Teknoloji

webOS açık kaynak sürümüne Raspberry Pi 4 desteği geldi

webos open source edition

Android ve iOS akıllı telefon pazarının hakim iki oyuncusu. Ancak bu iki işletim sistemine bir zamanlar rakip olan bir platform hâlâ ayakta ve üzerinde uğraşanlar hâlâ mevcut. Sadece, artık akıllı telefonlar üzerinde çalışmıyor. webOS’ten söz ediyoruz.

LG geçen yıl webOS Open Source Edition sürümünü yayınlamıştı. Şirket, bu sayede yazılımı yeni platformlara getirmeyi hedefliyordu. Yakın zamanda gelen bir dizi yeni güncelleme ile birlikte yeni donanım desteği kazandırıldı. Aynı zamanda otomotiv sistemlerinde ve diğer ürün türlerinde kullanılmasını sağlayacak webOS OSE için de temeller atıldı.

webOS hayatına Palm tarafından geliştirilmiş bir akıllı telefon işletim sistemi olarak başlamıştı. HP Palm’ı satın aldıktan sonra tablet desteği de eklenmişti. HP Touchpad tabletin başarısız olmasının ardından HP, akıllı telefon ve tablet stratejisini en azından bir süreliğine askıya almış ve webOS’i de LG’ye satmıştı. LG, bu işletim sistemini akıllı TV yazılımı için bir temel hâline getirdi. Aynı zamanda projektör ve buzdolabı gibi akıllı ürünlerinde de kullanıyor.

İşletim sistemi Linux çekirdeğini kullanıyor ve günümüzün mobil işletim sistemlerinde kapsamlı biçimde kullanılan bazı önemli tasarım unsurlarını barındırmasıyla biliniyor. Bunların arasında kart tabanlı kullanıcı arayüzü de bulunuyor.

webos open source edition

webOS Open Source Edition ise bir buçuk yılı aşkın zamandır aktif biçimde geliştiriliyor. webOS OSE 2.0 versiyonunun geçen ayki çıkışıyla birlikte önemli güncellemeler kazandırılmıştı.

webOS OSE 2.0 versiyonu ile birlikte gelenler aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Kart görünümlü Home Launcher’ın da bulunduğu yeni bir dokunma dostu referans kullanıcı arayüzü.
  • Raspberry Pi 4 desteği, şimdi bu, varsayılan referans donanım oldu.
  • Çift ekran desteği.
  • Kablosuz bağlantı üzerinden yazılım (FOTA) desteği.
  • İnternet bağlantısını diğer cihazlarla paylaşmayı sağlayan “tethering” desteği.
  • Ek güvenlik genişletmeleri ve yazılım güncelleştirmeleri.

FOTA desteğinin ilginç olduğunu söylemekte fayda var. Sürüm notlarında bunun otomotiv tarafında bir gereksinim hâlini aldığı belirtiliyor. Böylelikle yazılım güncellemelerini kablosuz bağlantı üzerinden dağıtmak webOS OSE’nin araç içi bilgisayar sistemlerinde kullanılmasına da kapı açabilir.

Bu hafta içinde yayınlanan 2.1 versiyonu ile birlikte çeşitli hata düzeltmeleri ve iyileştirmeler getirildi. Öncekine göre daha az heyecan verici bir güncelleme, ancak 2.0 versiyonundan bir ay sonra geldi. Bu da geliştirme çalışmalarının düzgün bir hızda sürdüğünü gösteriyor.

Ne yazık ki, webOS’i akıllı telefonlara ya da tabletlere getirmeye yönelik resmi bir girişim bulunmuyor. Ancak bunun üzerine çalışan başka bir açık kaynak projesi bulunuyor. LuneOS, kitle tarafından yürütülen bir proje ve 2014’ten beri webOS mobil hayalini canlı tutmak için çalışıyor.