WeChat, mesajlaşma ve ödeme alanlarındaki çözümleriyle Çin’in en önemli markaları arasında yer alıyor. Önümüzdeki dönemde şirketin adını küresel ölçekte daha fazla duymamız da muhtemel görünüyor. WeChat mini oyun platformunu tüm dünyadaki geliştiricilere açıyor. Bu da Çin dışındaki WeChat deneyiminin çok daha ilginç bir hâle gelebileceğini gösteriyor.
WeChat’in mini oyunlarına ana uygulama içindeki bir sekme üzerinden ulaşılıyor. Kullanıcılar bu sekmede Tetris gibi basit ama eğlenceli oyunları deneyimleyebiliyor. Mini oyunların varlığı, WeChat’in Çin’deki popülaritesinde önemli bir rol oynuyor.
Buna rağmen, WeChat’teki mini oyunları oynamanın önünde çok sayıda engelin bulunduğunu belirtmek gerekiyor. Bu engellerin başında söz konusu mini oyunlara erişim yer alıyor. Kullanıcılar WeChat’in arama çubuğuna “oyunlar” yazdıktan sonra karşılarına çoğunlukla Çince oyunlardan oluşan bir liste çıkıyor. Oyunların gösterildiği bu sayfalar da genellikle Çince olduğu için resmine bakınca ilginç olduğu düşünülen bir oyunun aslında farklı bir deneyim vadetmesi gibi durumlarla karşılaşılabiliyor.
WeChat’in basın açıklamasında şimdiye kadar Çin dışından sadece iki geliştiricinin platformun avantajlarından yararlandığı belirtiliyor. Bu geliştiricilerden birisinin Google olması da dikkat çekiyor. “Guess My Sketch” (Çizimimi Tahmin Et) isimli oyunun demosu geçtiğimiz yıl kasım ayında yapılmıştı. Oyunda oyuncular tarafından belirli bir süre içinde çizilen günlük nesnelerin ne olduğu, Google’ın yapay zekâsı tarafından tahmin ediliyor.
Diğer oyun ise Linsane Hoops ismini taşıyor. NBA yıldızı Jeremy Lin‘i kontrol eden oyuncular, mümkün olduğunca fazla sayıda smaç basarak WeChat listelerindeki arkadaşlarını geçmeye çalışıyor. Merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan Game Closure isimli şirket tarafından geliştirilen oyun, Jeremy Lin tarafından da destekleniyor. Bu oyunların kullanıcılara açılıp açılmadığı konusunda ise WeChat’ten henüz net bir bilgi gelmiş değil.
WeChat mini oyun platformunun kârını da işbirliği yaptığı yeni geliştiricilerle paylaşacak. WeChat’in çatı şirketi Tencent’in geçtiğimiz aralık ayında “Creativity Incentives” isimli bir program başlatmış ve geliştiricilere sanat, müzik ve hikaye anlatımı konusunda farklı şeyler denemeleri için teşvik vermeye başlamıştı. Programa katılanlara ekstra yüzde 20 oranında bir pay daha sağlanacak.
WeChat mini oyun platformunda hâlihazırda 400 milyondan fazla aylık kullanıcıya sahip. Yine de, WeChat’in aylık aktif kullanıcı sayısının 1 milyarın üstünde olduğunu düşününce bu sayının biraz düşük olduğu söylenebilir. Platformun kullanıcılarının çoğunluğunun Çin’de olması ise gelinen noktayı biraz daha dikkat çekici hâle geliyor.