İncelemeler

Vodafone Smart 4 power İncelemesi

vodafone-smart-4-power-inceleme-00029

Dördüncü nesil mobil iletişim teknolojisi, nam-ı diğer 4G henüz Türkiye’de faaliyete geçmedi. Ancak piyasada 4G destekli mobil cihazları rahatlıkla bulabiliyoruz. Üstelik artık sadece üst segmentte değil, orta ve giriş segmentte de 4G/LTE destekli akıllı telefonlar görüyoruz. Vodafone’un geçtiğimiz haftalarda duyurusunu yaptığı ve Türkiye’de piyasaya sürdüğü Vodafone Smart 4 power da bu özellikte bir telefon. Üstelik Smart 4 power Vestel’in Manisa’daki tesislerinde özel olarak üretilen, bu nedenle Türkiye’de üretilen ilk 4G akıllı telefonu olma özelliğini taşıyor. 4G’ye şimdiden hazır olmak isteyenleri hedefleyen Vodafone Smart 4 power ile ilgili detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Vodafone Smart 4 power kutusundan çıkıyor

Tasarım

Plastikten yapılmış Vodafone Smart 4 power fazla göz alıcı sayılmaz, ancak siyah renkli bu telefonun yeteri kadar sade ve ağır durduğunu söyleyebiliriz. Hatta lâf aramızda, Vodafone Smart 4 power’ı test merkezimizi ziyaret eden bir başka cihaz olan iPhone 6’nın uzay grisi renkli versiyonuyla dalgınlıkla karıştırdığımız da oldu. 141 x 71.4 x 9.5 mm.’lik boyutlara ve 162 gr. ağırlığa sahip olan Vodafone Smart 4 power yuvarlatılmış kenarları sayesinde elde rahatlıkla kavranıyor, baş parmakla da 5 inç ekranın büyük bölümüne ulaşmak mümkün oluyor. 162 gr. ağırlığın da bu ölçülerdeki bir telefon için makul seviyede bulunabilir.

vodafone-smart-4-power-inceleme-00003

Vodafone Smart 4 power’ın arkasını yumuşak yüzeye sahip ve koyu gri renkli bir kapakla kaplanıyor. Bu arada telefonun siyahın dışında beyaz renkli versiyonunun da bulunduğunu sözü gelmişken belirtelim. Söz konusu arka kapak sağ kenarda bulunan çentik yardımıyla kolaylıkla çıkarılabiliyor. Bu kapak çıkarılabilir olsa da, telefonun gövdesine takılıyken oynama yapmıyor, sonuç olarak Smart 4 power sağlam bir telefon olduğu hissini fazlasıyla veriyor. Ayrıca telefonu bel hizasından yere düşürdüğümüzü ve arka kapağın üstü kenarında, belli belirsiz bir aşınmadan başka herhangi bir zarar görmediğimizi de belirtmemiz iyi olacaktır.

vodafone-smart-4-power-inceleme-00022

Smart 4 power’ın 5 inç ekranı ön yüzün büyük bölümünü kaplıyor. Ekran çerçevesi de dar tutulmamış. Ekran altında geri, ana ekran ve menü olmak üzere üç adet kapasitif dokunmatik navigasyon tuşu bulunuyor. Bu tuşlar arka aydınlatmaya sahip, ancak bu aydınlatma sadece ekran açık olduğunda çalışıyor. Ekranın üstünde de ahize hoparlörü, LED ışığı ve VGA çözünürlük destekli ikinci kamera yer alıyor. Sağ kenarda yukarıdan aşağı doğru ses ve güç tuşları bulunuyor. Siyah renkli bu tuşları gövdeden ayırt etmek kolay değil, karıştırmanız muhtemel. Karşı gelen sol kenarda herhangi bir tuş veya giriş-çıkış yer almıyor. Alt kenarda microUSB portu ve mikrofon yer alırken üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakının yer aldığını görüyoruz.

