Teknoloji

Türkiye’de Wattpad platformuna erişim engeli getirildi

wattpad

Türkiye’nin en popüler okuma ve yazma platformlarından biri olan Wattpad, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı kararla Türkiye’de erişime engellendi. Bu sürpriz gelişme, özellikle gençler arasında oldukça popüler olan dijital platformun geleceği hakkında soru işaretleri yarattı.

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) kurucu üyelerinden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, konuyla ilgili sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, “Meşhur okuma ve yazma platformu Wattpad’i herhalde dünyada ilk erişime engelleyen ülke olduk. Yasaklar ülkesi Türkiye’de henüz ‘çocukları zararlı içeriklerden korumak’ mı yoksa ‘kamu düzenini korumak’ için Wattpad erişime engellendi, belli değil.” ifadelerini kullandı.

Wattpad, özgün içeriklerin ve amatör yazarların eserlerinin paylaşıldığı, kullanıcıların makale, hikâye ve şiirlerini yayınladığı bir platform. Yayıncılar ve okuyucular arasında bir köprü kuran Wattpad, dünya genelinde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip. Türkiye de bu platformun en çok kullanıldığı ülkeler arasında yer almaktaydı. Bu web sitesi 2006 yılında Allen Lau ve Ivan Yuen’in işbirliğinde kuruldu. Kullanıcıların hikâyelere yorum yapması, oy vermesi ve ‘Keşfet’ bölümünden eserler bulması gibi özellikleriyle dikkat çekiyor.

Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı erişim engelleme kararı, kullanıcılarında şok etkisi yarattı. Özellikle genç yazarlar ve okuyucular, platforma erişim sağlayamamanın hayal kırıklığını yaşamakta. Wattpad yetkililerinin, Türkiye’deki kullanıcıları için nasıl bir yol izleneceği konusunda açıklama yapması bekleniyor.