İncelemelerManşetler

Vivo Y36 İncelemesi

vivo y36 inceleme

Bu yılın başlarında Türkiye’de satışa sunulan ve bizim de detaylı şekilde incelediğimiz “yerli üretim” Vivo Y35 modeli, ülkemizde hatırı sayılır bir ilgi gördü. Şimdi Vivo, bu modelin başarısını, selefi Y36 ile birlikte sürdürmeyi hedefliyor. Yeni modeliyle fazlasıyla iddialı görünen şirket, Vivo Y36’nın uzun ömürlü, güncel kalan ve geniş hafıza arayan kullanıcıların beklentilerini karşıladığını söylüyor. Türkiye’de yeni satışa sunulan Android telefon, büyük ekran deneyimini yüksek kapasiteli bir pil, yüksek çözünürlüklü kamera ve Android 13 deneyimi ile birleştiriyor. Bu akıllı telefonu yaklaşık 10 gündür kullanıyoruz. İzlenimlerimiz ve yorumlar Vivo Y36 inceleme yazısında yer alıyor.


Sık Sorulan Sorular


Vivo Y36 inceleme: Tasarım

@teknoblog Vivo Y36 Türkiye’de! Bilmeniz gerekenler ise bu 1 dakikalık kısa inceleme videosunda. Daha fazlası ise teknoblog.com’da! #vivo #vivoy36 #android #teknolojik ♬ Swear By It

Vivo Y36 da selefi gibi cam ve plastik birleşimi gövdeyle geliyor. Plastikten yapılmış olsa da, kaliteli bir telefon havasını iyi biçimde veriyor. Özellikle bize inceleme için gönderilen altın renkli model bir hayli çekici ve estetik görünüyor. Arka yüzün özel dokusu ve ışığa tuttuğunuzda görülen parıltılar, sanki altın iplikten dokunmuş bir kumaş görünümünü andırıyor. Düz arka panel, kenarları düz, köşeleri ise yuvarlatılmış bir çerçeve ile buluşuyor. Y35 ile karşılaştırıldığında kalınlık 8.1 milimetreye düşürülmüş ve 0.2mm kadar azaltılmış. En ve boyda iki telefon arasında gidip gelen farklar olmakla birlikte, Y36’nın Y35 ile hemen hemen aynı yüzey alanına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte telefonun ağırlığı 202 gram ile yüzde 5 oranında artmış. Bu farklılığı belki biraz daha büyüyen kamera modülüne bağlamak mümkün olabilir.

Ön tarafta yer alan 6.64 inçlik ekran, daha da artan ekran-gövde oranı sayesinde neredeyse tamamen ekranı kullanıyormuş gibi bir his uyandırıyor. Orta segment telefonlarda sıklıkla gördüğümüz gibi, ekranın alt kısmında yer alan çene bölümü, diğer kenarlara göre gözle görülür biçimde daha kalın. Yine de, genel olarak ince çerçevenin varlığı sayesinde, bu çene bölümü de fazla kalın görünmüyor. Büyük ekranına rağmen Vivo Y36’yı tek elle tutup kullanmak zahmetli sayılmaz. Cebe de kolaylıkla sığıyor.

Bu telefonu çıplak biçimde kullanmak epey keyifli olsa da, daha güvenli ve rahat bir kullanım isteyenler için Vivo, kutuya bir adet şeffaf silikon kılıf eklemiş. Bu kılıf telefona sıkıca oturuyor ve her türlü çizik ve diğer etkilere karşı iyi biçimde koruyor. Ayrıca ekranın üstüne de bir koruyucu film en baştan yapıştırılmış. Yani, Vivo sizi bir yerine iki ek masraftan birden kurtarıyor.

vivo y36 inceleme

Telefon alt kenarında USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üst kısımda da ikinci mikrofon ile nano SIM ve microSD kart tepsisini görüyoruz. Bu telefon çift SIM destekli olduğundan iki ayrı SIM kart için birer yuva var. microSD kartı da, iki hat kullansanız bile rahatlıkla takabiliyorsunuz. Sağ kenarda ses tuşlarını ve güç düğmesini görüyoruz. İkisi de, her iki elle tutuşta kolaylıkla erişilebilecek noktalarda bulunuyor. Güç düğmesine parmak izi okuyucu da yerleştirilmiş.

