır. Çift çekirdekli ve dört çekirdekli işlemcinin kullanımına bağlı olarak iki farklı ürünü bünyesinde barındıran Wi-Fi AX3 serisi, Huawei telefonlarıyla kullanımda Wi-Fi 6 Plus desteğiyle daha yüksek hız ve verimlilik sunuyor. Bu iki cihaz, Huawei’nin 160 MHz bant genişliğini destekleyen kendi WiFi yonga setini barındırıyor. Wi-Fi 6 Plus ile kapsam genişliyor, sinyal bir duvardan daha geçebiliyor.
Dört anteniyle yüksek verim sunan bu cihaz, arkasında barındırdığı Gigabit ethernet portlarıyla kablolu bağlantı tarafında da yüksek hızdan yararlanma imkanı sağlıyor. NFC desteği sayesinde akıllı telefonu AX3’e temas ettirerek Wi-Fi ağına hızlı şekilde bağlanmak mümkün oluyor. Huawei’nin AI Life uygulaması, akıllı telefondan hızlı şekilde kurulum ve kontrol imkanı sağlıyor. Bunun yanı sıra kullanışlı bir web arayüzü de mevcut.
Eğer ağınızda çok sayıda cihaz varsa, en doğrusu daha yüksek performans sağlayacak olan Wi-Fi AX3 Quad Core modelini tercih etmek olacaktır. Bu arada aynı anda birden fazla AX3’ü birbirine kolaylıkla bağlayarak evin veya iş yerinin tamamını kapsama altına alabileceğinizi belirtelim.
TP-Link Archer AX10 ve AX50
TP-Link de WiFi 6 uyumlu cihazlar konusunda piyasanın aktif üreticilerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. 999 TL’lik fiyat etiketine sahip olan AX10, çift bantlı bir yönlendirici. 5 GHz bantta 1200 Mbps, 2.4 GHz bandında 300 Mbps ile 1,5 Gbps’ye kadar yüksek hızlara erişebiliyor. 1,5 GHz’lik üç çekirdekli CPU ile ağ etkinliği iyi şekilde işlenirken 4 anten ve beamforming teknolojisi daha geniş kapsama alanına erişimde büyük rol oynuyor. Tam gigabit portları ise kablolu bağlantı tarafında verimi artırıyor. TP-Link’in Tether uygulamasıyla kolay kurulum imkanı da mevcut.
AX10’un yanı sıra, 1299 TL’lik fiyat karşılığında AX50 modelini de tercih edebilirsiniz. Bu model, AX10’a göre yaklaşık 2,4 Gbps ile daha yüksek Wi-Fi hızlarını destekliyor. Yüzde 75’e varan oranda daha düşük gecikme ile oyun ve görüntülü görüşmelerde daha iyi performans da sunuyor. TP-Link HomeCare ise daha güvenli ve güvenilir bir Wi-Fi ağı kurmayı sağlıyor.
TP-Link Deco X20 ve X60
Mesh, yani örgü tipi ağ kurmak isteyenler ve bunun da Wi-Fi 6 desteğini barındırmasına özen gösterenler için TP-Link’in Deco X20 ve X60 ürünleri uygun birer seçim olacaktır.
Her iki ürün de 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant destekli. X20, 1800 Mbps’ye kadar Wi-Fi 6 hızlarını destekliyor. X60’ta ise bu hız 3000 Mbps’ye çıkıyor. Aynı anda çok sayıda cihaza hizmet verme, WiFi 6 sayesinde kesintisiz ve geniş kapsama alanı, düşük gecikme, WPA3 şifreleme desteği ve Deco uygulaması ile kolay kurulum gibi özellikleri var.
Deco X20 ve X60’ın kutularından ikişer adet bağlantı birimi çıkıyor. Arzu ederseniz, daha fazla kutu satın alarak kapsama alanını genişletebilirsiniz.