ManşetlerUlaşım

Volkswagen elektrikli minivan konsepti BUDD-e’yi CES’te sergiliyor

Volkswagen BUDD-e

Volkswagen’in CES açılış toplantısının yıldızı Volkswagen BUDD-e Concept olarak adlandırılan elektrikli taşıt oldu. Bir minivana benzeyen bu elektrikli otomobil Alman otomotiv devinin elektrikli araç planlarının göstergesi olmanın yanı sıra bağlantı teknolojileri, Nesnelerin İnterneti ve yeni nesil insan-makine arayüzü gelişimiyle ilgili de çeşitli fikirler elde etmeyi sağlıyor.

BUDD-e, Volkswagen’nin Modüler Elektrik Platformu (MEB) olarak adlandırdığı ve gelecekteki tüm pille çalışan araçlarında kullanmayı planladığı temel üzerine konumlandırılmış. MEB pil, motor ve soğutma sistemlerinin optimal yerleşimine izin vererek sürüş dinamiklerini genişletiyor, yolcu bölümünü iyileştiriyor.

volkswagen-budd-e-konsept-060116-11

BUDD-e’de bir çift elektrik motoru sayesinde minivanın yaklaşık 150 km/saat hıza ulaşması sağlanıyor. 101 kW-saatlik pil tasarımı da tek bir şarjla 600 kilometre yol almasını sağlıyor. En çekici olan nokta ise Volkswagen’in 2019’da BUDD-e’nin pilinin yüzde 80’lik kısmının kablo veya endüktif enerji kaynaklarıyla sadece 15 dakika içinde şarj edilebileceği yönündeki iddiası. Mevcut teknolojilerle bu iddianın desteklenmesi mümkün görünmüyor, ancak 2019’a kadar daha çok yol var.

Volkswagen BUDD-e’nin kabininde çeşitli bağlantı özellikleri ve yeni nesil arayüzler yer alıyor. Bu sayede sürücü ve yolcular sadece aracın çeşitli işlevlerine bağlanmakla kalmıyor, aynı zamanda aracın etrafındaki dünya ile de etkileşim kurabiliyor. VW merkezi gösterge paneliyle sürücü bilgi ekranını tek bir birimde birleştiriyor ve bunlar sürücünün etrafında yer alıyor. Bu bilgi dağıtım merkezinde Aktif Bilgi Ekranı başrolde yer alıyor. Programlanabilir aletin bir parçasını da 3D navigasyon paneli oluşturuyor. Bir başlık da bilgi ve eğlence görevlerinde yardımcı oluyor.

volkswagen-budd-e-konsept-060116-15

Aktif Bilgi Ekranı Sürüş, Kontrol ve Tüketim olmak üzere üç parçaya ayrılıyor. Sürüş bölümünde navigasyon bilgileri ve komutları yer alırken Kontrol araç bilgileri ve yolculuk verilerini sağlıyor. Tüketim ise hava durumu bilgileri, eğlence seçimleri ve telefon ya da mesajlaşma gibi iletişim görevlerini bünyesinde topluyor. Aktif Bilgi Ekranı iki temel görünümde düzenlenebiliyor. Sürüş modu pilota doğru konumlanmış şekilde gösterilirken, Seyahat modunda bilgi merkeze doğru kaydırılıyor, böylelikle araç içindeki yolcular da ekranla etkileşim kurabiliyor.

Etkileşim demişken, Volkswagen BUDD-e’de seyahat edenlerin aracın işlevlerini kontrol etmeleri için çeşitli yöntemler sunuyor. Örneğin hareket kontrolleri hem minivanın içinde hem de dışında kullanılabiliyor, araca binerken veya araçtan inerken kapıyı açmak için el hareketi yeterli oluyor. Ayrıca minivanın direksiyonunda herhangi bir butonun bulunmaması dikkat çekiyor. Bunun yerine tüm yüzey üzerine yerleştirilmiş ve dokunmatik geri bildirim sunan bir dizi kapasitif dokunmatik panel bulunuyor. Bu tarz teknolojiler BUDD-e’nin saf bir konsept olduğunu gösteriyor, çünkü gerçek hayatta bu tarz dokunmatik sistemleri gözü yoldan ayırmadan kullanmak kolay değil ve bir kazaya yol açma olasılığı yüksek.

volkswagen-budd-e-konsept-060116-22

Ellerini veya parmaklarını oynatmayı sevmeyenleri de düşünen Volkswagen, BUDD-e’nin ileri konuşma tanıma yeteneğine sahip olduğunun altını çiziyor. Sürücü veya yolcu “içerisi çok soğuk, ısıyı biraz arttır” dediğinde bunu anlamakla kalmayan araç, kimin bu istekte bulunduğunu anlıyor ve ona özel bir klima ayarını hafızasına kaydediyor.

Volkswagen BUDD-e’nin en iddialı noktalarından bir tanesi de sahibinin hayatına, sürekli şekilde bağlı kalması. VW bu minivanı Nesnelerin İnterneti kapsamıyla yakından bağlantılı şekilde tasarlamış. Şirket bu aracı Bağlı Ev işlevlerine entegre ediyor, böylelikle evdeki enerji tasarrufunu uzaktan kontrol etmek, Mirror-Link ve Home-Net Viewer teknolojilerinin kullanımıyla, kapıyı kimin çaldığının video görüntüsünü doğrudan otomobile yansıtmak mümkün oluyor. Ancak VW bununla birlikte hayatınızdaki bütün nesnelerin kaydının BUDD-e tarafından tutulmasını istiyor, böylelikle bundan böyle hiçbir eşyayı evde unutmanız gibi bir sorun da olmayacak.

volkswagen-budd-e-konsept-060116-17

BUDD-e’de yer verilen Home-Net teknolojisi, şemsiye veya evrak çantası gibi aletlere yerleştirilmiş vericiler sayesinde minivanın bu eşyaların nerelerde olduğunu sürekli bilmesini sağlıyor. Böylelikle araç siz bir eşyayı unuttuğunuzda gerekli hatırlatmayı yapıyor, özellikle eğer hava yağmurluysa veya önemli bir toplantınız varsa. Bununla kalmayan Volkswagen BUDD-e’yi bir posta kutusu olarak da düşünmüş. BUDD-e’nin sahipleri tarafından siparişi verilen paketlerin teslimi araca, üstelik sürücü başında olmasa bile dağıtıcı kişinin elindeki dijital anahtar yardımıyla yapılabilecek.

Volkswagen BUDD-e Concept aracı çeşitli ilginç ve fütüristik fikirlerin bir araya gelmesiyle oluşturulmuş, biraz gerçeküstü bir araç gibi görünüyor. Resmedilen bütün özelliklerin üretim hattına girecek araçta yer alması zor görünüyor, ancak konsept otomobilin cömert pil menzili, hızlı şarj yetenekleri ve kapsamlı bağlantı özellikleri Volkswagen’in gelecek ürünlerini geliştirirken hangi yöne doğru gittiğini gösteriyor.