Arka tarafa baktığımızda, kamera modülünün Vivo Y35’tekine nazaran daha da büyüdüğünü görüyoruz. Üç kameranın ikisi birbiriyle aynı büyüklükteki halkalara yerleştirilmiş, ancak yakından bakıldığında 50 megapiksel ana kameranın üstteki olduğu anlaşılıyor. Derinlik ve makro kameraları da, yakından bakıldığında birbirinin aynıları olduklarını belli ediyor. Burada Vivo, aynı çözünürlük ve diyafram açıklıklı kameranın birbirinden nasıl görünebileceği konusunda iyi bir performans ortaya koymuş. Bu büyük kamera adası o kadar büyük ki, üç kamera ve LED flaştan geride büyük bir alan kalıyor. Bu kamera adasının dışa doğru çok büyük çıkıntı yapmadığını belirtelim. Her Çinli üreticinin telefonunda gördüğümüz gibi, Vivo Y36’da yatay tutuşta sanki bir basçek kamera gibi hissettirecek bir dizilişe sahip.

vivo y36 inceleme

Vivo Y36’nın da Y35 gibi IP54 ile belgelenen dayanıklılığa sahip olduğunu belirtelim. Sıvı sıçramalarına karşı dayanıklı olan bu telefonu yağmur altında veya sporda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak suya düşürmekten veya denize girmekten kaçınmanız gerekecektir.

Vivo Y36 inceleme: Ekran, Performans ve Pil

Vivo Y36’da 6.64 inç, 1080 x 2388 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekran bulunuyor. Ekranın büyüklüğü geçen yılın Y35 modeline göre az da olsa artırılmış. Yukarıda belirttiğimiz gibi, incelen ekran çerçevesi sayesinde telefon yüzde 85.4 gibi yüksek bir ekran-gövde oranına sahip oluyor. Bu da büyük ekranlı bir telefonu kullanmayı kolaylaştırıyor. Ekranın boyutunun büyümesi, piksel yoğunluğunu Y35’in ekranındakine nazaran biraz azaltarak 395ppi değerine indiriyor. Yine de, yeteri kadar keskin ve net bir ekranın bulunduğunu görüyoruz. Bu da telefonu kullanmayı keyifli hâle getiriyor.

vivo y36 inceleme

Y36’nın ekranının selefindekine göre bir artısı da artan parlaklık. Maksimum parlaklık 550 nitten 650 nite çıkarılmış. Gerçekten de ekranın parlaklığı optimum kullanım için fazlasıyla yeterli. Dışarıda da telefonu kullanmaya, rahat bir şekilde kamerayı yönetmeye izin veriyor. Navigasyon ve bunun gibi işler için de dışarıda kullanım sırasında telefonun parlaklığı yeterli oluyor.

Ekranın bir başka özelliği de 90Hz yenileme hızına sahip olması. Ekran yenileme hızı bölümüne girdiğimizde burada varsayılan ayarın “Akıllı Geçiş Yapma” şeklinde olduğunu görüyoruz. Yani kullanım senaryosuna ve sistemin güç tüketimine göre en uygun ekran yenileme oranı ayarlanıyor. Arzu ederseniz, 60 Hz ve 90 Hz arasında seçim yapabilirsiniz. 90 Hz yenileme hızı kullanıcı arayüzü geçişlerinde ve sayfa kaydırmalarında göze daha hoş gelen bir görünüm sağlıyor. Ayrıca, destekleyen oyunlarda da akıcılığı artırarak biraz daha gerçekçilik kattığını görüyoruz.

vivo y36 inceleme

Üst kısımda yer alan selfie kamera deliği çok büyük alan kaplamadığından tam ekranda video oynarken ya da oyun oynarken göz tırmalamıyor. Video konusunda büyük ekran iyi bir deneyim sağlıyor. Geniş görüş açıları, canlı renkler ve yeterli parlaklık sayesinde Netflix, YouTube, Disney+ gibi ortamlarda video keyfini iyi şekilde yaşayabilirsiniz. Öte yandan geniş ekran internette gezinme, Twitter veya Instagram gibi uygulamaları kullanma konusunda da ihtiyaçlara iyi biçimde cevap veriyor.

