Manşetler

Vodafone’un küresel inovasyon merkezi Oksijen Ar-Ge tüm faaliyetlerini yeni merkezine topladı

Telsim’in araştırma-geliştirme birimi gibi faaliyet gösteren Oksijen zamanında oldukça önemli işlere imza atıyordu. 2002 yılında dünyadaki üçüncü, Türkiye’deki ilk MMSC (Multimedya Mesajlaşma Servis Merkezi) çözümüne ve Avrupa ile Türkiye’nin ilk ses tanımalı mobil servislerine geliştirmişti. 2003 yılında Avrupa’nın ilk mobil video streaming uygulamasını geliştiren şirket böylelikle Telsim abonelerinin şimdi çok düşük sayılan hızlarda mobil TV izlemelerine imkan tanımıştı. 2004 sonunda ise Orta Doğu ve Doğu Avrupa’daki ilk “arayana dinlet” uygulamasını Oksijen’in Ar-Ge mühendisleri geliştirmişti.

Vodafone, Telsim’i satın aldıktan sonra Oksijen’i bir kenara atmadı. Tabii, burada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer’e göre devletin gösterdiği iradenin de büyük bir etkisi var. Acarer, Telsim Vodafone tarafından satın alındığında yeni yönetimle tanışma toplantısının Oksijen’in merkez ofisinde gerçekleştirildiğini bugün Oksijen Ar-Ge’nin İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki ARI3 Teknokent binası içinde bulunan yeni merkezinin açılışı için gerçekleştirilen toplantıda dile getirdi. Vodafone Grubu’nun Oksijen’e gerekli ilgiyi göstermesiyle birlikte bugün bu araştırma geliştirme merkezi “Küresel İnovasyon Merkezi” sıfatı altında Vodafone’un dünya çapındaki 407 milyon abonesi için teknolojik yenilikler geliştiriyor.

Oksijen Ar-Ge, Vodafone çatısı altında da yenilikçi projelere imza atmaya devam etti. 2008 yılında Türkçe karakterlerin uluslararası GSM standartlarına eklenmesine ön ayak olan merkez geçtiğimiz yılın başında Vodafone tarafından abonelere sunulan ve Türkiye’nin ilk hibrit tarife modeli olan “Vodafone Hesabını Bilen Tarife”nin altına imzasını attı.

Vodafone Teknoloji olarak da nitelendirilen Oksijen Ar-Ge şu anda 308 mühendisiyle faaliyetlerine devam ediyor. Merkez şu anda yılda ortalama 400 proje geliştiriyor, personel her yıl 200 sayfalık 500 cilt kitap dolduracak kadar kod yazımı gerçekleştiriyor. 1 yılda ortalama 480 bin saatlik Ar-Ge faaliyetinin yürütüldüğünü de belirtmeden geçmeyelim. Yeni merkeze geçilmesiyle birlikte artık tüm çalışmalar da tek bir çatı altından yürütülecek.

Bu arada Vodafone Teknoloji’nin yeni merkezinin açılışı yenilikçi teknolojiler geliştirildiğini simgelemek adına bir NFC uygulamasıyla yapıldı. Giriş kapısının önüne yerleştirilen ve üzerinde ağaç figürü bulunan elektronik panonun önünde duran bir terminale NFC destekli akıllı telefonu dokunduran Dr. Tayfun Acarer böylelikle merkezin açılışını fiilen gerçekleştirmiş oldu.