WhatsApp, 2014’te Facebook tarafından satın alınmıştı. Facebook’un WhatsApp’la olan ilişkisi ve iki platform arasındaki veri akışı da o günden bu yana tartışılıyor. Bu durum WhatsApp’ın gizlilik politikasında yapılan yeni değişiklikle biraz daha alevlenecek gibi görünüyor.
WhatsApp’ın yeni gizlilik politikasında kullanıcıların servisten faydalanmaya devam etmek için bazı verilerinin Facebook’a aktarımına onay vermeleri gerekiyor. Bu konuda karar vermek için kullanıcılara 8 Şubat’a kadar süre tanınıyor. Söz konusu tarihte ya yeni gizlilik politikasına onay vermek ya da WhatsApp kullanmayı bırakmak gerekiyor.
Bu değişikliğin gerekçesi olarak hizmeti iyileştirmek ve Facebook’un sistemleri ve altyapısıyla entegrasyon sağlamak gösteriliyor. Ancak yapılanların WhatsApp kullanıcılarından ziyade Facebook’a fayda sağlayacağını görmek de pek zor değil.
Facebook’un bu hamlesini elindeki önemli varlıkları reklam ağına entegre etme çalışmalarının en son halkası olarak değerlendirmek de mümkün. Facebook Messenger ve Instagram’ın sohbet özelliğini birleştiren şirket, artık Oculus Quest 2 kullanımı için de Facebook hesabına sahip olmayı zorunlu kılıyor.
Yapılan değişikliğin WhatsApp ve Instagram’ın Facebook’tan ayrılması gereken çevrelerin itirazlarını biraz daha artıracağını tahmin etmek zor değil. Özellikle ABD Kongresi’nde Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın ayrılması gerektiğine yönelik düşünceler sıklıkla dile getiriliyor. WhatsApp’ın yeni gizlilik politikası bu itirazları biraz daha artıracağı rahatlıkla söylenebilir.