Ulaşım

Volvo elektrikli otomobil satış hedeflerini güncelledi

volvo ex90 elektrikli otomobil

Volvo, elektrikli araç pazarında iddialı hedefler belirleyen otomobil üreticileri arasına katıldı. Şirket, 2030 yılına kadar satışlarının yüzde 90-100’ünü elektrikli ve plug-in hibrit araçlardan oluşturmayı amaçladığını duyurdu. Volvo’ya göre, bu hedefe ulaşırken tamamen bataryalı elektrikli araçlar ile hibrit araçların birleşimi kilit rol oynayacak. Şirket, kalan küçük bir kısmın ise, araç bataryasını besleyen küçük bir benzinli motorla çalışan hafif hibrit araçlardan oluşacağını belirtti.

Volvo, 2025 yılına kadar “elektrifikasyon” oranının yüzde 50-60 seviyesine ulaşmasını beklediğini açıkladı. Şirketin şu anda satışını yaptığı tamamen elektrikli otomobiller arasında XC40 Recharge, C40 Recharge, EX30 ve EX90 modelleri öne çıkıyor. Ancak bazı modeller, yazılım sorunları ve ticaret anlaşmazlıkları nedeniyle ertelendi. Volvo, Çin’in en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Geely’nin bünyesinde faaliyet göstermeye devam ediyor.

2024’ün ikinci çeyreğinde Volvo’nun tamamen elektrikli araç satışları %26’ya ulaştı ve şirket bu oranı “premium rakipleri arasında en yüksek pay” olarak nitelendirdi. Şirketin genel elektrikli araç satış payı (tamamen elektrikli ve plug-in hibrit araçlar) ise %48 seviyesine çıktı.

Volvo elektrikli otomobil hedefini gözden geçiren tek marka değil

Volvo’nun sadece elektrikli otomobillere geçiş hedefini yeniden gözden geçiren tek marka olmadığı görülüyor. Ford, Mercedes-Benz, General Motors ve Jaguar Land Rover da elektrikli araç üretim planlarını yeniden değerlendirdi. Bazı üreticiler, fabrika inşaatlarını erteledi ya da belirli modelleri iptal etti. Tesla ise ABD pazarında hala liderliğini korusa da, yılın başında büyüme hızında yavaşlama beklediğini duyurmuştu.