Teknolojinin mevcut seviyesinden oldukça uzakta olduğu dönemlerde ”Yarın hava nasıl olacak?” sorusunun cevabına ulaşmak şimdi kadar kolay ve hızlı değildi. Eskiden bu sorunun cevabına ulaşmak için televizyon ve radyolardaki hava durumu bültenlerini takip etmek bir zorunluluktu. Ancak teknolojide yaşanan gelişmelerin sonucnda tıpkı diğer pek çok soru gibi bu sorunun cevabına ulaşmak da kolaylaştı. Artık akıllı telefonlar üzerinden kısa sürede hava durumunu öğrenmek mümkün oluyor. Bu konuda akıllı telefon sahiplerine yardımcı olan uygulamalardan biri de Weathercube.
iOS platformunda yer alan Weathercube geometrik ögelerin kullanıldığı tasarımıyla akıllara ilk etapta Microsoft’un mobil işletim sistemi Windows Phone’u ve alametifarikası Canlı Kutucuklar’ı getiriyor. Bu tasarım Weathercube’yi diğer hava durumu uygulamalarından görsel olarak farklı bir yere koyuyor. Tasarımın oluşturduğu bu farklılıktan uygulamanın kullanımında da faydalanıyor. Uygulama başlatıldığı zaman kullanıcıya 12 aşamalı bir bilgilendirme yapılıyor. Bu bilgilendirme sayesinde uygulamanın nasıl kullanılacağı hemen keşfediliyor. Bu özel bilgilendirme seansını daha sonra yeniden yapmak mümkün.
Uygulamanın kumanda masasına yani ayarlar menüsüne gitmek için kullanıcıların baş ve işaret parmaklarını ekrana koyup, sonrasında da bir uzaklaştırma hareketi yapmaları gerekiyor. Böylelikle kontrol odasına giriş yapılabiliyor. Ayarlar menüsü aracılığıyla hava durumu listesine yeni şehirler eklemek, uygulamanın renk temasını ve uygulamada kullanılan birimleri değiştirmek ve uygulamaya ait ipuçlarına ulaşmak mümkün. Özellikle ipuçları bölümünde uygulamanın kullanımını kolaylaştıracak farklı kısayollar yer alıyor.
Tekrar uygulamanın ana ekranına dönmek içinse bu sefer baş ve işaret parmaklarıyla yakınlaştırma hareketi yapılıyor. Ana ekranın en üst kısmında hava durumu görüntülenen yeri yazarken, hemen altındaki bölümdeyse gösterilen hava durumu bilgilerinin ne zamana ait olduğu yazıyor. Ekranın kalan kısmındaysa kutucuklar yer alıyor. Bu kutucuklarda o anki hava durumu, sıcaklık, rüzgar yönü ve hızı, yağış miktarı, bulutlluluk oranı ve nem oranı yer alıyor. Bu bilgilerin yer aldığı kutucuklarda o ana ait bilgiler yer alıyor. Ancak kutucuklara dokunulduğu zaman günün farklı zaman dilimlerine ait bilgi ve tahminler de görülebiliyor.
İlerleyen günlere ait bilgileri almak isteyenlerinse ekran üstünde sağa doğru kaydırma hareketi yapmaları gerekiyor. Böylelikle sonraki günlere ait hava durumu bilgilerine de erişilebiliyor. İlerleyen günlere yönelik tahminlerde de kullanıcılar kutucuklara dokundukları zaman günün farklı zaman dilimlerine ait hava durumu bilgilerini görebiliyorlar. Ekran aşağıya doğru kaydırıldığı zaman günün farklı saatlerindeki hava durumunu görmek mümkün oluyor. Ekran yukarıya doğru kaydırıldığındaysa önümüzdeki 6 güne ait hava durumu kutucuklarda gösteriliyor. İlk başta sadece havanın nasıl olacağı sembollerle gösterilse de, kutucuğa dokunulduğu zaman sıcaklık değerleri de ortaya çıkıyor.
Ana ekranda baş ve işaret parmakları sağ ve sol tarafa doğru uzaklaştırıldığı zaman ise ortaya paylaşım ekranı çıkıyor. Bu ekran aracılığıyla o anki hava durumuna ait ekran görüntüsü Facebook veya Twitter üzerinden paylaşılabiliyor. Günümüzde çoğu uygulamada bulunan sosyal medya entegrasyonunun hava durumu uygulamalarına kadar genişlemesi sosyal ağların insan hayatındaki yerini göstermek açısından oldukça önemli.
Hava durumu uygulamalarındaki tekdüzelikten sıkılan ve daha farklı bir tasarım, biraz da kişiselleştirme isteyen kullanıcılar için Weathercube son derece tercih edilebilir bir uygulama. Rubik kübünü hatırlatan uygulamada seslerin de kullanılmış olması ayrı bir hoşluk olarak dikkat çekiyor.
İlgili >> iTunes App Store