DosyaManşetler

WhatsApp alternatifi arayanlar için uygulama tavsiyeleri

whatsapp iphone

WhatsApp çok yakında verilerinizi Facebook ile paylaşmaya başlıyor. Hatta bugün itibarıyla WhatsApp kullanıcıları uygulamayı açtıklarında yenilenen kullanıcı sözleşmesini onaylamalarına yönelik ekranları görmeye başladı. Şu an için buna onay vermek zorunda değilsiniz, ancak belirli bir tarihten sonra onay vermediğiniz takdirde WhatsApp kullanmak da mümkün olmayacak. Durum böyleyken, birçok kişi WhatsApp alternatifi uygulamalar için arayışlara başladı. Bu yazıda WhatsApp için alternatif olarak tercih edebileceğiniz anlık mesajlaşma servislerini sıralıyoruz.

WhatsApp verileri neden Facebook ile paylaşılıyor?

WhatsApp, yıllar önce Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alındığı zaman, mesajlaşma uygulaması kullanıcılara, satın almanın kullanıcı gizliliğine ve “hakkınızda mümkün olduğunca az şey bilmeye” odaklanmasında herhangi bir değişiklik yapmayacağı konusunda güvence vermişti. Ne var ki WhatsApp, 2016 yılında varsayılan olarak Facebook ile veri paylaşmaya başladı, ancak kullanıcılar yine de bundan vazgeçme imkanına sahipti.

Ancak dün itibarıyla, WhatsApp’ın en azından Avrupa dışında, devre dışı bırakma seçeneğini tamamen kaldırmak için kullanıcı sözleşmesinde değişiklikler yaptığı ortaya çıktı. Bu, birçok insanı platformlar arası mesajlaşma için WhatsApp’a alternatifler aramaya itti.

Ancak WhatsApp’tan alternatif bir anlık mesajlaşma uygulamasına geçiş düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. Birçok kişi için WhatsApp, arkadaşlarla ve aile bireyleriyle iletişim kurmanın önde gelen aracı. Bu nedenle geçiş herkes için sancılı olabilir.

Üstelik WhatsApp, birçok kişi tarafından dünyanın ihtiyaç duyduğu gerçek platformlar arası mesajlaşma çözümü olarak nitelendiriliyor. Bilinmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi, mesajlaşmanın uçtan uca şifreli kalması. Bu nedenle Facebook da dahil olmak üzere kimse, yazışmalarınızın içeriğini göremez.

Yine de, yeni durumdan hoşnut değilseniz, aşağıdaki alternatiflere göz atabilirsiniz:

Telegram

whatsapp alternatif programlar

Telegram, son zamanlarda ülkemizde giderek daha fazla kullanıcı kazanan anlık mesajlaşma platformlarından bir tanesi ve en popüler WhatsApp alternatifleri arasında yer alıyor. Platformlar arası mesajlaşma çözümü sunan bu servisin kullanımı ücretsiz.

WhatsApp gibi Telegram da sesli ve görüntülü görüşme imkanı sunuyor. Öte yandan web tarayıcısı üzerinden de masaüstü ve dizüstü bilgisayar üzerinden kullanım mümkün. Güvenlik tarafında da uçtan uca şifreleme özelliği sunuluyor. Aslında Telegram, MTProto protokolü kullanıldığı için WhatsApp’tan daha güvenli olduğunu öne sürüyor. MTProto protokolü, Telegram’ın belirttiğine göre, güvenliği, zayıf bağlantılarda yüksek hızlı teslimat ve güvenilirlikle uyumlu hale getirmek için zamanla test edilmiş algoritmalar üzerine inşa edildi.

Şifrelenmiş mesajlar dışındaki verileri korumaya gelince, Telegram dağıtılmış bir altyapı kullandığını söylüyor. Şirket, “İlgili şifre çözme anahtarları parçalara ayrılmıştır ve asla korudukları verilerle aynı yerde tutulmazlar” diye açıklıyor.

Telegram indir: App Store  Google Play

BiP

whatsapp alternatif programlar

WhatsApp alternatif uygulaması arayanlar için BiP sunduğu özellikler bakımından WhatsApp’tan geri kalmıyor. Hatta bazı noktalarda ondan ileri gittiğini söyleyebiliriz. iPhone veya Android cihaz üzerinden mesajlaşma deneyimi oldukça akıcı ve sorunsuz şekilde gerçekleştiriliyor. Başka kişileri sesli veya görüntülü arama da mevcut. Grup kurma, grup üyeleriyle görüntülü veya sesli görüşme gerçekleştirme gibi imkanları da sunuyor.

BiP masaüstü bilgisayar üzerinden mesajlaşma konusunda da WhatsApp’ın gerisinde kalmıyor. BiP Web ile internet tarayıcısı üzerinden kullanabileceğiniz gibi Windows ve Mac için BiP Masaüstü uygulamaları da bulunuyor. Üstelik WhatsApp’da bulunmayan, web tarayıcısı üzerinden görüntülü görüşme yapma özelliği BiP’te mevcut.

