Sürücüsüz otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte özellikle otomobillerdeki kişiler için yollar çok daha güvenli olacak gibi görünüyor. Otomobillerin sürekli olarak birbirleriyle iletişim içinde olması sayesinde çarpışmaların önlenmesi amaçlanıyor. Bu dönüşümün yayaları pek etkilemeyeceği düşünülse de, Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisinde yayaları da koruyacak özellikler üzerinde çalışıyor.
The Mercury News ve Quartz sitelerinde yer alan habere göre, Waymo kısa süre önce birkaç “gerilim üyesi” ile birleştirilen bir araba tasarımının patentini aldı. Kabloların, pistonların ve yayların söz konusu üyeler arasında olduğu belirtilirken, bu bileşenlerin gerektiğinde otomobilin dış katılığını artırabileceği veya azaltabileceği ifade edildi. Sensörler otomobilin başka bir nesneyle temasa geçeceğini algıladığında, otomobilin sertliği çarpışılacak nesneye göre değişecek. Eğer bir arabayla çarpılacak ise dış sertlik artırılacak. Kazanın diğer tarafı bir yaya olduğunda ise dış sertlik azaltılacak.
Waymo geliştirdiği teknolojiyi patent dosyasında şu ifadelerle anlatıyor: “Örneğin, aracın ön tamponuna bir bisikletçinin çarpacağı anlaşılırsa gerilim azaltılıyor ve söz konusu yüzeylerin sertliği indiriliyor.”
Böylelikle arabayla çarpılan kişi için çarpmanın etkisi azaltılmış oluyor. Otomobilin ön yüzeyinin puf koltuk gibi yumuşayacağı da söylenebilir.
Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisini güvenli kılmak için sürekli çalışıyor
Waymo sürücüsüz otomobil teknolojisini yayalar adına da güvenli kılmak adına sürekli olarak çalışıyor. Şirket daha önce de otomobilin parçalarının birbirine yapıştırılmasını ve bu sayede olası bir çarpışmada parçaların yerinden çıkmamasını değerlendirmişti. Waymo’nun yeni çözümünün yayalara ve araç içindekilere faydaları, henüz gerçek anlamda test edilmiş değil. Dolayısıyla bu teknolojinin kullanılmaması da ihtimaller dahilinde yer alıyor.