Teknoloji

WhatsApp dijital ödeme sistemini Brezilya’da kullanıma sundu

WhatsApp dijital ödeme sistemini Brezilya'da kullanıma sundu

WhatsApp uygulama içi ödeme sistemini Hindistan’da beta versiyonu ile test ettikten sonra, Brezilya’da da faaliyete geçirdi. Şirket pazartesi günü yayınladığı blog yazısıyla bu özelliğin gelişini duyurdu.

WhatsApp ödemeleri Facebook Pay üzerinden gerçekleştiriliyor. Ana şirket Facebook, geçen yıl yaptığı açıklamada bu özelliğin Instagram, Messenger, Facebook ve en sonunda WhatsApp’a geleceğini kaydetmişti.

Şirket, konuyla ilgili blog yazısında “WhatsApp’ta ödemeler bugün başlayarak Brezilya genelinde insanlara sunulmaya başlıyor ve ilerledikçe herkese getirmeyi dört gözle bekliyoruz.” dedi. WhatsApp, dijital ödemelerin açık bir model olduğunu ve gelecekte daha fazla iş ortağını eklemeye izin vereceğini söylüyor.

Ödeme servisini kullanmak isteyen müşterilerin herhangi bir ücret ödemeleri gerekmeyecek. Ancak ödeme alacak işletmeler bir işlem ücreti ödeyecek. Kullanıcıların WhatsApp hesaplarına bir kredi kartı veya banka kartı bağlamaya ihtiyacı olacak. İşlemler de parmak izi veya altı haneli PIN kodu ile koruma altına alınıyor.

WhatsApp Banco do Brasil, Nubank ve Sicredi gibi yerel bankaların kredi veya banka kartlarının destekleneceğini söylüyor. Aynı zamanda Brezilyalı ödeme işlemcisi Cielo ile de çalışıyor.

WhatsApp dijital ödeme servisinde şaşırttı

WhatsApp bir süredir uçtan uca dijital ödemeler için çalışmalar yapıyordu. 2018 yılında bu sistemi Hindistan’da kapalı beta olarak test edilmeye başlanmıştı. Birçok kişi bu ülkenin WhatsApp ödemeleri için ilk resmi alan olmasını bekliyordu. Ancak TechCrunch’a göre, Facebook Hindistan’da çeşitli idari sorunlarla karşılaştı. Üstelik oradaki geçmişi de biraz karmaşık; 2017 yılındaki bir plan kapsamında Facebook’a ücretsiz erişim sunulması eleştirileri beraberinde getirmiş ve şirket dijital sömürgecilik suçlamalarına maruz kalmıştı.

Facebook WhatsApp’ı 2014 yılında 19 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Mesajlaşma servisinin, şubat ayı itibarıyla 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olduğu duyurulmuştu.