Mesajlaşma, sesli ve görüntülü görüşme gibi temel işlevlerin yanı sıra BiP, Keşfet bölümü altında bilgi alabileceğiniz birçok kanalı da size sunuyor. Eğer Turkcell abonesiyseniz, BiP üzerinden sunulan bazı ücretsiz veri ve benzeri fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Ancak BiP’in operatör ayrımı olmaksızın tüm kullanıcılara açık olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

BiP, hem iPhone hem de Android’de kullanılabilen, çapraz platform desteği sunan kullanışlı bir anlık mesajlaşma uygulaması olarak nitelendirilebilir.

BiP indir: App Store  Google Play

Signal

whatsapp alternatif programlar

İnsanlar şifreli iletişim için yeni platformlara yöneldikçe Signal’in popülaritesinde dikkat çekici bir artış görüldü. Bu uygulama, grup mesajlaşma ve sesli mesajların yanı sıra sesli ve görüntülü aramaları da destekliyor. iPhone, iPad, Mac, Windows, Linux ve Android ile de uyumlu şekilde çalışıyor. Böylelikle WhatsApp alternatif uygulama seçenekleri arasında güçlü bir aday hâline geliyor.

WhatsApp ile karşılaştırıldığında Signal, gizliliğe odaklandığını açık şekilde ortaya koyuyor. Bir kez görüntülenebilen ortam dosyası, Signal PIN ve daha fazlası gibi şeylerin aralarında bulunduğu çeşitli özelliklerle bunun altı çiziliyor. Ayrıca Signal, kâr amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluştur. Bu da geliştirme çalışmalarının yalnızca kullanıcıların bağışlarıyla desteklendiği anlamına geliyor.

Signal, Signal Protokolüne dayalı olarak mesajlaşma için uçtan uca şifreleme kullanıyor. Ayrıca mesajlar veya kullanıcılar hakkındaki meta verileri kaydedilmiyor. Eğer gizlilik sizin için en önemli unsur ise ve en büyük odak noktası gizlilik ve şifreleme olan yeni bir mesajlaşma uygulaması arıyorsanız, Signal sizin için en isabetli seçeneklerden biri olacaktır. Bu uygulamayı App Store veya Google Play’den ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Signal indir: App Store  Google Play

Viber

whatsapp alternatif uygulamalar

Viber da geçmişi WhatsApp kadar eski olan bir anlık mesajlaşma uygulaması. Viber da bir WhatsApp alternatif uygulama seçeneği olarak değerlendirilebilir. WhatsApp ile gerçekleştirebildiğiniz tüm yazılı, sesli, grup mesajlaşma işlevlerini Viber ile de yerine getirebilirsiniz. Arkadaşlarınızla görüntülü konuşmalar yapabilir veya uluslararası telefon aramalarını ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Öte yandan anlık mesajlaşma uygulaması Viber ile, grup mesajlaşma özelliği sayesinde aynı anda 250 kişiye kadar grup sohbeti yapabilirsiniz. En sevdiğiniz kişilerle grup sohbetlerinde buluşabilir, sesli sohbet odalarında çalışma grupları oluşturabilir ve etkinlikleri kolayca organize edebilirsiniz.

Güvenlik tarafında ise Viber,  metin mesajlarını, video ve sesli aramaları, fotoğrafları, videoları ve grup sohbetlerini konuşma uygulamalarında aranan bir özellik olarak otomatik olarak şifreliyor.

Viber sadece iPhone ve Android cihazlarında değil, aynı zamanda Windows, macOS ve Linux yüklü bilgisayarlarda da kullanılabiliyor. Yani, platformlar arası iletişim imkanı sağlıyor. Viber’ı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Viber indir: App Store  Google Play

iMessage

Apple’ın WhatsApp’a rakip olarak geliştirdiği mesajlaşma platformu iPhone kullanıcıları için güçlü bir WhatsApp alternatifi olarak nitelendirilebilir. Apple, son yıllarda her iOS sürümüyle birlikte iMessage’ı daha kullanışlı hâle getiriyor.

Ne var ki, iMessage sadece Apple cihazları arasında iletişim imkanı sağlıyor. Yani iPhone, iPad ve Mac arasında iletişim için iMessage’ı kullanabilirsiniz. iPhone sahibi olduğunu bildiğiniz arkadaşlarınız arasındaki görüşmelerinizi iMessage ile gerçekleştirebilir, WhatsApp için alternatif bir uygulama olarak kullanabilirsiniz. Ne var ki, Android için destek bulunmuyor, yani Android cihaz sahipleriyle iMessage üzerinden iletişim kuramazsınız.

iMessage’da da grup mesajlaşma, konum paylaşımı, mesaj efektleri gibi özellikler mevcut. Gizlilik tarafındaysa uçtan uca şifrelemenin bulunduğunu belirtelim. Yani, yazışmalarınızı kimse göremez.