Mobil operatörlerin akıllı telefonları kağıt üzerinde hiç de fena durmayan teknik özellikleri uygun fiyatlardan sunma yolunda önemli görev görüyor. Vodafone’un geçtiğimiz günlerde tanıttığı ve bu ayın başında Türkiye piyasasına giriş yapan Vodafone Smart 6 da bu akıllı telefonlar içinde önemli bir yere sahip. 5 inç Full HD ekran, sekiz çekirdekli işlemci, 13 megapiksel kamera gibi epey tatmin edici görünen özellikleri 899 TL (ön sipariş süresi boyunca 699 TL’ydi) gibi uygun bir fiyat noktasından sunan Vodafone Smart 6 ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.
Video İnceleme
Vodafone Smart 6, veya kutusu üzerinde yer alan adıyla Vodafone Smart Ultra 6 şu anda piyasada var olan en uygun fiyatlı büyük ekranlı akıllı telefon olabilir. Ancak telefonun tasarımı diğer yanlarına göre biraz daha zayıf kalıyor. Vodafone’un tasarladığı ve ZTE’nin üretimini gerçekleştirdiği bu telefonun arkası metal görünümlü plastikle kaplı. Telefonun herhangi bir parçası yerinden çıkarılmıyor, bu açıdan yekpare bir görünüm sergiliyor. Ancak telefon, farklı parçaların kullanıcılar tarafından kolaylıkla ayrılmayacak şekilde birleştirilmesiyle bir bütün oluşturuyor.
[quote_center]VODAFONE SMART 6 YEKPARE GÖRÜNÜME SAHİP, ANCAK PARÇALARIN BİRLEŞİMİYLE BİR BÜTÜN HÂLİNE GELMİŞ[/quote_center]
Smart 6 ile benzer bir yüzey alanına sahip olan iPhone 6 Plus’ın bükülebildiğine dair çeşitli haberleri zamanında aktarmıştık. İlginçtir ki, Vodafone Smart 6’da da benzer bir durumun söz konusu olabileceğini gördük. Aslında epey farkında olmadık, ancak Vodafone Smart 6’nın inceleme fotoğraflarını çektiğimiz sırada telefonun yüzey üzerinde düzgün şekilde durmadığını fark ettik. Halbuki böyle olmamalıydı, çünkü telefonun arkasındaki kameranın bir çıkıntısı yok, arka yüzey neredeyse dümdüz. Daha sonra biraz daha dikkatli şekilde baktığımızda telefonun arkadan bakıldığında sağ üst köşesinin hafif eğildiğini gördük. Neyse ki, elinizle diğer tarafa doğru hafifçe bastırdığınızda bu eğilmeyi düzeltmeniz mümkün oluyor. Ancak Vodafone Smart 6 sahiplerinin telefonu özellikle arka cepte taşırken dikkatli olmaları gerektiği görülüyor.
155.85 x 77.4 x 8.35 mm.’lik boyutlara ve 151 gr. ağırlığa sahip olan Vodafone Smart 6’nın her şeye rağmen ergonomik bir telefon olduğu söylenebilir. Büyük ekranlı bir telefon olsa da, bu telefonu rahatlıkla kavramak ve ekranın büyük bir bölümüne tek elde tutarken zahmetsizce ulaşmak mümkün. Ne var ki, sağ kenarda yer alan ses ve güç tuşlarının tasarımı ve yapısı ergonomiye olumsuz etki yapıyor. Tuşlar biraz daha yukarı konumlandırılsa daha iyi olabilirdi, ayrıca tuşların çıkıntısı az, bu da el yordamıyla fark etmeyi ve kullanmayı zorlaştırıyor. Güç butonuna basayım derken ses tuşlarına basmanız da söz konusu olabilir.
[quote_center]SES VE GÜÇ TUŞLARI BİRAZ DAHA YUKARIDA KONUMLANDIRILSA, ERGONOMİK AÇIDAN DAHA FAZLA AVANTAJ SAĞLANMIŞ OLURDU[/quote_center]
Smart Ultra 6’nın sağ kenarında yukarıda sözünü ettiğimiz ses ve güç tuşları yer alıyor. Bunların üstünde de kutudan çıkan sivri uçlu cisim yardımıyla açılan nanoSIM kart yuvası mevcut. Karşı kenarda da microSD kart yuvası yer alıyor. Alt kenarda microUSB portu ve mikrofon, üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakı yer alıyor.