vodafone-smart-4-power-inceleme-00005

Arkada dikkati çeken ilk ayrıntı 5 megapiksel kamera oluyor. Bunun hemen altında ikinci kamera yer alırken, LED flaş da mikrofonun hemen altına konumlandırılmış. Hem dikey hem de yatay eksende ortalanmış şekilde yerleştirilen Vodafone logosuna ek olarak, alta doğru yerleştirilmiş şerit şeklindeki hoparlörün hemen üstünde “LTE|4G” şeklindeki marka da dikkat çekiyor. Arka kapağı yerinden çıkardığımızda Smart 4 power’ın gövdeye sabitlenmiş 3000 mAh kapasiteli bataryasını görüyoruz. Bunun hemen üstünde microSD ve micro SIM kart yuvaları bulunuyor.

Donanım ve Performans

Vodafone Smart 4 power’ın 5 inç ekranı, 540 x 960 piksel çözünürlüğe, buna bağlı olarak 220 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Yüksek piksel yoğunluklu ekranlara alışmaya başladığımız ekranda bu değer artık pek tatmin edici olmuyor. Gerçekten de Vodafone Smart 4 power’ın ekranına baktığınızda pikselleri rahatlıkla farkediyorsunuz, keskinlik çok da istenen düzeyde değil. Ancak karşımızda giriş ile orta segment arasında duran bir telefon olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bunu akılda tutup değerlendirdiğimizde Vodafone Smart 4 power’ın optimum kullanım için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. IPS LCD ekran yüksek görüş açılarına sahip, ayrıca güneş ışığı altında da telefonu kullanmayı sağlayacak yeterlilikte parlaklığı sunuyor.

vodafone-smart-4-power-inceleme-00018

Telefonun içine baktığımızda MediaTek’in 1.3 GHz dört Cortex A7 çekirdekli MT6582M yongasetini görüyoruz. Mali-400MP2 GPU’yu da barındıran bu yongasete 1 GB RAM eşlik ediyor. 4 GB dahili hafızanın sadece 2 GB’ye yakın bir kısmı kullanıcıların dosyaları için ayrılıyor, bu da microSD kart yuvasını kullanmayı gerekli kılıyor. Neyse ki, Vodafone kutunun içine 16 GB kapasiteli bir microSD kartı hediye olarak ekliyor ve müşterilere bu şekilde sunuyor. Eğer isterseniz, 32 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen bu yuvaya daha yüksek kapasiteli, ki bu 32 GB’lık olacak, bir bellek kartı da takabilirsiniz.

vodafone-smart-4-power-geekbench-3

Vodafone Smart 4 power’ı çalıştıran dört çekirdekli işlemcinin performansı ortalarda geziniyor. AnTuTu, GeekBench 3 gibi sıklıkla kullandığımız benchmark testlerinde bu telefon orta sıralarda yer aldı. Örneğin şu an en üst donanım profiline sahip olan Android telefonlarının 36000-37000 bandında puan aldığı AnTuTu’da Smart 4 power 18615’lik sonuç elde etti. SunSpider benchmark internet tarayıcı testinden elde edilen 1338.4 ms’lik sonuç da bu telefonun mensubu olduğu segmentin ortalama değerleriyle tutarlılık gösteriyor.

vodafone-smart-4-power-antutu-benchmark

Smart 4 power’ın pratikte sergilediği performans da benchmark testlerindeki sonuçlarla örtüşüyor. Telefon Android 4.4.2 KitKat kullanıcı arayüzünde genelde hızlı olarak nitelendirebileceğimiz bir gezinti sunuyor. Menülerde gezinme, ekranlar arası geçiş genellikle pürüzsüz, ancak bazı uygulamaların açışlarında ve ekranların değişiminde takılmaları ve tıkanmaları gözlemledik. İnternette gezinme performansı da genel olarak olumlu, 5 inç ekranda internet keyfini yaşatmayı başarıyor. Oyun noktasında da beklentileri karşılayan bir telefon olarak nitelendirilebilir. Asphalt 8: Airborne gibi yüksek gereksinimlere sahip olan üst sınıf bir oyun bile Smart 4 power’da rahatlıkla oynanıyor. Tabii ki, grafiklerin kalitesi üst sınıf telefonlardaki gibi değil, ancak bu genel olarak bir sorun yaratmıyor.

