WhatsApp web sitesinde, yakında yürürlüğe girecek kullanıcı sözleşmesi veya diğer bir deyişle gizlilik politikası güncellemesiyle ilgili yeni bir Sık Sorulan Sorular sayfası yayınladı. Bu şekilde şirket, yaygın tepkilere yanıt olarak kullanıcı gizliliğine ilişkin tutumunu özetliyor. Temel sorun, WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşım prosedürleriyle ilgili ve pek çok kullanıcı, 8 Şubat’ta yürürlüğe girecek güncellenmiş gizlilik politikasının, hassas profil bilgilerinin WhatsApp’ın ana şirketi Facebook ile paylaşılmasını zorunlu kılacağını düşünüyor.
Aslında bu doğru değil. Güncellemenin tüketici sohbetleri veya profil verileriyle hiçbir ilgisi yok ve bunun yerine değişiklik, WhatsApp’ı müşteri hizmetleri için kullanan işletmelerin sohbetlerinin günlüklerini Facebook sunucularında nasıl saklayabileceğini ana hatlarıyla belirtmek için tasarlandı. Bu, şirketin gizlilik politikasında ifşa etmesi gerektiğini düşündüğü bir şeydir. Bunu geçtiğimiz ekim ayında iş sohbetleriyle ilgili olarak yaklaşan değişikliklerin ön izlemesini sunduktan sonra gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
We want to address some rumors and be 100% clear we continue to protect your private messages with end-to-end encryption. pic.twitter.com/6qDnzQ98MP
— WhatsApp (@WhatsApp) January 12, 2021
WhatsApp tepkisi BiP ve Telegram gibi uygulamalara yaradı
Ancak sosyal medyadaki yanlış bilgi dalgası, Facebook’un mahremiyet konusundaki berbat geçmiş performansı ve çeşitli hizmet sözleşmelerindeki değişiklikler konusunda şaşırtma ile ilgili kötü ünüyle birleştiğinde WhatsApp büyük bir tepkiyle karşılaştı ve kullanıcılar BiP, Signal ve Telgram gibi rakip anlık mesajlaşma servislerine kaçmaya başladı.
Tesla CEO’su Elon Musk da, geçen hafta 42 milyondan fazla takipçisine “Signal kullanın” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz bir tweet atarak Signal’ın reklamını yaptı. Tartışmalar büyüdükçe Signal, Telegram, BiP, Dedi ve bunun gibi anlık mesajlaşma uygulamaları, Android ve iOS uygulama mağazalarında en çok indirilen uygulamalar hâline geldi. Şu anda Türkiye App Store’unda en çok indirilen uygulama olan Telegram, son 72 saat içinde 25 milyondan fazla kullanıcının kaydolduğunu açıkladı.
Telegram surpassed 500 million active users. 25 million new users joined in the last 72 hours: 38% came from Asia, 27% from Europe, 21% from Latin America and 8% from MENA. https://t.co/1LptHZb9PQ
— Telegram Messenger (@telegram) January 12, 2021
Turkcell’in anlık mesajlaşma platformu BiP ise sadece üç günde 4.6 milyon yeni kullanıcı kazandı.
Ailemize hoş geldiniz! BiP’li olmanın keyfini çıkarın. 🥳 pic.twitter.com/19D038EmMg
— BiP (@BiPMobil) January 10, 2021
WhatsApp yöneticileri, Instagram şefi Adam Mosseri ve Facebook AR / VR başkanı Andrew “Boz” Bosworth da WhatsApp’ın sosyal medyadaki itibarını düzeltmek için tartışmalara bizzat dahil olmaya başladı. Ancak bu noktada çabaları pek işe yaramıyor gibi görünüyor.
“Politika güncellemesinin arkadaşlarınız veya ailenizle olan mesajlarınızın gizliliğini hiçbir şekilde etkilemediğini belirtmek isteriz. Bunun yerine, bu güncelleme isteğe bağlı olan ve verileri nasıl topladığımız ve kullandığımız konusunda daha fazla şeffaflık sağlayan, WhatsApp üzerinden bir işletmeye mesaj göndermeyle ilgili değişiklikleri içeriyor.” diye yazıyor şirketin yeni SSS sayfasında.
Ayrıca SSS sayfası ne Facebook ne de WhatsApp’ın kullanıcıların mesaj günlüklerini okumadığını veya aramalarını dinlemediğini ve WhatsApp’ın kullanıcı konum verilerini saklamadığını veya Facebook ile kişi bilgilerini paylaşmadığını vurguluyor. Facebook ile veri paylaşımının, AB’deki daha güçlü kullanıcı gizlilik korumaları nedeniyle Avrupalı kullanıcılar için son derece sınırlı olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Facebook bu hafta başında yayınladığı bir açıklamayla da WhatsApp kullanıcı sözleşmesi ile ilgili tartışmalara açıklık getirmeye çalışmıştı. Her ne olursa olsun, Facebook ve WhatsApp giden insanları geri kazanmak istiyorlarsa, önlerinde şeffaf iletişim ve güven oluşturma ile ilgili uzun ve zorlu bir yol bulunuyor.