Eskiden akıllı telefonlar zengin işiydi. Hareket hâlindeyken internette gezinmek, e-postaları anında almak gibi imkanlar lüks olarak nitelendiriliyordu ve sahip olmak için hatırı sayılır miktarda parayı elden çıkarmak gerekiyordu. Aslında bugünde üst sınıf akıllı telefonların fiyatları epey yükseklerde seyrediyor, ancak eskinin lüks sayılan işlevleri artık çok uygun fiyatlı akıllı telefonlar sayesinde her gelir seviyesindeki tüketiciyle rahatlıkla buluşuyor. Vodafone’un bir süredir piyasada alıcı bulan giriş seviyesi akıllı telefonu da Vodafone kullanıcılarına tarifelerine ek ayda 1 TL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor. Vodafone Smart 4 mini ile izlenimlerimizi merak edenleri yazının devamına bekliyoruz.
İnceleme Başlıkları:
Donanım ve Performans – Yazılım – Kamera – Batarya – Sonuç
Donanım ve Performans
Vodafone Smart 4 mini’nin önü ve kenarlarının öne bakan yarısı siyah, arkasıysa koyu gri plastikten yapılmış. Arka tarafı tamamen kapatan gri renkli kapak kolaylıkla çıkarılabiliyor, böylelikle pil, microSD ve mini SIM kart yuvalarına erişim sağlanabiliyor. Kartları değiştirmek için pili yerinde çıkarmak gerekiyor, bu da her defasında cihazın yeniden başlatılacağı anlamına geliyor. 122 x 64 x 12 mm.’lik boyutlara sahip olan Vodafone Smart 4 mini fazla alan kaplamıyor, bu nedenle kalınlığı çok büyük dert olmuyor. Aslında 4 inç ekranlı bir telefonda bu kalınlık iyi olarak bile değerlendirilebilir. Yuvarlak hatları sayesinde bu telefon tek elle rahatlıkla tutuluyor ve kullanılıyor. Telefonun ağırlığı 111 gr. ve gerçekten de Vodafone Smart 4 mini’yi elinize aldığınızda hafif olduğunu hissediyorsunuz.
Smart 4 mini’nin 4 inç, 480 x 800 piksel WVGA ekranında çok yüksek görüntü kalitesi beklememek gerekiyor. Yine de, ekran kullanıcıları fazla hayalkırıklığına uğratmayacaktır. Piksel yoğunluğu yeterli görünüyor ve memnun edecek derecede bir keskinlik sunuluyor. Görüş açıları fena sayılmaz, ayrıca parlaklık da iyi derecede. Parlak güneş ışığı altında da telefonu rahat şekilde kullanma imkanı sağlıyor. Ne var ki, renk kontrastının biraz zayıf olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu arada ekran büyük boyutlu ve yüksek çözünürlüklü olmadığı için pil bakımından fazla tüketimde bulunmayacaktır, bu da iyi bir haber.
4 inç ekranın altında geri, ana ekran ve menü tuşları bulunuyor. Bu arada geri tuşunun altında mikrofon deliği de dikkat çekiyor. Sağ kenarda ses tuşları bulunurken üstte de güç butonu ve 3.5 mm. kulaklık jakı yer alıyor. Hem güç hem de ses tuşları yeterli derinliğe ve yumuşaklığa sahip, böylelikle rahatlıkla kullanılıyor. Ayrıca ses kısma tuşu kamera açıkken çekim tuşu olarak da işlev görüyor. Alt kenarda microUSB portu dikkat çekiyor, bu port üzerinden hem bilgisayar bağlantısı hem de şarj işlemi gerçekleştiriliyor.
Arka tarafı boydan boya kaplayan gri renkli plastik gövdenin üstünde yer alan Vodafone logosu hoş bir görüntü oluştururken, bu logonun biraz daha altında Smart 4 mini’nin Google onaylı bir telefon olduğu ve Google Play uygulamalarını çalıştırdığını gösteren Google logosu bulunuyor. Üst tarafta kamera ve hoparlör dikkat çekiyor. Ayrıca arkadan bakıldığında sağ üst köşede ikinci mikrofon göze çarpıyor. Bu mikrofon telefon görüşmeleri yaparken ortam sesinin bastırılmasını ve karşı tarafa sizin sesinizin daha net ve anlaşılır şekilde gitmesini sağlıyor.