Ses tarafındaysa kullanıcıların alt tarafta yer alan tek bir hoparlörle idare etmeleri gerekiyor. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti yüksek. Dışarıda dolaşırken bir yandan radyoda müzik keyfi yaşamak istediğimizde, Vivo Y36’nın tek hoparlörü sunduğu yüksek sesle bizi memnun etti. Bununla birlikte mono ses, özellikle video izlerken deneyimi belli bir noktada sınırlandırıyor. Ayrıca sesin bas ve tiz seviyeleri çok yüksek değil, orta frekanslar biraz daha yoğun. Harici bir Bluetooth hoparlör veya başka bir ses kaynağını düşünebilirsiniz. Ya da kulaklıkla video izlemeyi ya da müzik dinlemeyi tercih edebilirsiniz. 3.5mm kulaklık jakının bulunması, kulaklıkla kullanım konusunda hareket alanını genişletiyor.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Vivo Y36’nın da selefi Y35 gibi 6 nm tabanlı, sekiz çekirdekli Snapdragon 680 4G işlemciyi barındırdığını görüyoruz. Bu sefer temel depolama alanı seçeneği 128 GB ve bizim test ürünümüz de aynı kapasiteye sahip. 4 ve 8 GB RAM seçenekleri mevcut ve yine, bizim elimizdeki ürün 8 GB fiziksel RAM barındırıyor. Son zamanlarda, özellikle orta segment Android telefonlarda yaygın olarak gördüğümüz genişletilmiş RAM özelliği Vivo Y36’da da mevcut. Bu özellik sayesinde, fiziksel RAM’in yanına, depolama alanından belli bir kapasiteyi eklemek mümkün oluyor. Bu da çoklu görev performansında artış sağlıyor. Bu şekilde Vivo Y36, toplam 16 GB’lık bir RAM kapasitesine ulaşabiliyor. Pratikteki yansımalarına baktığımızda, aynı anda 3-4 uygulama arasında, uygulamaların yeniden yüklenmesi durumu olmadan gezinmek mümkün oluyor.

vivo y36 inceleme

Performans açısından Vivo Y36, orta segment bir Android telefondan beklediğimiz performansı sunmakta başarı gösteriyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti genel olarak akıcı, kaydırmalarda gözle görülür bir takılma ve gecikme yok. Uygulamalar ve oyunlar bekletmeden açılıyor, web sitelerinde gezinirken de sayfa geçişlerinde ve kaydırmalarda gecikmeler veya beklemeler görmüyoruz. Oyun konusunda da Vivo Y36 iyi bir performans gösteriyor. Ana akım, basit seviyede oyunlar rahatlıkla oynanırken, PUBG Mobile’ı da grafik ve kare hızı ayarlarını çok fazla yüksek seviyeye çıkarmadan akıcı şekilde oynamak mümkün oluyor. Tüm bu işlerde ısınma konusunda da telefonun aşırıya kaçmadığını, makul aralıklarda kaldığını belirtelim.

Pil tarafına geldiğimizde, Vivo Y36’nın da 5000 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Bu pil, normal yoğunlukta bir kullanımda iki güne varan bir çalışma süresine rahatlıkla ulaşabiliyor. Eğer daha seyrek biçimde kullanırsanız, üçüncü günün büyük bir kısmını da aynı şarjla çıkarmanız mümkün olabilir. Vivo Y36’nın etkileyici yanlarından bir tanesi de şarj performansı. Telefonun kutusundan 44W Vivo Flash Charge güç adaptörü çıkıyor. Bununla sadece 15 dakikada yüzde 30’luk bir şarj seviyesine ulaşılabileceği belirtiliyor ki, yaptığımız testler de Vivo’nun bu iddiasının boş olmadığını gösteriyor.