Ön tarafa baktığımızda 5.5 inç ekranın etrafındaki çerçeve alanının çok dar olmadığını görüyoruz. Ön yüzü tamamen kaplayan sağlamlaştırılmış cam pürüzsüz bir yüzeye sahip ve epey sağlam görünüyor. Ekranın altında kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları var ve her bir tuş mavi renkli arka aydınlatmaya sahip. Google’ın Material Design ile birlikte Android’e getirdiği navigasyon tuş tasarımını ekran altında görüyoruz. Geri, ana ekran ve çoklu görev tuşları soldan sağa sıralanıyor. Bir bildirim geldiği zaman ortada bulunan daire şekilli tuş yanıp sönüyor, böylelikle bakmanız gereken bir şeyler olduğunu anlayacaksınız. Ekranın üstünde ahize hoparlörü ve 5 megapiksel kamera görüyoruz.
Vodafone Smart 6’nın arka tarafında 13 megapiksel kamera ve LED flaşın sol üst köşeye yerleştirildiğini ve bunlara çok yakın bir noktada da ikinci mikrofonun bulunduğunu görüyoruz. Biraz daha aşağı indiğimizde Vodafone logosunu, daha aşağıda da Smart 6’nın bir 4G telefonu olduğunu gösteren 4G işaretini görüyoruz. Hemen yanda da hoparlör yer alıyor.
[quote_center]VODAFONE, SMART 6’NIN 4G DESTEĞİNİ ARKAYA YERLEŞTİRDİĞİ 4G İŞARETİYLE BELLİ EDİYOR[/quote_center]
Smart 6 gibi 899 TL’lik fiyattan satılan telefonda 5.5 inç, hem de 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü bir ekran görmek her zaman rastlanan bir durum değil. Bu büyük boyutlu ekran keskin yazı ve grafikler sunarken renkler bakımından da epey tatmin edici görünüyor. Doğal şekilde ayarlanmış beyaz dengesi sayesinde renklerin doygun tarafa kaçması söz konusu olmuyor, her şey mümkün olan doğallıkta yansıtılıyor.
Her ne kadar ekran camının yansıtması amiral gemisi telefonlarınkine göre nispeten fazla olsa da, güneşli bir günde Vodafone Smart 6 ile dışarıda dolaşırken ekranda neler olup bittiğini rahat şekilde görebilirsiniz. Ancak ekran parlaklığı ortamın ışık durumuna göre otomatik olarak ayarlanmıyor, bunun için hızlı ayarlar bölümüne girip parlaklık ayarını elle yapmalısınız.
[quote_center]5.5 İNÇ FULL HD EKRAN VODAFONE SMART 6’NIN EN GÜÇLÜ YANI[/quote_center]
Vodafone Smart 6’nın Full HD ekranı IPS ekran teknolojisine sahip. Bu da ekranın olumlu ve memnun edici yanlarından bir tanesi. Böylelikle Smart 6’nın ekranına her yönden, çok geniş açılarda bakıldığında bile görüntüde fazla değişim olmadığı görülüyor. Uzun lâfın kısası, 5.5 inç ekran Vodafone Smart 6’nın en güçlü yanı olarak kendisini belli ediyor.
Smart 6’nın içindeki donanım bileşenlerine baktığımızda hiç de fena durmadığını görüyoruz. Dört adet 1.5 GHz ve dört adet 1.2 GHz Cortex-A53 çekirdek taşıyan Snapdragon 615 işlemci bu telefonu güçlendiriyor. 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafızaya sahip olan bu telefonda 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvası da yer alıyor.
64-bit tabanlı ve 28 nm mimarisini temel alarak geliştirilen Snapdragon 615 işlemci e-posta yönetimi, sosyal ağlarda gezinme, web’de sörf, vb. gibi fazla yük gerektirmeyen, günlük rutin işlerin altında rahatlıkla kalkıyor. Oyun deneyimi konusunda da Snapdragon 615 işlemci yeterli oluyor. 5.5 inç ekranda web’de gezinti deneyimi masaüstündekine yakın bir seviyede. Web sayfaları yüksek çözünürlüklü ekranda rahat ve akıcı şekilde görüntüleniyor, sayfa içinde kaydırma, yakınlaştırma, yeniden ölçeklendirme gibi işler de zahmetsizce yerine getiriliyor. Bunun dışında Vodafone Smart 6’nın kullanıcı arayüzünde seri şekilde, takınma olmaksızın geziliyor, telefon herhangi bir bekleme yapmıyor.
