Şifrelenmiş mesajlaşma uygulaması Signal, son günlerde platforma kaydolan yeni kullanıcı sayısında büyük bir artış yaşadığını açıkladı. Hatta bu artış, platformun farklı mobil servis sağlayıcıları üzerinden cep telefonu numarası doğrulama işlemlerinde bile gecikme yaşamasına yol açıyor.
Signal Foundation adlı, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yönetilen bir platformun bu kadar çok kullanıcının ilgisiyle karşılaşmasının iki nedeni var: Tesla CEO’su Elon Musk ve Signal’ın rakibi WhatsApp.
Elon Musk, geçtiğimiz çarşamba günü ABD’nin başkentindeki Kongre binasına Trump yanlıları tarafından gerçekleştirilen saldırıların ardından attığı tweette, Facebook’un bunun organize edilmesinde olan rolüne dair imalarda bulunmuştu. Tweette bulunan fotoğrafta bir dizi domino taşı görülüyor ve Facebook’un Harvard Üniversitesi kampüsünde bulunan kızların güzel ya da çirkin olduğunu belirleyen bir platformdan Kongre saldırısının gerçekleşmesine katkıda bulunan yola nasıl geldiği simgeleniyor.
This is called the domino effect pic.twitter.com/qpbEW54RvM
— Elon Musk (@elonmusk) January 7, 2021
Son yıllarda Facebook eleştirileriyle daha çok ses getiren Musk, 41,5 milyon takipçisine bu tweeti takip eden bir öneride de bulundu ve Signal’ı kullanmalarını tavsiye etti.
Use Signal
— Elon Musk (@elonmusk) January 7, 2021
WhatsApp tartışmasına gelince, bu durum biraz daha karmaşık. Musk’ın atıfta bulunup bulunmadığı veya mevcut WhatsApp gizlilik sorunundan haberdar olup olmadığı belli olmasa da, Facebook’un sahip olduğu mesajlaşma uygulamasına karşı şirketin 8 Şubat’ta yeni bir gizlilik politikası uygulamaya başlayacak olmasından kaynaklanan ve giderek artan bir tepki var.
WhatsApp gizlilik politikasıyla ilgili açıklama yaptı
The Verge sitesine göre, WhatsApp konuyla ilgili olarak yayınladığı bir açıklamayla duruma açıklık getirdi:
Ekim ayında duyurduğumuz gibi WhatsApp, insanların hem satın alma hem de doğrudan WhatsApp üzerinden bir işletmeden yardım almalarını kolaylaştırmak istiyor. Çoğu insan arkadaşlarıyla ve ailesiyle sohbet etmek için WhatsApp’ı kullanırken, giderek daha fazla insan işletmelere de ulaşıyor. Şeffaflığı daha da artırmak amacıyla, ileriye dönük işletmelerin, WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerini yönetmelerine yardımcı olmak için ana şirketimiz Facebook’tan güvenli barındırma hizmetleri almayı seçebileceklerini açıklamak üzere gizlilik politikasını güncelledik. Tabii ki, WhatsApp üzerinden bir işletmeyle mesajlaşmak isteyip istemedikleri kullanıcıya kalmış.
Güncelleme, WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşım uygulamalarını değiştirmez ve insanların dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak nasıl iletişim kurduğunu etkilemez. WhatsApp, insanların gizliliğini korumaya büyük önem vermektedir. Kullanıcılarla bu değişiklikler hakkında WhatsApp aracılığıyla doğrudan iletişim kuruyoruz, böylece önümüzdeki ay boyunca yeni politikayı gözden geçirmek için zamanları olacak.
WhatsApp’ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarı politika direktörü Niamh Sweeney de, Twitter’da paylaştığı bir mesaj dizisinde, Avrupa’da yaşayanlar için WhatsApp’ın, hiçbir koşulda reklam hedefleme amacıyla Facebook ile veri paylaşmayacağını kaydetti.
Tüm bunlar, sosyal medyada WhatsApp kullanıcılarının, dünyadaki en büyük sosyal ağa ait olmayan ve kâr amacı gütmeyen şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan Signal’e katılmak için platformdan kaçıyor gibi göründüğüne dair bir akım yarattı. Signal’in ürün geliştirmeyi yöneten yazılım kuruluşu Signal Messenger LLC’nin, eski işvereninin gizlilik uygulamalarını kamuya açık bir şekilde eleştiren, hayal kırıklığına uğramış WhatsApp kurucu ortağı Brian Acton tarafından ortak olarak kurulmuş ve finanse edilmiş olduğunu da belirtmek gerekir.
Yaşananların en ilgi çekici yanı, Signal’ın hem uygulanabilir bir mobil mesajlaşma uygulaması hem de Facebook ekosistemine alternatif olarak büyük bir ilgi uyandırması oluyor.