Sanal Özel Ağ, ya da herkesin bildiği kısaltmasıyla VPN, gizli ve güvenli bir ağ bağlantısı kurmak için tercih edilen bilgi iletişimi yöntemlerinin başında geliyor. Kamuoyu ise VPN’i genellikle çeşitli erişim ve içerik kısıtlamalarının etrafından kullanmak için kullanıyor. Twitter ve TikTok gibi bazı sosyal medya ağlarına erişimde sıkıntılar yaşanması insanların yeniden VPN kullanımına yönelmesine neden oluyor. Bu nedenle Google Play Store veya App Store gibi uygulama mağazalarında VPN seçenekleri için uygulama aramaları artıyor. Mağazalarda birçok farklı seçenek var, ancak bu haberde, tercih edebileceğiniz en uygun birkaç seçeneği listeliyoruz.
Apple App Store veya Google Play Store’da “vpn” terimiyle arama yaptığınızda birçok farklı seçenek göreceksiniz. Bunların büyük bir kısmı ücretli VPN hizmeti sunuyor. Yani sürekli VPN hizmetinden yararlanmak için aylık veya yıllık ödemeler yapmanız gerekiyor. Eğer bir iPhone veya iPad kullanıcısıysanız, bu tarzda bir VPN uygulamasını indirdikten sonra, birkaç günlüğüne veya bir haftalığına ücretsiz deneme imkanından yararlanarak kısa süreliğine VPN ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ancak, deneme aboneliğini hemen başlattıktan sonra Ayarlar > Apple Kimliği > Ortamlar ve Satın Almalar > Hesabı Görüntüle yolunu takip etmenizi, güvenlik doğrulamasını yaptıktan sonra açılan sayfada Abonelikler’e girerek deneme aboneliğini kapatmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde deneme süresi sonunda aboneliğiniz otomatik olarak uzatılacaktır.
Mobil uygulama mağazalarında “vpn” terimi için arama yaptıktan sonra, puanlara ve yorumlara bakarak VPN uygulamalarını sıra sıra deneyebilir ve her birinin ücretsiz deneme imkanlarından yararlanabilirsiniz. Surfshark, Hotspot Super VPN Proxy, VPN Proxy Master gibi uygulamaları bu şekilde denemeniz mümkün.
VPN seçenekleri içinde süresiz ücretsiz kullanım imkanı sunanlar da var
Bununla birlikte ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bazı servisler var. Bunların başında 1.1.1.1 geliyor. Cloudflare gibi, birçok web sitesini de destekleyen bir içerik dağıtım servisinin hizmeti olan 1.1.1.1 ücretsiz VPN imkanı sunuyor. Herhangi bir üyelik gerekmiyor. Bu haberi yayına hazırlarken kontrol ettiğimizde, 1.1.1.1 ile Twitter ve TikTok’a erişimin sağlanabildiğini gördük.
Bir başka VPN seçeneği de Proton VPN. Bu hizmetin paralı hizmetleri olmakla birlikte ücretsiz VPN hizmeti de bulunuyor. Bu bağlantının orta hız sunduğu söylense de, 100 Mbps hızlı internetle Speedtest üzerinde bir hız testi yaptığımızda, 80 Mbps mertebelerinde bir indirme ve 32 Mbps mertebelerinde bir upload hızına ulaştık.
Öte yandan yaptığımız testte Proton VPN ile Twitter’a sorunsuz biçimde erişim sağlanabildiğini gördük. Proton VPN’in iPhone ve Android uygulamalarının dışında, Windows, Mac ve diğer cihazlar için de farklı uygulamaları var. Hepsine bu sayfadan ulaşıp indirebilirsiniz. Bununla birlikte hizmeti kullanmak için ücretsiz üyelik açmalısınız. Bu üyeliği açmak için uygulamayı cihazınıza indirmeden önce hizmetin web sitesine gitmenizi ve üyelik açma işlemini internet tarayıcısı üzerinden tamamlamanızı tavsiye ederiz. Mobil uygulama üzerinden yaptığımız denemelerde CAPTCHA onayında sorunlar yaşadık. Masaüstünde ise herhangi bir sıkıntı çıkmadı.
Tunnelbear da kullanabileceğiniz VPN hizmetlerinden bir tanesi, ancak bu hizmetin ücretsiz aboneliği yalnızca 500 MB’lık kullanım hakkı tanıyor ki, bu da çok az. Neyse ki, Tunnelbear, Türkiye’den bağlantı kuranlar için 10 GB’lık ücretsiz kullanım hakkı sunuyor.