Apple’ın akıllı saatlerine özel işletim sistemi watchOS’in beşinci sürümü de, geçtiğimiz haziran ayında düzenlenen WWDC 2018’de ön gösterime çıkmıştı. Tıpkı iOS ve diğer Apple yazılım platformları gibi, watchOS 5 de yaz ayları boyunca çıkan beta testleriyle sonbahardaki çıkışa hazır hâle geldi. watchOS 5’in beta sürümlerini son kullanıcılarla buluşmasından önce test ediyor ve deneyimliyorduk. Şimdi yeniliklerle ilgili izlenimlerimizi paylaşma zamanı geldi. watchOS 5 inceleme yazısı ve videosu ile Apple Watch’a özel güncellemenin detaylarına bakıyoruz.
watchOS 5 video inceleme
Apple için Watch, eklenen özellikler ve niteliklerle sağlıklı yaşam ve egzersiz odaklı bir ürüne dönüştü. watchOS 5’te de bu durumu güçlendirecek birtakım yenilikler mevcut. Öte yandan egzersiz yapanların uzun zamandır istediği ve geldiğini duyduklarında çok hoşlarına gidecek özellikleri görüyoruz. Şimdiye kadar Apple Watch ile ilgili en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi, antrenmana fiilen başlamamıza rağmen Antrenman uygulamasında bir aktivite başlatmayı unutmak, bu nedenle de yapılan antrenmanın kaydını hakkıyla girmemek oluyordu. watchOS 5 ile birlikte başlatma ve bitirme anımsatıcısı özellikleri geliyor. iPhone’daki Watch uygulamasında bulunan Antrenman ayarlarında bunları etkinleştirebilirsiniz. Böylelikle antrenman başlarında veya sonlarında, Antrenman uygulamasından yeni bir aktivite başlatmama veya başlatılan aktiviteyi bitirmeyi unutma derdi ortadan kalkıyor.
Bir başka yararlı yenilik de duraklamalar sırasında antrenmanın kronometresinin de durması. Böylelikle koşu sırasında 1-2 dakika soluklanmak istediğinizde antrenman da otomatik olarak duruyor. Sonuçta da elde edilen kayıtlar daha yüksek doğruluğa ulaşıyor. Öte yandan bileklerinde Apple Watch ile yüzenler için kat edilen mesafe bilgisi de saatin ekranında gösteriliyor. Bu arada yoga yapanlar da, bu aktiviteleri sırasında Apple Watch’u aktif şekilde kullanabiliyor. Bunlara ek olarak, her bir antrenmana başlamadan önce; kalori, mesafe ya da süre hedeflerini daha rahat biçimde ayarlayabilirsiniz.
watchOS 4 ile birlikte sunulan paylaşım özelliği sayesinde Apple Watch sahiplerinin spor yapma konusunda birbirlerini teşvik etmelerine fırsat tanınmıştı. Şimdi Yarış özelliği sayesinde işin içine rekabet de katılıyor. Böylelikle motivasyon daha da ileri taşınacaktır. Aktivite uygulaması üzerinden paylaşımda bulunduğunuz arkadaşlarınıza meydan okuyabilir, onlarla bir hafta boyunca sürecek bir yarışa tutuşabilirsiniz. Kim daha fazla puan toplarsa ve galip gelirse, özel bir rozetin sahibi olacak. Tabii ki, burada amaç kazanmak değil, yarışmak. Diğer bir deyişle spor yapmak.
Apple Watch ilk tanıtıldığında öncelikli olarak bir iletişim aracı olarak konumlandırılmıştı. Apple Watch Series 2 ile birlikte sağlıklı yaşam özellikleri ön plana çıkarılmıştı. Walkie-Talkie uygulamasıyla birlikte Apple, ilk zamanlara biraz olsun dönüş yapıyormuş hissi veriyor. Bu özellik sayesinde Apple Watch’u bir telsiz gibi kullanabilirsiniz. Aslında iMessage, WhatsApp gibi akıllı telefon uygulamalarında bu tarz işlevler mevcut, ancak cebinizden telefonu çıkarmadan, Apple Watch’tan pratik biçimde iletişim kurmak ilginç görünüyor. Arkadaşınıza iletmek istediğiniz kısa mesajları bu yolla iletebilirsiniz.