vodafone-smart-4-power-inceleme-00028

Pil performansı Vodafone Smart 4 power’ın kullanıcılarını en çok memnun edecek noktalardan bir tanesi olacaktır. 3000 mAh kapasiteli batarya normal kullanımda iki güne varan çalışma ömrünü yakalıyor. Üstelik tasarruf modu adı verilen bir özellik sayesinde pilin tek şarjla çalışma süresini daha da artırabilirsiniz. Tasarruf modu açıkken Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi kablosuz bağlantılar isteğe göre devre dışı bırakılabiliyor, ekran parlaklığı veya uyku süresi isteğe göre ayarlanabiliyor, ekran kapalıyken devre dışı olacak ve bildirimleri ulaştırılmayacak uygulamalar seçilebiliyor. Anlayacağınız, kendi ihtiyaçlarınız göre tasarruf modu belirleyebiliyorsunuz.

vodafone-smart-4-power-pil-yonetimi

Vodafone Smart 4 power bir 4G/LTE telefonu olsa da, 4G şebekeleri henüz Türkiye’de kurulmadığı için bu özelliğinden faydalanmak mümkün olmayacak. Ancak bunun yerine HSPA+ desteği sayesinde 20 Mbps’ye varan indirme hızlarında mobil internet erişiminin keyfini yaşayabilirsiniz. Bu arada HD Ses desteği sayesinde HD Ses desteğine sahip telefonu bulunan diğer Vodafone aboneleriyle yüksek ses kaliteli görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz.

Bunun dışında Vodafone Smart 4 power kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC gibi destekleri de bünyesinde barındırıyor.

Yazılım

Smart 4 power’da Android 4.4.2 KitKat yüklü olarak geliyor. Kullanıcı arayüzü bakımından temelde Google’ın ham sürümüne bağlı kalınmış, bununla birlikte Vodafone’un da çeşitli dokunuşlarını görüyoruz. Ana ekran duvar kağıtları, özel bileşenler, yüklenmiş uygulamalarla Vodafone Smart 4 power, bir Vodafone telefonu olduğunu hissettiriyor.

vodafone-smart-4-power-ana-ekran

Ana ekranda yer alan Vodafone klasörü içinde telefonda yüklü olan Self Servis, Avantaj Cepte, AKUT, Cep Cüzdan, MobilTV, Çiftçi Kılavuzu ve Cep Sağlık gibi Vodafone uygulamalarının kısayolları bulunuyor. Öte yandan yine ana ekrana yerleştirilmiş Google klasörü içinde de Google’ın telefonda yüklü olarak sunulan Chrome, Gmail, Google+, Haritalar, Google Play Müzik, Google Play Gazetelik, Drive gibi uygulamaları da mevcut. Ayrıca bunlar dışında Dosya Yöneticisi, Fener gibi araçlar da yer alıyor.

vodafone-smart-4-power-ana-ekran-uygulamalar

Vodafone Smart 4 power’daki NFC desteği, telefonla birlikte ücretsiz olarak sunulan iki adet NFC etiketi sayesinde daha kullanışlı bir hâl alıyor. Bu etiketleri otomobilinize, yatağınızın başucuna veya iş yerinizdeki çalışma masanıza yapıştırabilir, daha sonra telefonu bu etikete dokundurarak ona atadığınız profilin etkinleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Otomobilde kullanımda haritaların başlatılması, yatak odasında kullanımda alarmın kurulması, çalışma masasında kullanımda FM radyonun açılması gibi ön ayarlar yapılabiliyor. Bütün bunların ayarlamaları cihazda yüklü olarak gelen NFC Görev Başlatıcısı uygulaması üzerinden gerçekleştiriliyor.

vodafone-smart-4-power-ekran-goruntuleri-00015

Daha fazla uygulama yüklemek isteyenler için Google Play Store hazır şekilde bekliyor. Bu arada Smart 4 power’ın 5 inç ekranı Google Play Kitaplar mağazasından indirilecek kitapları okumak için de yeterli görünüyor.

