Facebook’un 2014’ün üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıklamasıyla birlikte şirketin bünyesinde bulunan mesajlaşma devi WhatsApp’ın mali tablosu da ilk kez gün yüzüne çıktı. WhatsApp’ı satın almak için Facebook’un nakit ve hisse olarak yaptığı harcama miktarı 22 milyar doları bulsa da, WhatsApp henüz bu miktarın yakınında bir gelir elde etmekten uzak gözüküyor. 2014’ün geride kalan 9 aylık döneminde 140 milyon dolar zarar eden WhatsApp’ın geliri 10 milyon dolarda kaldı. Kullanıcı sayısı WhatsApp’ın neredeyse üç katı olan Facebook ise yılın üçüncü çeyreğini 3.2 milyar dolar gelirle tamamladı.
Facebook ve WhatsApp’ı doğrudan karşılaştırmanın adil olmadığının altını çizmek gerekiyor. Daha eski bir şirket olan ve devasa bir satış ekibine sahip olan Facebook, para kazanmak için reklamlardan faydalanıyor. 1.3 milyar kullanıcısıyla Facebook’un milyar dolarlık gelirlere ulaşmaması oldukça zor gözüküyor. Yıllık 1 dolarlık abonelik ücreti alma planını henüz hayata geçiremeyen WhatsApp, reklam yayınlama fikrine karşı olan tutumunu da halen koruyor. Ancak Facebook’un WhatsApp’ı satın alırken temel motivasyonunun kârlı bir şirket satın almaktan ziyade kullanıcı satın almak olduğunu unutmamakta fayda var. WhatsApp’ın küresel kullanıcı tabanı ve Facebook kullanıcısı olmayan bir kitleyi de barındırması mesajlaşma servisine büyük bir değer katıyor.
Facebook’un WhatsApp’ı satın alırken uyguladığı değerleme yöntemi de ortaya ilginç veriler koyuyor. WhatsApp’ın kullanıcı tabanı için 2 milyar dolar, markası için 488 milyon dolar, teknolojisi içinse 288 milyon dolar değer belirleyen Facebook, geri kalan 15.3 milyar doları ise ”iyi niyet değeri” olarak tanımlıyor. Bu değerleme çerçevesinde 500 milyonluk bir kullanıcı tabanına sahip olan WhatsApp’ın 1 dolarlık abonelik planı çerçevesinde yılda 10 milyon dolardan fazla gelir elde etmesi gerekiyor. Ancak ilk yıl için herhangi bir ücret alınmaması, aynı zamanında iPhone kullanıcılarının büyük kısmının uygulamayı paralı olarak satın aldığını ve karşılığında 10 yıllık ücretsiz kullanım hakkına sahip olduğunu unutmamakta fayda var.
2013’te 148 milyon dolar kaybeden WhatsApp, bu rakamın büyük kısmını çalışanlarına yaptığı hisse ödemeleri için kullanmıştı. Bunun büyüyen ve yeni yetenekleri bünyesine katan şirketler için standart bir harcama kalemi olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. 148 milyon dolar küçük bir şirket için büyük bir rakam olsa da, WhatsApp’ın bu harcamayı bilinçli biçimde yaptığı görülüyor. 2013 yılında operasyonel maliyetler için yapılan harcama miktarının 10 milyon doların altında kalması bu durumun somut bir göstergesi olarak göze çarpıyor.