vivo y36 inceleme

Telefonun pili tamamen bitmiş ve kapanmışken başladığımız şarjda, 15 dakikada yüzde 24’lük bir doluluğa ulaştığını gördük. Yarım saatte ise yüzde 50’lik bir doluluğa ulaşmıştı. Bir saatte yüzde 85’e ve bir saat 15 dakikada da yüzde 100’e ulaştığını gördük. Bu süre zarfında telefonun kapalı kaldığını belirtelim. Başka bir testte ise, telefon açık durumdayken ise sadece 25 dakikada telefonun pil seviyesinin yüzde 50’den yüzde 82’ye çıktığına tanık olduk.

Vivo Y36’da kablolu ters şarj özelliği de var. İhtiyaç duyduğunuzda Y36’yı bir powerbank gibi kullanarak aksesuarlarınızı şarj etmeniz mümkün olacaktır.

Vivo Y36 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Vivo Y36’da Android 13 tabanlı Funtouch OS 13 yüklü olarak geliyor. Aslında Vivo, kullanıcı arayüzü için özel bir isim belirlemiş olsa da, telefonun kullanıcı arayüzünün verdiği görüntü ve his saf Android’den çok ayrı düşmüyor. Bu da kullanıcılar için iyi bir durum olarak nitelendirilebilir. Yuvarlatılmış uygulama ikonları, Pixel telefonlarda gördüklerimize benzeyen ve aşağı doğru kaydırılarak gezilen uygulama menüsü, kolay ve anlaşılır görünüme sahip Ayarlar bölümü ve yine anlaşılır, sezgisel arayüzüyle dikkat çeken bildirim merkezi ve hızlı ayarlar ile Funtouch OS, Vivo Y36’yı kullanmayı daha da kolay hâle getiriyor.

vivo y36 inceleme

Telefonda Google uygulamaları ve servisleri merkezde bulunuyor. Ana ekranda özel bir Google klasörü var ve burada Gmail, Haritalar, YouTube gibi bildiğimiz uygulamalar mevcut. İlk kurulum esnasında bazı ek Google uygulamalarını yüklemeyi de seçebilirsiniz. iManager adlı bir Vivo uygulaması ise telefonun performansını tek bir tıklatmayla optimize etmeyi sağlıyor. Aynı zamanda virüs taraması yapma, saklama alanında yer açma, veri kullanımını yönetme ve uygulamalar ve bildirimleri ayarama gibi araçlar sunuyor.

iManager’ın sunduğu ek yardımcı araçlar da var. Örneğin uygulama şifreleme ve uygulama klonu bunlardan ikisi. Telefon soğutma ise telefonun işlemcisinin yoğun bir şekilde kullanılmasına ve telefonun ısınmasına neden olan uygulamaları belirleyerek onları zorla kapatmanızı sağlıyor. Bir de Ultra Oyun Modu var. Burada da çeşitli ayarlar ve özellikler var. Bir de Oyun kenar çubuğu var. Oyun oynarken ekranın sol üst köşesinden sürükleyerek açabileceğiniz bir araç sayesinde oyun sırasında performansı daha da artıracak çeşitli optimizasyonları yapabilirsiniz. Ayrıca bu kenar çubuğu oyunda ekran görüntüsü ve ekran videosu alma, bildirimleri sessize alma gibi işlere de yarıyor.

vivo y36 inceleme

Öte yandan Vivo, Y36 modeli için de en az 2 büyük Android güncellemesi ve 3 yıl Android güvenlik güncelleme garantisi veriyor. Bu durumda, çok yakında dağıtıma çıkacak Android 14 güncellemesinin, birkaç ay içinde bu telefona geleceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Aynı şekilde Android 15 de Vivo Y36 sahipleri tarafından güncellenebilir olacaktır.

Güvenlik tarafına geldiğimizde, Vivo Y36’nın sağ kenarında, güç düğmesine yerleştirilmiş parmak izi okuyucu var. Bu birim hızlı şekilde çalışıyor ve kilitli ekranı kolaylıkla geçmeyi sağlıyor. Öte yandan ön kamera yardımıyla yüz tanımadan da yararlanmak mümkün ve bu sistem de epey hızlı çalışıyor. Telefona tam karşıdan bakmasanız bile, yüz tanıma hızlıca işliyor ve ekran kilidi geçiliyor.

