Ulaşım

Volkswagen’den elektrikli otomobil üreticisi Rivian’a büyük yatırım

volkswagen id.7

Volkswagen ve elektrikli otomobil üreticisi Rivian, önemli bir iş birliği anlaşmasına imza attı. İş birliğinin toplam fiyat etiketi göz kamaştırıcı bir şekilde 5 milyar dolara ulaşabilir. Şirketler “yazılım tanımlı araçlar” için platformlar geliştirmek üzere bir ortak girişim başlatacak. Anlaşmanın duyurulduğu basın açıklamasına göre, ortak girişimin çalışmaları Rivian’ın elektrikli araçlara yönelik bölge bazlı yaklaşımına odaklanacak; bu da kablolama ve elektroniklerin karmaşıklığını önemli ölçüde azaltacak.

Ortaklığın bir sonucu olarak hem Rivian hem de Volkswagen’in ortak güçlerini kullanarak araçlarını piyasaya sürmesi bekleniyor. Basın açıklamasında markaların her birinin araç işlerini ayrı ayrı yürütmeye devam edeceği belirtiliyor.

Bu iş birliğinin büyük para havuzu bileşenlere bölünmüş durumda. Volkswagen, Rivian EV şirketine temel olarak 1 milyar dolarlık bir yatırım yapıyor ve ardından 2025 ve 2026’da aynı miktarda iki yatırım daha yapması bekleniyor. Alman otomotiv devi, ayrıca ortak girişime bir kısmı lansman sırasında olmak üzere toplam 2 milyar dolar yatırmayı planlıyor. Bu paranın bir kısmı da 2026’da kredi olarak aktarılacak.

Volkswagen daha önce de ChatGPT entegrasyonunu duyurmuştu

Bu çalışmayla Volkswagen’in gelecekte kendi otomobillerinde Rivian’ın imza niteliğindeki alan mimarisini kullanması sağlanacak. Volkswagen daha önce de ChatGPT’yi pek çok otomobiline entegre edeceğini açıklamıştı.

Rivian hâlihazırda bazı mali sıkıntılarla boğuşuyor. Bu durum şirketin Georgia’daki tesis planlarından vazgeçmesine ve maaşlı personelinin yüzde 10’unu işten çıkarmasına neden olmuştu. Önde gelen geleneksel bir otomobil üreticisiyle yapılan bu büyüklükteki bir anlaşma, şirketin yeni nesil elektrikli araçlara yönelik çalışırken istikrar kazanmasına yardımcı olacaktır.

İLGİLİ HABERLER