[quote_center]SEKİZ ÇEKİRDEKLİ SNAPDRAGON 615 İŞLEMCİ GÜNLÜK İŞLERİ DÜZGÜN ŞEKİLDE YERİNE GETİRİYOR, TATMİN EDİCİ BİR OYUN DENEYİMİ SAĞLIYOR[/quote_center]
Benchmark testlerine baktığımızda Vodafone Smart 6’nın kendi sınıf ortalamalarının biraz altında kaldığını görüyoruz. AnTuTu Benchmark testinde 25000 civarında bir puan elde eden bu telefon Snapdragon 410 işlemcili telefonlardan biraz daha önde, ancak Snapdragon 615 işlemcili telefonlara göre biraz geride kalıyor. Benzer durum GeekBench 3’te de geçerli.
Vodafone Smart 6’nın normale göre biraz daha fazla ısındığını söylemek gerekiyor. Oyun oynarken, kamerayı kurcalarken veya yoğun işlemci sarfiyatı gerektirecek başka işlerle uğraşırken işlemcinin bulunduğu bölgenin normale göre biraz daha fazla ısındığını hissedeceksiniz. Bu ısınma ekran tarafında, yani ön tarafta da hissediliyor.
3000 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pili Vodafone Smart 6’da görmek fazlasıyla sevindirici. Vodafone bu pilin tek bir şarjla iki gün boyunca çalışma imkanı sunabileceğini söylüyor. Tabii ki, eğer yoğun şekilde oyun oynarsanız, video izler veya benzer işleri gerçekleştirirseniz, bu pek mümkün olmaz. Ancak yükte hafif sayılabilecek işlerin yoğun olduğu bir kullanımda iki günü rahatlıkla görebilir, ayrıca bunun üstüne de rahatlıkla çıkabilirsiniz.
[quote_center]NORMAL YOĞUNLUKLU BİR KULLANIMDA VODAFONE SMART 6’NIN PİLİ İKİ GÜN DAYANACAKTIR[/quote_center]
Vodafone Smart 6 ile gerçekleştirilen telefon görüşmelerinin kalitesine baktığımızda karşı tarafın sesini net şekilde duyduğumuzu, ancak ses şiddetinin fazla olmadığını söylememiz gerekiyor. Seslerde tiz biraz daha fazla hissediliyor. Her ne olursa olsun, karşı tarafın söylediklerini rahatlıkla anlayacaksınız. Ayrıca iki mikrofonlu yapı sayesinde sizin sesiniz karşı tarafa ortam gürültüsünden mümkün olduğu kadar arındırılmış şekilde ulaştırılacak.
Yukarıda bahsettiğimiz, arka tarafta yer alan küçük ve tek hoparlörün fark yaratacak bir özelliği yok, sadece Dolby Mobile ses desteği dışında. Ses çıkış şiddeti yüksek olmayan bu hoparlör, doğal olarak en yüksek ses seviyesinde parazit veya patlama yapmıyor. Dolby sayesinde biraz daha dolgun, bas ve tiz açısından dengeli bir ses çıkışının sağlandığını söylemek mümkün.
[quote_center]VODAFONE SMART 6 SAHİPLERİ 4G’YE DAHA ŞİMDİDEN HAZIR OLACAKLAR[/quote_center]
Kablosuz bağlantı özelliklerine baktığımızda Vodafone Smart 6’nın 3G yanında 4G desteğine de sahip olduğunu görüyoruz. 4G’ye gelecek yıl içinde geçmeyi planlıyoruz, şimdiden Vodafone Smart 6 alanlar 4G için hazır hâle gelmiş olacaklar. Bunun dışında Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi standart bağlantı özelliklerini ve bunlara ek olarak NFC’yi de kablosuz bağlantı özellikleri arasında görüyoruz.