Her watchOS sürümüyle birlikte bir Apple uygulaması daha saate taşınıyor. watchOS 5 ile de Podcast’ler uygulaması Apple Watch’a geliyor. Çevrimdışı çalışabilmesi bu uygulamanın en güzel özeliklerinden bir tanesi. Tabii ki, podcast’leri en iyi şekilde dinlemek için bir AirPods’a ya da Bluetooth kulaklığa ihtiyacınız var.
Saat kadranları tarafında watchOS 5 fazla yenilik sunmuyor. Ancak Siri saat kadranını kullananlar, sağlık ve egzersiz verilerinin geldiğini görmekten memnuniyet duyacaktır. Aynı zamanda Nefes uygulaması için de bu kadrana bir komplikasyon ekleniyor.
Apple Watch’un en çok kullandığımız bölümlerinden olan Denetim Merkezi’nde kontrollerin sıralamasını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Böylelikle şimdiye kadar çok aşağılarda kalmış olan Rahatsız Etme veya sessize alma gibi favori araçlarımızı en başa taşıma imkanı bulduk. Öte yandan Denetim Merkezi’ne sadece saat kadranından değil, uygulamalardan da erişebilir olmak oldukça memnun edici. Aynı durum bildirimler için de geçerli. Bu arada iOS 12’yle birlikte bildirimlere gelmiş olan gruplandırma veya yönetme araçları watchOS 5’te de mevcut. Aynı durum, Rahatsız Etme için de geçerli. Denetim Merkezi içindeki Rahatsız Etme kontrolüne hafifçe bastırdığınızda, daha fazla süre seçeneğini göreceksiniz.
watchOS 5 ile birlikte arkadaşlarınızın size mesajlar veya e-posta yoluyla gönderdikleri web sitesi bağlantılarını doğrudan Apple Watch’tan açabilirsiniz. Bir masaüstü veya mobil siteyi Apple Watch’tan açmak normale göre biraz daha uzun sürüyor. Örneğin, Teknoblog’un ana sayfası 30 saniyede yüklenebildi. Buna rağmen, Apple Watch’ta web sitelerini açma özelliği çok kullanışlı. Haber veya makale sayfalarında metni ayıklayıp, Safari’deki Okuma Görünümü’ne benzer bir görüntüleme imkanı sunması da memnun edici. Böylelikle esas içeriğe odaklanabilirsiniz. Yeri gelmişken, daha büyük ekranlı olan Apple Watch Series 4’te web sayfalarını açmanın daha da pratik olacağını söyleyebiliriz.
watchOS 5 ile ilgili bir başka küçük, ancak dikkate değer ayrıntı. Apple Watch’larda uzun zamandır Wi-Fi desteği var. Ancak şimdiye kadar bir iPhone veya iPad’i bağladığımız gibi Apple Watch’u ortamdaki bir ağa elle bağlayamıyorduk. watchOS 5 ile artık bunu yapabiliyoruz. Bu sayede telefonun olmadığı ortamlarda, Wi-Fi sayesinde bildirimleri veya diğer içerikleri alma imkanını elde edebilirsiniz.
watchOS 5 ile gelen yenilikler arasında çığır açıcı nitelikte bir yenilik yok. Yine de, Apple’ın kullanıcılardan gelen geri bildirimleri dinlediğini ve buna uygun şekilde düzenlemeler yaptığını görüyoruz. Antrenman anımsatıcısı, Denetim Merkezi kontrollerini düzenleme, web sitelerini açma, Wi-Fi ağlarına elle bağlama; bunlar da bizim “keşke Apple Watch’a gelse” dediğimiz özellikler arasındaydı.