Volkswagen tamamen sürücüsüz otomobiller geliştirmeye yönelik çalışmalarını, kendi girişimini bünyesinden ayırarak bir ileri seviyeye taşıyor. Şirket, bu girişiminin de dünyadaki en iyi şekilde fonlanan girişim olacağını iddia ediyor. Volkswagen Autonomy, ya da kısaca VWAT olarak adlandırılan şirket, 2025 yılına gelindiğinde robot taksileri ve kargo araçlarını üç kıtaya yaymayı hedefliyor.
VW yaklaşık üç ay kadar önce Argo AI adını taşıyan ABD’li bir şirkete yaptığı 2.6 milyar dolarlık yatırımla gündeme gelmişti. Bu girişim otonom araçlara yönelik yazılımlar üreten bir şirketti ve Volkswagen’in rakibi Ford tarafından da destekleniyordu. Belirsiz bir gelecekte, iki küresel otomotiv devi güçlerini birleştirerek pikap kamyonlar ve ticari araçlar, bunun yanı elektrikli otomobiller ve otonom araçlar üreteceklerini söylemişti.
Şimdi VW kendi iştirakini oluşturarak Seviye 4 otonom araçların geliştirme ve hayata geçirme çalışmalarına daha fazla odaklanacak. Seviye 4 araçlar, belirlenmiş bir ayar doğrultusunda herhangi bir insan etkileşimine ihtiyaç duymuyor.
Otomobil üreticisi, Audi’nin Akıllı Otonom Sürüş birimini alarak onu Argo AI’ın Avrupa yönetim birimi hâline getirecek. Bu merkez Münih’te konumlandırılacak.
Girişimin ilk projesi, VW’in yakında çıkacak minibüsü I.D. Buzz’ın kendi kendine giden kargo ve yolcu versiyonlarını üretmek olacak. Bunun üretimi Volkswagen Ticari Araçlar markasıyla birlikte gerçekleştirilecek. Otomobil üreticisi yıllar boyu otomobil fuarlarında çeşitli otonom araç konseptleri gösteriyor. Ancak I.D. Buzz, bunların içinde en fazla ses getirenlerden bir tanesi olmuştu.
Volkswagen VWAT’nin başına çok yetenekli bir ismi getirdi
VWAT’nin başında Alexander Hitzinger bulunacak. Bu isim şirketin ticari araçlar birimini ve aynı zamanda otonom sürüşlü araç ve servis olarak hareketlilik programlarını Ocak 2019 tarihinden beri yönetiyordu. Bunun da öncesinde Hitzinger, Porsche’nin LMP1 prototip yarış programının teknik şefiydi. Aynı zamanda Red Bull Racing ile Formula 1 geçmişi de var. Üstelik Apple’ın gizli Project Titan sürücüsüz otomobil programında da çalıştı. Hitzinger, Financial Times’a verdiği demeçte VWAT için “dünyanın en iyi fonlanan girişimi” ifadesini kullandı.
Otomotiv endüstrisinin birçoğu gibi, VW de otonom araç alanında rakiplerinin gerisinde kaldı. Alphabet’in Waymo ve GM’in Cruise projeleri ön plana çıktı. Alman otomotiv devi, büyük para harcayıp aradaki farkı kapatmayı hedefliyor. Argo AI için verilen 2.6 milyar doların yanı sıra, VW elektrikli araçların kârlı şekilde üretimi için 91 milyar dolar harcayacağını söyledi. Şimdiye kadar hiçbir otomobil üreticisi bu hedefe ulaşmayı başaramadı.
Yaklaşık bir ay kadar önce VW, Aurora Innovation adlı bir otonom teknolojiler girişimiyle iş ortaklığına imza attı. Bu girişim eski Google sürücüsüz otomobil şefi Chris Urmson tarafından kurulmuştu. Argo ise Google sürücüsüz otomobiller ekibinin bir başka eski üyesi olan Bryan Salesky tarafından kurulmuştu. Aynı zamanda Urmson ile 2007 DARPA otonom araçlar yarışmasında da aynı takımda yer alıyordu. Söz konusu etkinlik, sürücüsüz otomobiller için süren arayışta önemli anlardan bir tanesi olarak görülüyor.
Ford 2017 yılında Argo’ya 1 milyar dolar yatırdı ve o zamandan bu yana girişimle yakın şekilde çalışıyor. Otomobil üreticisi, 2020 itibarıyla kendi kendine giden otomobillerin çıkışına belirli bir ölçekte başlanacağını kaydetmişti.
VW şimdiye kadar sürücüsüz otomobil tarafında öylesine takılıyor gibiydi. Ancak son girişimle birlikte otomobil üreticisi şimdiye kadarki en ciddi adımını atıyor. Bir yıl kadar önce Volkswagen, Intel’in sahip olduğu bilgisayar görüşü şirketi Mobileye ile birlikte çalışarak, 2019 yılı içinde İsrail’de ticari nitelikte bir sürücüsüz otomobil çağırma servisi kuracağını açıklamıştı.
VW haberi tam da sürücüsüz otomobil teknolojileriyle ilgili olarak büyük otomobil ve teknolojileri şirketlerinden art arda haberler aldığımız bir zamanda geldi. Hyundai kasım ayında ABD’nin Kaliforniya eyaletinde robot taksi servisi kuruyor. Toyota 2020 Yaz Olimpiyatları ile aynı zamanda bir robot taksi servisini Tokyo’da açmayı planlıyor. Ford ise 2020’de sürücüsüz otomobil çağırma servisini ABD’de, kademeli olarak başlatmayı hedefliyor. Otonom araç girişimi Zoox, Las Vegas’ta otonom araçlarla taksicilik yapacak. Aynısını Didi Chuxing de 2021 yılından itibaren Çin’de yapacak. Sürücüsüz otomobiller alanındaki lider şirket olan Waymo da, ABD’nin Arizona eyaletinde tamamen sürücüsüz minivanlarla sınırlı geziler sunmaya başlıyor.