Telefonun içinde yer alan 1.3 GHz çift çekirdekli işlemci 512 MB RAM ile destekleniyor. Bu paketten çok yüksek performans beklememek gerekiyor. Keza popüler performans ölçüm araçlarından olan AnTuTu Benchmark ile gerçekleştirdiğimiz testte Vodafone Smart 4 mini 11263 puan elde etti. Bu puanla Smart 4 mini performans anlamında ortalamanın altında kalıyor, büyük uygulamaları rahat çalıştıramayacağı söyleniyor. Buna karşın grafik performansının iyi olduğu ve çoğu oyunun rahatlıkla oynanabileceği de aynı test tarafından dile getiriliyor.
Vodafone Smart 4 mini’nin 4 GB dahili hafızası müzik, fotoğraf, video ve belgelerin rahatlıkla depolanması için yeterli olmayabilir. Ayrıca yüklenebilecek uygulama ve oyun sayısında da bir süre sonra sıkıntı yaşayabilirsiniz. Neyse ki, 32 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırma imkanı elinizde bulunuyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, HSDPA ve HSUPA desteklerini görüyoruz. İvmeölçer ve yakınlık sensörü de telefonun çevresel algılayıcı modülleri arasında bulunuyor.
Yazılım
Vodafone Smart 4 mini’de Android 4.2.2 Jelly Bean yüklü geliyor. Vodafone kullanıcı arayüzü özelleştirmeleri noktasında fazla müdahalede bulunmamış. Duvar kağıdını özelleştiren şirket birkaç Vodafone uygulaması ve seçtiği çeşitli uygulamaları eklemiş. Uygulama menüsü, bileşenler ve diğer kullanıcı arayüzü unsurları Android’in ham sürümünde olduğu gibi korunuyor.
Varolan beş farklı ana ekran paneli uygulama kısayolları ve bileşenlerle doldurulabiliyor. 4 inç ekranın darlığı nedeniyle her bir panel çabucak dolacaktır. Ayrıca ekranın darlığı nedeniyle düşey yönde sanal klavyeyi kullanarak mesaj veya e-posta iletisi yazmak biraz zorlayıcı olacaktır.
Smart 4 mini’de Vodafone tarafından hazılanmış olan AKUT, Avantaj Cepte, Cep Cüzdan ve Self Servis uygulamaları yüklü olarak geliyor. AKUT uygulaması herhangi bir felaket anında işe yarayacak özellikleri bünyesinde barındırıyor. Uygulama içinde ambulans, itfaiye, polis acil numaraları; SOS, Fener ve Pusula gibi araçlar bulunuyor. Avantaj Cepte uygulaması adından da anlaşılacağı üzere çeşitli kuruluşların ve markaların sunduğu indirim ve fırsatları takip etme imkanı veriyor. Cep Cüzdan mobil ödeme işlemleri için kullanılırken Self Servis uygulaması da Vodafone hattınızla ilgili her türlü işlemi gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Ana ekranda yer alan Vodafone klasörü içinde bu dört uygulamanın kısayolu mevcut.
Vodafone uygulamaları dışında Gmail, Google Play Müzik, Google Play Kitaplar, Haritalar, Play Oyunlar, Hangouts, Google+ gibi Google’a ait servislerin uygulamaları da Smart 4 mini’de yüklü olarak sunuluyor. Google Play Store da binlerce ücretsiz ve ücretli uygulamasıyla Vodafone Smart 4 mini sahiplerini bekliyor. İnternet tarayıcısı olarak hem Android’in varsayılan internet tarayıcısı hem de Chrome bulunuyor. Her iki tarayıcı da aşağı yukarı aynı performansı gösteriyor, ancak masaüstündeki Chrome ile eşzamanlama imkanı sunması nedeniyle Chrome daha iyi bir tercih gibi görünüyor.
Galeri: Vodafone Smart 4 mini Ekran Görüntüleri
Kamera
Arkada yer alan 3.2 megapiksel kameranın imkanları kısıtlı. Flaş bulunmadığı için düşük ışıklı ortamlarda Smart 4 mini iyi performans sergilemiyor. Öte yandan kameranın sabit odaklı olması da makro çekimlerde istenen sonuçların alınmasını engelliyor. Aslında kamera uygulaması içinde Gece modu bulunuyor, ancak bu mod ile düzgün sonuçlar elde etmek için Smart 4 mini’yi mümkün olabildiğince sabit tutmak gerekiyor, bu da kolay değil. Ayrıca diğer çekimlerde de istediğiniz sonucu almanız o kadar da kolay olmuyor.
