Teknoloji dünyası daha iyi Wi-Fi bağlantısına hazır ve bu yıl da beklediğine kavuşabilir. Wi-Fi Alliance modern Wi-Fi cihazları için sertifikalandırma programını güncellediğini açıkladı. Bu program dahilinde daha yüksek hızları destekleyen tüm yeni cihazların ve aynı anda birden fazla cihazı daha iyi şekilde işleyecek tüm ağ yönlendiricilerinin yeni sertifikaya ihtiyacı olacak.
Bu yeni sertifikalandırma programına uyum sağlamak isteyen ağ yönlendiricisi ve cihazların üç yeni önemli özelliği desteklemesi gerekecek. Bunlar daha geniş kanal bant genişliği, ek mekansal akış ve belki de en önemlisi MU-MIMO olarak sıralanıyor. Sonucusunun biraz garip ve korkutucu bir adı var, ancak bu teknoloji bir ağ yönlendiricisinin veriyi aynı anda birden fazla cihaza göndermesini sağlıyor.
Şu anda ağ yönlendiricileri genellikle belirli bir zamanda tek bir cihaza gönderimde bulunuyor. Cihazlar ile ağ yönlendiricileri arasındaki veri alışı ve verişi o kadar hızlı oluyor ki, biz herhangi bir kesinti veya farklılık hissetmiyoruz. Aslında her seferde tek bir bitlik veri gönderimi gerçekleşiyor. Halbuki MU-MIMO sayesinde ağ içindeki tüm cihazlara daha tutarlı bir veri akışı sağlamak mümkün oluyor. Yeni sertifikalandırılan Wi-Fi yönlendiricilerinin belirli bir zamanda aynı anda dört cihaza gönderim yapabiliyor olmaları gerekiyor. Bu da Wi-Fi ile ilgili kaydedilen diğer gelişmelerle birleştirildiğinde daha yüksek hızlara ulaşılacağı anlamına geliyor.
Wi-Fi Alliance’ın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Kevin Robinson, yukarıda saydığımız üç özelliği destekleyen cihazların, bir yıl önce bile, 802.11ac cihazlarının hızından üç kat daha yüksek seviyelere erişebileceğini dile getiriyor.
Söz konusu haberle ilgili olarak iyimser olmamızı sağlayacak birçok neden mevcut. Ancak şunun altını çizmek gerekiyor ki, Wi-Fi standardında değişen bir durum yok. Sadece Wi-Fi Alliance’ın sertifikalandırma süreci değişiyor. Yine de, bu bile önemli bir değişiklik olarak nitelendirilebilir.
Wi-Fi Alliance sektörde geniş destek bulan bir endüstri grubu. Arkasında Apple, Samsung, Intel, Microsoft ve bunun gibi birçok büyük şirket bulunuyor. Ancak bu kuruluş Wi-Fi standardını belirlemiyor. Sadece endüstrinin önemsemek için üzerinde uzlaştığı standart özelliklerini formalize ediyor. Herhangi bir ürünün illâ ki Wi-Fi sertifikasını alması gerekmiyor. Ancak bu, tavsiye ediliyor. Tavsiyeler de genellikle şirketlerin uyum gösterdikleri kriterler arasında yer alıyor.
Yapılan duyuru, Wi-Fi Alliance ve üyelerinin 802.11ac standardının sunduğu avantajlardan tamamen yararlanmaya başlamak ve herkesi de bunu yapmaya yönlendirmek istediklerini gösteriyor. Robinson, 802.11ac sertifikalı ikinci dalga Wi-Fi cihazlarını haftalar içinde görmeye başlayacaklarını belirti. Kuruluş, önümüzdeki beş yıl içinde bu ürünlerin pazarda hakimiyet kurmasını bekliyor.