Volkswagen, neredeyse 4,5 yıldır Dieselgate olarak anılan dizel motor emisyon skandalıyla ve bu skandalın etkileriyle uğraşmaya devam ediyor. Söz konusu süreç, iki kıtada devam ediyor.
Volkswagen, ana vatanı Almanya’da 830 milyon avroluk bir uzlaşma anlaşması imzaladı. Şirket, söz konusu parayı skandalın patlak vermesinin ardından araçlarının değer kaybettiğini düşünen yüzlerce müşterisine ödeyecek. Bu anlaşmanın duyurulduğu gün; Alman polisi, dizel skandalıyla ilgili yeni bilgiler bulmak amacıyla Volkswagen Grubu’nun şirketlerinden Porsche’nin ofislerine baskın düzenledi.
Volkswagen için işler ABD’de de pek kolay gitmiyor. Şirket, geçtiğimiz haftayı milyar dolarlık uzlaşma anlaşmasına katılmayan müşterilerine karşı mahkemede kendisini savunarak geçirdi.
Tüm bu yaşananlar, Dieselgate’in Volkswagen için henüz sona ermediğini gösteriyor. Alman otomotiv devi elektrikli otomobil dönüşümü için on milyarlarca dolar harcamaya hazırlansa da, yaptıklarını henüz unutturabilmişe benzemiyor. Volkswagen, dizel motorlu 11 milyon otomobilin emisyon testlerinde oynama yapmış ve araçların salınımını normal değerler içinde göstermişti.
Volkswagen, Almanya’daki 830 milyon avroluk anlaşmasından doğan yükümlülüklerini mümkün olan en kısa sürede yerine getirmeyi planlıyor. Yaklaşık 500 bin araç sahibinin katıldığı dava, Almanya’nın 2018’de tüketici gruplarına müşteriler adına mahkemeye gidebilme yetkisi veren yasayı yürürlüğe sokması sayesinde açılabilmişti.
Porsche’nin ofislerine yapılan baskının nedeni ise şirketin mevcut ve eski yöneticilerinin Dieselgate’teki rolüyle ilgili devam eden bir soruşturma. Soruşturma kapsamında üç Porsche çalışanının evlerinde de arama yapıldığı belirtildi.
Volkswagen, Dieselgate etkisini kırmak için elektrikli otomobil dönüşümüne ciddi bir yatırım yapıyor. Ancak şirketin skandalı gerçekten arkada bırakabilmesi için biraz daha yoğun bir çaba sarf etmesinin gerektiği görülüyor.