WhatsApp, kullanıcı mesajlarını takip edilebilir hâle gelmesini zorunlu kılan yeni internet yasası nedeniyle Hindistan hükümetine dava açtı. The New York Times’ın haberine göre, WhatsApp ilgili kanunun anayasaya aykırı olması nedeniyle iptalini istiyor. Bu yasa daha önce onaylansa da, sosyal medya şirketlerine gerekli düzenlemeleri yapmaları için bugüne kadar süre verilmişti.
Konuyla ilgili olarak The New York Times’a konuşan WhatsApp sözcüsü şu ifadeleri kullandı: “Sivil toplum ve teknik uzmanlar, özel mesajların takibinin uçtan uca şifrelemeye zarar vereceğini ve gerçek bir zarara yol açacağını net bir dille söylüyor. WhatsApp olarak insanların özel mesajlarının gizliliğini korumak için Hindistan’da yasaların bize verdiği haklar çerçevesinde mücadeleye kararlıyız.”
Hindistan WhatsApp’ın en büyük pazarı konumunda. WhatsApp’ın sahibi olan Facebook’un ise devletlerle karşı karşıya gelmekten çekindiği biliniyor. Dolayısıyla işin mahkemeye taşınmasının WhatsApp açısından ilginç bir hareket olduğu söylenebilir. Facebook geçtiğimiz yıl Hindistan’da bir iktidar partisi üyesinin nefret unsurları barındıran açıklamasını kaldırmayı, tüm itirazlara rağmen, reddetmişti.
WhatsApp, Hindistan için yürüttüğü pazarlama çalışmalarında da kendisini gizlilik odaklı bir şirket olarak gösteriyor. Ancak şirket başka bir davada kullanıcı gizliliğini ihlâl ile suçlanıyor. Hindistan hükümeti WhatsApp’ın telefon numarası ve konum bilgilerini Facebook, Facebook Messenger ve Instagram ile paylaştığını iddia ediyor.