Apple’ın WWDC 2016 açılış konuşması Apple Watch’ta çalışan işletim sistemi watchOS’in gelecek sürümü watchOS 3’ün tanıtımıyla başladı. Apple Watch’tan sorumlu yönetici Kevin Lynch yeni sürümde performansa odaklandıklarını kaydetti. Özellikle uygulama açılış zamanlarında büyük bir azaltıma gittiklerini, sık kullanılan uygulamaların bellekte tutulduğunu kaydetti. Bundan böyle Watch uygulamalarının “anında” açılacağının altı çizildi.
Lynch, uygulama açılışının ne kadar hızlandığını bir uygulamayı watchOS 2 yüklü Apple Watch’ta ve watchOS 3 yüklü Watch’ta açarak karşılaştırmalı olarak gösterdi. Sunum, watchOS 3’te uygulamanın göz açıp kapayıncaya kadar açıldığını gösteriyor.
Kenar butonunun işlevi de yeniden düzenlendi, şimdi bu tuşa basıldığında iletişim ekranı yerine “dock” olarak adlandırılan yeni bir ekran açılacak. Ayrıca ekranın üstünden alta doğru sürüklendiğinde de Kontrol Merkezi olarak adlandırılan yeni bir bölüm açılacak. Buradan pil seviyesi, uçuş modu, sessize alma, rahatsız etme, titreşim gibi ayarlara hızlı şekilde ulaşmak mümkün olacak. Burası, iPhone ve iPad’lerdeki Denetim Merkezi’nin bir minyatürü gibi görünüyor.
Apple Watch kullanıcı arayüzünde de önemli geliştirmeler yapılıyor. Her şeyin daha hızlı ve kolay açıldığı görünen kullanıcı arayüzü watchOS 2’ye göre önemli farklılıklar içeriyor. Scribble olarak adlandırılan yeni dokunmatik klavye sayesinde ekranda karakterler çizilerek yazı yazılabilecek. Böylelikle Apple da , Google’ın Android Wear’a getirdiğine benzer bir küçük ekran klavyesi getiriyor.
Ayrıca Mickey Fare’nin yanına şimdi Minnie Fare de yeni bir saat yüzü olarak ekleniyor. Buna ek olarak Aktivite olarak adlandırılan ve kullancılara günlük aktivitelerini sürekli görmelerini sağlayacak yeni bir yüz de geliyor. Bunun yanında Numerals olarak adlandırılan, saat yüzünde çeşitli bilgileri sayılar hâlinde gösteren bir saat yüzü de bulunacak.
Kullanıcı arayüzünün bir başka yeni unsuru da Bakışların yerini alacak. Buradan saat yüzleri arasında geçiş yapmak mümkün olacak. Sonuç olarak watchOS 3 ile birlikte Digital Touch ve Bakışlar olarak adlandırılan bölümler kaldırılıyor ya da en azından kullanıcıların kısayollarla hızlı şekilde erişebilecekleri bölümler olmaktan çıkarılıyor.
Anımsatıcılar ve Arkadaş Bul da Apple Watch için yeniden tasarlanıyor. Üçüncü taraf uygulamalar bundan böyle Apple Watch’un dock bölümünde gösterilebilecek. Bu arada Apple Watch’a SOS olarak adlandırılan acil durum özelliği de ekleniyor. Kenar butonuna basılı tutulduğunda 911 otomatik olarak aranabilecek.
watchOS 3 ile birlikte çeşitli API destekleri de geliyor. Apple Pay için Watch desteği sunulacak. Bunun yanında fitness uygulamaları arka planda çalışabilecek, gerçek zamanlı kalp hızı ölçümü ve konum verisi takibi yapılabilecek. SpriteKit ve Scene Kit destekleri, hoparlör sesi, dahili video, Game Center ve CloudKit gibi destekler de geliştiricilere sunulacak.
watchOS 3 bugün itibarıyla geliştiriciler için yayınlanacak. Final sürümü de sonbaharda tüm kullanıcılara ulaştırılacak.