Vodafone Smart 6’da Android 5.0.2 Lollipop yüklü olarak geliyor. Birkaç küçük dokunuş dışında Vodafone, Google’ın sunduğu ham Android deneyimini olduğu gibi bırakmış. Bazı ön yüklü duvar kağıtlarının bile Nexus 6’dan ödünç alındığını görüyoruz. Tabii ki, Vodafone’a özel çeşitli duvar kağıtları da var.
Bir operatör telefonunun vazgeçilmezi o operatöre özel uygulamalardır. Vodafone Smart 6’da da bu kural değişmiyor. Vodafone’un Avantaj Cepte, Cep Bağış, Cep Cüzdan, Cep Sağlık, Self Servis, VMaraton, Vodafone TV ve Updates uygulamaları Smart 6 kullanıcılarını hazır şekilde bekliyor. Bu uygulamalar ana ekranda yer alan Vodafone uygulama klasörü altına dizilmiş. Ayrıca aynı ekranda Google klasörü altında da Gmail, Google+, Haritalar, Hangouts, YouTube, vb., bir Nexus telefonunda da yüklü olarak sunulan hemen hemen bütün Google Android uygulamalarını görüyoruz. Bunların dışında bir de Vodafone’un çeşitli içerik ortaklarına ait uygulamalar, Smart klasörü altında ana ekranda yer alıyor. Bu uygulamalar arasında Atlas, CHIP Türkiye, Digiturk Play, Hürriyet eGazete, ELLE Türkiye, Haftasonu, Lezzet, Seslenen Kitap ve Spotify bulunuyor.
[quote_center]VODAFONE KULLANICI ARAYÜZÜNE PEK DOKUNMAMIŞ, ANCAK ÖN YÜKLÜ UYGULAMALAR KONUSUNDA EPEY CÖMERT DAVRANMIŞ[/quote_center]
Smart 6’nın uygulama menüsü de tıpkı Nexus ve Android One telefonlarında olduğu şekilde kullanıcıların karşısına çıkıyor. Google Play Store’dan farklı birçok oyun veya uygulamayı Vodafone Smart 6’ya indirebilirsiniz. Bunlar dışında Dolby Audio, Dosya Yöneticisi, FM Radyo, gibi araçları yüklü olarak görüyoruz. Varsayılan mesaj uygulaması olarak Smart 6’da yer alan Message+ da normal SMS uygulamasından daha farklı, biraz daha Hangouts’u andıran bir mesajlaşma deneyimi sunuyor.
Hazır yazılımdan söz ederken Vodafone Smart 6’da karşılaştığımız bir hatadan da bahsedelim. Vodafone Smart 6’yı bilgisayara bağladığınızda USB bilgisayar bağlantısı otomatik olarak açılmıyor. Sizin Ayarlar > Depolama yolunu takip edip, bu sayfada sağ üst köşede yer alan USB bilgisayar bağlantısı seçeneğinde ilerlemeniz; açılan sayfadan da PTP veya MTP protokollerinden birini seçmeniz gerekiyor.
Orta segment telefonların çoğunun arkasında 13 megapiksel, önündeyse 5 megapiksel çözünürlüklü kameralar görüyoruz. Vodafone Smart 6’da da bu durum değişmiyor. Arka kamera genel olarak fena sonuçlar vermiyor, ancak bulutlu gökyüzü veya parlak güneş ışığı söz konusu olduğunda performans düşüyor. Vodafone Smart 6 ile bu ortamlarda çektiğiniz fotoğraflarda kontrastın epey düşük olduğu dikkatinizi çekecektir. Ancak biraz da yüksek çözünürlük desteğinin varlığı sayesinde, Vodafone Smart 6’nın 13 megapiksel arka kamerasının detayları yakalama konusunda iyi performans sergilediğini görüyoruz. Çektiğiniz fotoğraflara yakınlaştırma yaparsanız, detayların anlaşılır düzeyde olduğunu göreceksiniz. Düşük ışıkta ve gece karanlığında çekilen fotoğraflar mükemmel değil, ancak idare eder düzeyde olduklarını söyleyebiliriz.