Vivo Y36 inceleme: Kamera

Kamera tarafına geldiğimizde, Vivo Y36’nın donanımsal açıdan birçok kamera özelliğini Y35’ten aldığını görüyoruz. Kamera modülünün şekli değişse ve daha şık görünse de, buradaki bileşenler aynı kalıyor. Ana kamera 50 megapiksel çözünürlük, faz algılamalı otomatik odak, f/1.8 diyafram gibi özelliklere sahip. Bu kameranın yanında 2 megapiksel, f/2.4 makro kamera ve yine 2 megapiksel, f/2.4 derinlik kamerası var. Ön tarafta, ekran deliğine ise 16 megapiksel, f/2.5 diyafram açıklıklı bir selfie kamerası yerleştirilmiş.

vivo y36 inceleme

Öncelikle Vivo Y36’nın Kamera arayüzü, çoğu Android telefondan bildiğimiz bir düzenle geliyor ve bu durum kullanımı bir hayli kolaylaştırıyor. Ekranın bir tarafında çekim tuşu, Galeri kısayolu ve kamera değiştirme düğmesinin yanı sıra çekim modları var. Bunların arasında parmağınızı sürükleyerek gezinebilirsiniz. Fotoğraf ve Video gibi varsayılan modların yanında Portre, Gece öne çıkarılmış. Diğerleri bölümüne girdiğinizde, burada da Dokümanlar, Pro, Pano, Zaman Atlama, 50MP gibi çeşitli çekim modlarını göreceksiniz. Diğer tarafta ise Ayarlar, HDR, flaş ve Google Lens kestirmeleri var. Öte yandan Makro modu da buraya yerleştirilmiş. Eğer yakındaki bir nesnenin fotoğrafını çekecekseniz, çiçek şeklindeki Süper makro kontrolüne tıklatmanız yeterli.

Vivo Y36 ile çekilen fotoğrafları incelediğimizde bir hayli memnun kaldığımızı belirtmemiz gerekiyor. Cihazın 50 megapiksel ana kamerası farklı ışık koşullarında iyi işler çıkarıyor. Öncelikle ışık koşullarının ideal olduğu, iyi aydınlatılmış ortamlarda çekilen fotoğraflarda parlaklık, renklerin canlılığı ve detaylar gayet iyi. Düşük ışıkta yapılan çekimlerde, yakınlaştırma yaptığımızda hafif kumlanmalar görsek de, bu tür fotoğrafları sosyal medyada paylaştığınızda gayet net ve parlak olduğu görülecektir. Gece modu ise özellikle şehir manzarası fotoğrafları çekerken iyi sonuçlar ortaya koyuyor. HDR performansını da beğendik. Karanlık ve aydınlık bölgelerin bir arada olduğu sahnelerde Vivo Y36 dengeli sonuçlar ortaya koyuyor.

vivo y36 inceleme

Kamera ile iki kat dijital yakınlaştırma yapabilirsiniz. 50 megapiksel gibi yüksek çözünürlüklü bir kameranın varlığı, detaylardan ve kaliteden çok fazla ödün vermeden yakınlaştırma yapmanıza izin veriyor. Portre çekimlerde de derinlik kamerasının süje ile arka plan arasındaki sınırları ayarlama konusunda iyi işler çıkardığını görüyoruz. 50 megapiksel kamera, çiçek veya böcek gibi nesnelerin yakın çekimlerinde iyi performans ortaya koyuyor. Bununla birlikte daha yakın ve detaylı çekimler isterseniz, Süper makro modunu kullanabilirsiniz. Bu modda çözünürlükten epey ödün vermek zorunda kalıyorsunuz ancak süjenin neredeyse dibine girerek daha net sonuçlar yakalayabilirsiniz. Renkler ise biraz daha soğuk ve solgun görünüyor. Genellikle ana kameraya bağlı çalışmakta fayda olacaktır.