Kamera

Vodafone Smart 4 power’ın arkasında bulunan 5 megapiksel kamera ortalamanın üstüne pek çıkamıyor, ancak otomatik odak ve flaş gibi özellikleri sayesinde yeterli ışık ve harcayacak zamanınız olduğu takdirde kaliteli fotoğraflar çekmenize olanak sağlıyor. Kamera uygulaması ekran üstü kontrollerle rahat ve kolay şekilde fotoğraf veya video çekimine olanak sağlıyor. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, fotoğraf ve video çekim işlevleri arasında geçişi sağlayan anahtar düğme yer alırken, karşı kenarda da ön ve arka kamera arasında geçiş, flaş ve ayarlar için özel olarak atanmış ikonlar bulunuyor. Ayarlar içinde HDR, panorama, gece, spor, QR kod tarama gibi özel modların bulunduğunu görüyoruz. Ayrıca ISO, pozlama gibi değerler de elle ayarlanabiliyor. Kendinde zamanlayıcı ve GPS konum bilgilerini çekilen görüntülere ekleme imkanı da bulunanlar arasında.

vodafone-smart-4-power-ekran-goruntuleri-00002

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yeterli ışık varsa Vodafone Smart 4 power’ın arka kamerasıyla iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Ancak ortamdaki ışık şiddeti azaldıkça fotoğraflardaki kalite de düşmeye başlıyor. Bu arada aydınlık veya karanlık, hangi koşulda olursa olsun, çekilen fotoğraflarda hafif solgunluk göze çarpıyor, ayrıca güneş ışığının fazla olda olduğu karelerde aşırı pozlama da gözlenebiliyor. Video tarafında Full HD video kaydının yapıldığını görüyoruz. Çekilen görüntüler .3GP formatında ve kalitenin çok yüksek olduğu söylenemez. Ancak Vodafone Smart 4 power ile çekilen fotoğraflar ve videolar sosyal ağlarda paylaşılabilecek kalitede ve boyutta. Bu da çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.

Öndeki VGA kamera düşük çözünürlüklü fotoğraf ve videoların çekimine izin verir ve öncelikle Skype vb. uygulamalar üzerinden görüntülü görüşmeler yapmaya olanak sağlamak amacıyla düşünülmüştür. Ancak isteyenler bu kamerayı kullanarak selfie fotoğraflar ve videolar da çekebilir.

Sonuç

vodafone-smart-4-power-inceleme-00026

Piyasadaki 4G/LTE destekli telefonların sayısı giderek artıyor, şartlar dördüncü nesil mobil iletişim için hazır hâle geliyor. Ne var ki, dördüncü nesil şebekelerin 2015 sonu veya 2016 içinde sunulması bekleniyor. Bu da henüz 1 yıldan fazla zaman olduğunu gösteriyor. Yine de, 4G’ye hazır olmak isteyenler için Vodafone Smart 4 power uygun bir seçim olabilir. Akıllı telefonlar için çok bütçe ayırmak istemeyen, her yıl telefon değiştirmeyen, hazır şimdi telefon alacakken 4G destekli telefon alıp 1-2 yıl içinde 4G geldiğinde bu yüksek hızdan hemen yararlanmak isteyenler için Vodafone Smart 4 power 599 TL’lik peşin fiyatıyla makul bir çözüm gibi görünüyor. Ayrıca Vodafone sunduğu çeşitli sözleşmeli tekliflerle bu telefona uygun şartlarda sahip olma imkanı da sunuyor.