Mesajlaşma ve haberleşme uygulamaları pazarındaki rekabet gün geçtikçe artıyor. Mobil teknolojilerdeki ilerlemenin nimetleri sayesinde büyüyen ve şekillenen bu pazar teknoloji dünyasının farklı ölçeklerdeki şirketlerinin ilgisini üzerinde toplamaya devam ediyor. Pazara adımını ilk atan uygulamalardan biri olan ve farklı platformlara yayılmasını tamamlayan WhatsApp’ın yanına eklenen bu yeni uygulamalardan birisi de WeChat.
Mesajlaşma servislerinin pek çoğu gibi WeChat de cep telefonu numarası üzerinden kullanılıyor. Kullanıcılar telefonlarına SMS ile gelen doğrulama kodunu girdikten sonra uygulamaya giriş yapabiliyor. Sohbet için rumuz belirlenmesinin ardından kullanıcıya uygulamayı Facebook hesabıyla bağlayıp bağlamak istemediği soruluyor. Bu aşamaların ardından WeChat’in yetenekleri hakkında kısa bir özet geçiliyor.
Özetin ardından kullanıcılar uygulamanın ana ekranına yönlendiriliyor. WeChat’in hem iOS hem de Android uygulamasında aynı ana ekran tasarımı tercih edilmiş. Böylelikle farklı platformlarda ortak bir kullanıcı deneyimi yaşatmaya ilk aşamadan başlanırken, uygulamanın özellikleri ana ekrandan ulaşılabilen dört sekme üzerine dağıtılmış. Sohbetler sekmesinde o anda aktif olan sohbetleri görmek ve yeni bir sohbet başlatmak mümkün.
Ana fonksiyonu haberleşme olan WeChat bunun için kullanıcılarına neredeyse mevcut imkanların tamamını sunuyor. WeChat üzerinden yazılı olarak iletişim kurabilen kullanıcılar diledikleri takdirde yine WeChat’i kullanarak sesli ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirebiliyor. Özellikle görüntülü görüşme seçeneğinin mevcut olmasının WeChat’e bir ayrıcalık sağlayabileceğini söylemek pek yanlış olmaz. Bağlantı kalitesinin iyi olması durumunda görüşmelerdeki görüntü ve ses kalitesinin de tatmin edici seviyede olduğu görülüyor. Sohbet menüsünün yetenekleri arasında diğer pek çok haberleşme uygulamasında olduğu gibi fotoğraf gönderme, konum paylaşma gibi özellikler var. WeChat’e özgü hareketli his ifadeleri de sohbetlere ayrı bir hareketlilik kazandıracak cinsten.
Kişiler sekmesindeyse kullanıcılara WeChat uygulamasını kullanan arkadaşlarının listesi gösteriliyor. WeChat’in rakip mesajlaşma uygulamalarına göre en büyük farklarından biri de telefon defterinde kayıtlı bulunan kişileri otomatik olarak arkadaş listesine eklememesi. Kullanıcılar Adres Defteri erişimine izin verdikleri takdirde bu uygulamayı kullanan tanıdıklarını görebiliyor, ancak onlarla WeChat üzerinden iletişime geçmek için bir arkadaşlık isteği göndermesi gerekiyor. Benzer uygulamalardaki genelleyici yaklaşımın aksine gizlilğe daha temkinli yaklaşan WeChat?in bu yaklaşım sayesinde artı puan toplaması muhtemel. Rumuz üzerinden arkadaş ekleme özelliğine sahip uygulamanın sunduğu bir diğer arkadaş ekleme yöntemi de QR kodu. Ayarlar sekmesi üzerinden QR kod oluşturup bu kodu farklı mecralarda paylaşan kullanıcılar kendilerini WeChat üzerinde kolaylıkla bulunur hale getirebilirler.
WeChat’i muadillerinden ayıran bir diğer nokta da iletişimin sosyal boyutuna ayrı bir önem vermesi. Bu sosyal boyutun inşası için fotoğraflardan yardım alan uygulamada kullanıcılara uygulama içinde Anlar adı verilen profil sayfaları sayesinde fotoğraf paylaşımı imkanı sunuyor. 9 fotoğraftan oluşan WeChat’e özgü albümler oluşturabilen kullanıcılar, diledikleri takdirde Facebook albümlerini de bu sayfa üzerinden paylaşabiliyor. Bu albümlerin beğenilebilmesi ve haklarında yorum yapılabilmesi işin sosyal yanını iyice artırıyor. Sosyal sekmesi altında bulunan diğer özelliklerse WeChat kullanıcılarına farklı yollarla arkadaş bulma imkanı sağlıyor. ”Etrafa Bak” özelliği yakın çevredeki diğer WeChat kullanıcılarının listesini gösterirken, ”Salla” özelliği arkadaş bulmada şans faktörünü temsil ediyor. Telefonu sallayan kullanıcıların karşısına o anda aynı işlemi gerçekleştirdiği söylenen bir diğer kullanıcı çıkarılıyor ve taraflar istemeleri durumunda karşılıklı sohbete başlıyor. ”Salla” özelliğinin akıllara bazı açılardan popüler sohbet servisi Chatroulette’i getirdiği de söylenebilir.
Ayarlar sekmesiyse tahmin edilebileceği gibi uygulamanın kontrol paneli vazifesini yerine getiriyor. Bu sekme üzerinden profil fotoğrafını değiştirebilen, QR kodu edinebilen kullanıcılar arka plan değişikliklerinden hesap yönetimine kadar uzanan çok sayıda işlemi de yerine getirebiliyor.
Uygulamanın iOS ve Android versiyonları arasında tasarım ve özellikler bakımından fark bulunmuyor, ancak belli noktalarda bazı özelliklerin kullanımı sırasında özellikle iOS uygulamasının Android uygulamasına kıyasla kullanıcı taleplerine daha hızlı reaksiyon vermesi dikkat çekiyor. iOS ve Android uygulamaları arasında ortaya çıkan farkları servisten ziyade işletim sistemlerine bağlamak daha doğru olacaktır. Uygulama için Apple’ın App Store’da 17 yaş sınırı koyuduğunu belirtmekte fayda var.
Haberleşme uygulamaları arasında gün geçtikçe artan ve işi sadece yazılı mesajlaşma boyutunun üstünde bir noktaya taşıyan rekabette WeChat’in işinin kolay olmadığı kesin. Ancak kullanıcılarına geniş bir özellik yelpazesi sunan ve işin içine bir de sosyallik boyutu ekleyen uygulamanın belirli bir penetrasyon seviyesine ulaştıktan sonra üstüne koyması ve daha geniş kitleleri yakalaması kimseyi şaşırtmayacacaktır.
Galeri: WeChat iOS Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1244]
Galeri: WeChat Android Uygulaması Ekran Görüntüleri
[nggallery id=1245]
İlgili >> iTunes App Store, Google Play