ManşetlerUlaşım

Volkswagen, ChatGPT destekli yeni IDA sesli asistanını araçlarına getiriyor

vw chatgpt

Volkswagen, geliştirilmiş yapay zekâ tabanlı sesli asistanı IDA’yı, 6 Eylül itibarıyla araçlarına entegre etmeye başlıyor. Bu yeni asistan, hem yerel olarak işlenen hem de bulut tabanlı yanıtlar verebilecek. ChatGPT ve diğer yapay zekâ modellerinin desteğiyle gelen IDA, ilk olarak 2025 Jetta ve Jetta GLI modelleri ile 2024 ID.4’ün 82kWh bataryalı versiyonunda kullanılacak. Diğer modeller ise bu yılın ilerleyen dönemlerinde bu özelliğe kavuşacak.

ChatGPT’yi destekleyen Volkswagen araçlarının sahipleri, bu özellikten faydalanmak için “Plus Speech with AI” hizmetine abone olmak zorunda. Şirketin açıklamasına göre, 2025 model ID.4 ve ID Buzz kullanıcıları bu yeni sesli asistan hizmetinden üç yıl boyunca ücretsiz faydalanacak. GTI, Golf R ve Tiguan sahipleri ise bir yıl boyunca ücretsiz kullanım hakkına sahip olacak. Jetta, Jetta GLI ve Taos modelleri için kullanıcıların abonelik satın alması gerekecek. Atlas ve Atlas Cross Sport modelleri ise 2026 yılına kadar bu hizmeti alamayacak.

ChatGPT ve diğer modellerin entegrasyonu

Volkswagen, CES 2024’te ChatGPT entegrasyonunu duyurmuştu ancak sistemin nasıl işleyeceği net değildi. Şimdi ise OpenAI’ın ünlü chatbot’u ChatGPT’nin yanı sıra birçok farklı yapay zekâ modelinin de otomotiv chatbot şirketi Cerence tarafından sağlanacağı belirtildi. IDA, daha karmaşık taleplerle karşılaştığında Cerence devreye girecek. Örneğin, sürücüler restoran tavsiyesi istediğinde ya da bir hikaye anlatmasını talep ettiğinde bu istekler bulut tabanlı yapay zekaya yönlendirilecek.

Volkswagen, IDA’nın doğal dil işleme yeteneği sayesinde yerel olarak belirli komutları işleyebileceğini iddia ediyor. Örneğin, sürücünün “üşüdüm” demesi, aracın otomatik olarak ısıtmayı açmasını sağlayacak. Ancak, bu komutun yanlış anlaşılıp ChatGPT tarafından bir restoran önerisiyle sonuçlanması gibi durumlar da kullanıcıların endişeleri arasında bulunuyor.

Volkswagen’in 2025 model yılına ait birçok aracında bu yeni yapay zeka destekli sesli asistan hizmeti bulunacak. Özellikle ID.4 ve ID Buzz modelleri üç yıllık ücretsiz kullanım hakkına sahip olacak. Ancak diğer modeller için bu süre sınırlı olacak ya da kullanıcılar abonelik satın almak zorunda kalacak. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, bu özellik kullanıcı deneyimini zenginleştirmek için geliştirilmiş olsa da, farklı araçlardaki erişim sürelerinin farklı olması kullanıcıların dikkatini çekmiş durumda bulunuyor.