Ön tarafta yer alan selfie kamerasının da çıkardığı işleri beğendik. Genel olarak parlak, renkler açısından dengeli fotoğraflar üretiyor. Düşük ışık performansını da iyi bulduk. Portre çekimlerde de iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Video tarafında Vivo Y36 ile en fazla 1080p video kaydı yapabilirsiniz. Videoların renk doğruluğu, canlılığı ve görüntü parlaklığı iyi. Ses kayıt kalitesini de iyi bulduk. Durağanlık da bizi etkileyen unsurlardan bir tanesi oldu. Sosyal medyada video paylaşacaksanız veya canlı yayın yapacaksanız, arka kamerayı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Vivo Y36 inceleme: Sonuç

Türkiye’de yoğun ilgi gören Vivo’nun Y serisi, yeni satışa sunulan Vivo Y36 ile bu ilgiyi sürdürecek gibi görünüyor. Daha önce incelediğimiz Vivo Y35 de iyi bir telefondu, ancak yapılan ufak dokunuşlarla Vivo, çıtayı daha yükseğe taşımış. Öncelikle tasarımı, arka dokusu ve inceliğiyle bu telefon, üst sınıf telefon kullanıyormuş gibi bir his veriyor. Büyük boyutlu, Full HD+ çözünürlüklü ve bir orta segment telefon için yüksek parlaklıklı ekranı da, telefonun kullanım zevkini artırıyor. Üstelik bu ekran, internette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, video izleme gibi işler için de iyi. Ses sistemi de, vakit geçirmek amacıyla video izlemek ya da müzik dinlemek istediğinizde işinizi görecektir. 3.5mm kulaklık jakının bulunması büyük bir artı.

  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme
  • vivo y36 inceleme

İşlemci tarafında Vivo, tercihini yine Snapdragon 680 4G’den yana kullanmış. Bunun yanında 8 GB RAM’in gelmesi de avantaj. Bu sayede telefon, esas işler için yeterli performansı rahatlıkla sunuyor. 8 GB’lık Genişletilmiş RAM, belki çok büyük fark yaratmaz, ama internetten bilgi araştırma ve bunun gibi, aynı anda birden fazla uygulamayı kullanmanız gerektiği durumlarda işinizi daha rahat yapmanıza yardımcı olacaktır. Pil tarafında ise 5000 mAh kapasiteli pilin sağlam bir performans sergilediğini görüyoruz. Özellikle hızlı şarj performansı bizi etkiledi.

Vivo Y36’da gelen Android 13 tabanlı Funtouch OS 13, çok fazla özelleştirme istemeyen, sade bir Android arayüzünü tercih eden kullanıcılar için fazlasıyla memnun edici bir ortam sunuyor. Vivo, ön yüklü uygulamalar konusunda da aşırıya kaçmamış. Kendi aracı iManager, birçok işi rahatlıkla görüyor. Telefon için 2 büyük Android güncellemesi ve 3 yıl boyunca güvenlik güncellemeleri taahhüdünün sunulması da önemli bir avantaj ve Vivo Y36’yı aynı fiyat segmentindeki rakiplerine göre öne çıkaracaktır.

Kamera tarafına geldiğimizde, yükün büyük bir kısmını 50 megapiksel ana kamera çekiyor. Doğrusu, işini de iyi şekilde yapıyor. Farklı ışık koşullarında yaptığımız çekimlerde, Vivo Y36’nın performansını beğendik. Özellikle fotoğraf konusunda işini iyi yapıyor. Düğün, doğum günü gibi özel günlerinizde Vivo Y36’ya güvenebilirsiniz. Video tarafında 1080p ile sınırlı olsa da, orada da işini iyi yapıyor. Özellikle çekimlerdeki durağanlık memnuniyet verici.

Akıllı telefonların fiyatlarının çok değişken olduğu bir ortamda, 10 bin 999 TL’lik bir fiyattan satışa sunulan Vivo Y36, sahip olduğu fiyatın hakkını verecek özellikleri ve deneyimi sunmayı başarıyor.