Galeri: Vodafone Smart 4 mini’nin Kamerasından Fotoğraflar
Vodafone Smart 4 mini ile üst sınıf akıllı telefon ile çekilen fotoğraflarla aynı kalitede çekimler yapmanız mümkün değil. Ancak giriş seviyesinde ve uygun fiyatlı bir telefon için bu kamera yeterli sayılabliir. Çektiğiniz fotoğrafları hareket hâlindeyken Twitter, Facebook veya Instagram gibi sosyal ağlara hızlı ve kolay şekilde yükleyebilirsiniz.
Her ne kadar kameranın donanımsal yetenekleri sınırlı olsa da, Vodafone Smart 4 mini’nin kamera uygulaması çeşitli özelleştirme seçenekleri sunuyor. Hem ISO hem de pozlama seviyesini elle değiştirmek mümkün. Ayrıca panorama çekim modu da bulunuyor. Öte yandan çekilen fotoğraflara GPS etiketleri de eklenebiliyor.
Video tarafında Smart 4 mini’nin QCIF, VGA, 480p ve 720p çözünürlüklerde video çekimi yapabildiğini görüyoruz. Çekim sırasında arzu ettiğiniz takdirde sesi tamamen kısma imkanınız da bulunuyor.
Batarya
Vodafone Smart 4 mini’nin içinde 1400 mAh kapasiteli lityum iyon batarya bulunuyor. Her ne kadar düşük gibi görünse de, bu batarya Smart 4 mini için hatırı sayılır miktarda güç sunuyor. Telefon üst sınıf özelliklerden ve HD ekrandan yoksun olduğu için pil daha iyi performans gösterebiliyor. 3G ve Wi-Fi’nin sürekli açık ve arka planda veri senkronizasyonunun aktif olduğu bir kullanım senaryosunda; birkaç telefon görüşmesi, internette gezinme, kamera kullanımı gibi çok yoğun olmayan bir kullanım senaryosu dahilinde bu telefonu iki güne kadar tek bir şarjda kullanmanız mümkün olabilir.
Şarj işlemi yukarıda da belirttiğimiz gibi microUSB portu üzerinden gerçekleştiriliyor. Ekranın hemen üstünde yer alan küçük bir LED lambası sayesinde cihazın şarj edildiği belli oluyor. Şarj işlemi bittiğinde daha önce turuncu olan renk yeşile dönüyor. Daha üst sınıf Android telefonlarında gördüğümüz pil tasarruf modlarını Vodafone Smart 4 mini’de görmüyoruz. Bu durumda pil tasarrufu için sizin bir şeyler yapmanız gerekiyor. Ekran parlaklığını kısabilir veya veri iletişimini kapatabilirsiniz.
Vodafone Smart 4 mini’nin arka kapağı çıkarılabildiği için pili değiştirme imkanı da bulunuyor. Eğer uyumlu bir pil edinirseniz, ihtiyaç duyduğunuz durumlarda doğrudan pili değiştirerek Vodafone Smart 4 mini’yi prize takıp şarj etmeden daha uzun zaman geçirebilirsiniz.
Sonuç
Vodafone Smart 4 mini’nin piyasadaki en iyi Android telefon olmak gibi bir iddiası yok. Ancak tarifeye ek ayda 1 TL’den başlayan ek ödemelerle satın alınabilen bir telefon için elde edilen faydalar tatmin edici düzeyde görünüyor. Performansı ve teknik özellikleri akıllı telefon deneyimini ilk kez yaşayacaklar için yeterli görünüyor. Ayrıca Vodafone Smart 4 mini ikinci bir telefon veya acil durumlarda kullanılabilecek yedek bir telefon olarak da değerlendirilebilir.
Aslında uygun bir akıllı telefon satın almak isteyenler için birçok seçenek bulunuyor. Ancak Vodafone Smart 4 mini’yi seçenler mevcut Vodafone tarifelerine fazla yük bindirmeden akıllı telefon deneyimi yaşamak gibi bir faydaya kavuşmuş olacaklar.