[quote_center]ARKA KAMERAYLA ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARDA DETAYLARI VERME KONUSUNDA GAYET BAŞARILI[/quote_center]
Kameranın performans açısından ortalamalarda gezindiğini söyleyebiliriz. Otomatik modda çekim gerçekleştirildiğinde çok küçük bir deklanşör gecikmesi söz konusu ki, bu rahatlıkla göz ardı edilebilir. HDR modunu seçtiğiniz takdirde fotoğraf çekiminin yavaşladığını, fotoğrafın çekimiyle işlenmesi arasında birkaç saniyenin geçtiğini göreceksiniz. Ne var ki, HDR özellikle bazı koşullarda Smart 6’nın yavaş işlemesine neden olsa da, meydana getirdiği sonuçlar bu modun tercih edilmesi gerektiğini gösteriyor.
Smart 6’nın Kamera uygulaması genelde kullanışlı bir arayüze sahip. Android’in standart kamera uygulamasının yerine, muhtemelen ZTE’nin özelleştirmelerini barındıran bir kamera uygulamasını görüyoruz. Varsayılan olarak Otomatik mod ayarlanmış, bu sayede bütün ayarlar otomatik olarak yapılıyor, sze sadece çekim tuşuna basmak kalıyor. Ekranın köşesinde bulunan kamera ikonuna dokunarak video çekimine başlayabilirsiniz.
Panorama ve HDR gibi modlara ek olarak sanatsal filtreler, 1 ile 60 saniye arasındaki zaman aralıklarında tekrarlı çekimler yapan bir mod da bulunuyor. Çekilen farklı sahneler tek bir pozda birleştirilebiliyor. Bunun yanı sıra El ile kontrol modu da bulunuyor. El ile kontrol modunda beyaz dengesi, pozlama ve ISO gibi değerler ayarlanabiliyor.
[quote_center]5 MEGAPİKSEL ÖN KAMERA SELFIE FOTOĞRAF ÇEKİMİ İÇİN FAZLASIYLA YETERLİ, ÖZEL MODLARLA ÇEKİM İŞLEMİ DAHA KOLAY[/quote_center]
Selfie fotoğraf çekmeyi sevenlere Vodafone Smart 6, 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera sunuyor. Bu kamera ortam ışığını dengeli şekilde ayarlıyor, renk doygunluğu bakımından da dengeli sonuçlar veriyor. Ön kameraya geçiş yaptığınızda selfie çekimini kolaylaştıracak, gülümseme yakalama gibi çeşitli modların bulunduğunu göreceksiniz.
Vodafone Smart 6’nın 13 megapiksel arka kamerasıyla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Arkada, kamera yanında yer alan mikrofonun da etkisiyle ses kaydı biraz daha kaliteli şekilde yapılıyor. Videolarda el hareketlerinin neden olduğu titreşimin etkisi hafif de olsa hissediliyor, ancak bu o kadar büyük problem sayılmaz. Vodafone Smart 6 video çekimi konusunda, ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda imdadınıza koşacak yeterliliklere sahip.
Mobil operatör telefonları fiyat ve performans arasında iyi denge yakalamayı başaranların epey fazla olduğunu görüyoruz. Vodafone Smart 6 da bu telefonlar arasında başlarda geliyor. 900 TL gibi makul bir fiyat çizgisinde 5.5 inç, Full HD IPS ekran sunan bir telefonu her zaman bulmak mümkün değil. Bu ekran Vodafone Smart 6’yı kullanmayı daha zevkli hâle getiriyor. Sekiz çekirdekli Snapdragon 615 işlemci ağır yük altında biraz fazla ısınsa da, günlük rutin işleri yerine getirmekte bir sorun çıkarmadığını ve genellikle beklentilerinizi karşılayacağını söyleyebiliriz. Ön ve arka kameralar için de benzer şeyleri söyleyebiliriz. Her iki kamera da harikalar yaratmıyor, ancak günlük hayatta işinizi görecek şekilde fotoğraf ve video çekimi gerçekleştiriyor.
[quote_center]KARŞINIZDA YÜKSEK FİYAT-PERFORMANS ORANLI BİR TELEFON VAR, ÖZELLİKLE EKRANIYLA DİĞERLERİNİN ARASINDAN SIYRILIYOR[/quote_center]
Ekran, işlemci, kamera, yazılım gibi unsurlar bakımından Vodafone Smart 6 sizi genel olarak tatmin edecektir. Tasarımı da kanaat notu kullanarak bu grubun içine dahil edebiliriz.