Fiyatına göre mümkün olan en iyi faydayı ve performansı sunan bütçe dostu telefonlara olan ilgi artıyor. Bunların üretiminin Türkiye’de yapılması, diğer bir deyişle bunların “yerli üretim” etiketi taşıması da fiyat konusunda avantaj sağlıyor. Vivo Y21s de bu belirttiğimiz duruma uyan yeni Android telefonlardan bir tanesi. Hafta içinde 3699 TL’lik fiyat etiketiyle ülkemizde satışa sunulan bu yerli üretim telefon ile ilgili yorumlar ve izlenimler Vivo Y21s inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
Vivo Y21s inceleme: Tasarım
Vivo Y21s tasarım anlamında ayırt edici bir niteliğe sahip sayılmaz. Segmentindeki diğer telefonlarıyla benzer bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Plastikten yapılmış olan telefonun arka yüzü ışığa tutulduğunda gradyan görünüm sergileyen yapısıyla biraz farklılık yaratıyor. 8 milimetrelik kalınlığa sahip olan telefon, inceltilmiş ve düzleştirilmiş kenar çerçevesi sayesinde olduğundan daha ince bir telefonmuş hissini vermeyi başarıyor. 6.5 inçlik ekranın etrafını saran çerçeve çok kalın sayılmaz. Telefonun yaklaşık yüzde 82’lik bir ekran-gövde oranı var. Bu ekran büyüklüğüne sahip bir telefon için ergonomik bir tasarımının olduğu söylenebilir. 182 gram ağırlığı ise büyüklüğüne göre düşük sayılır, bunda temel malzemesinin plastik olmasının da etkisi bulunuyor.
Telefonun etkileyici görünüme sahip olan arka yüzeyi mat, hafif sürtünmesi var. Bu durum telefonu kavramakta rahatlık sağlıyor. Parmak izi ve kiri tutmakta biraz cömert davrandığını söylememiz gerekiyor. Vivo, telefonun önüne ekran koruyucu filmi en baştan yapıştırmış. Bu arada kutudan çıkan silikon kılıf da ek bir kılıf masrafının önüne geçiyor. Telefonun tasarımını ve arka yüzünün hoşluğunu gölgelemeden, onu daha rahat ve korunmaklı biçimde kullanabilirsiniz.
Vivo Y21s’in alt kenarında USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve 3.5mm kulaklık jakı var. Üst kenarda ise nano SIM ve microSD kart tepsisi var. Bu telefon çift SIM kart yuvalı, yani aynı anda iki hattı tek bir telefonda kullanabilirsiniz. Sağ kenarda ses tuşlarını ve parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç düğmesini görüyoruz.
Yine arka tarafa döndüğümüzde, sol üst köşeye yerleştirilmiş dikdörtgen şekilli kamera modülünü görüyoruz. Bu kamera modülü üç kamerayı ve LED flaşı barındırıyor. Vivo logosu da kamera ile aynı doğrultuda, aşağı doğru konumlandırılmış. Vivo logosu yatayda yerleştirilse de, kameranın üstündeki 50 megapiksel işareti ve diğer yazılar düşey yönde konumlandırılmış.
Vivo Y21s inceleme: Donanım ve Performans
Vivo Y21s’in 6.51 inç IPS LCD ekranı 720 x 1600 piksel çözünürlüğe sahip. Bu, 270ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Piksel yoğunluğu çok yüksek olmayabilir, ancak ekranın netliği ve sunduğu keskinlik tatmin edici seviyelerde. Video izlerken, fotoğraflara bakarken, bir şeyler okurken daha yüksek çözünürlüğün ihtiyacını duymazsınız. Ekranın görüş açısı iyi, her ne kadar kenarlardan bakıldığında parlaklık ve renk canlılığı biraz azalsa da, oldukça yüksek açıdan bakıldığında bile ekranda neler olduğu iyi şekilde anlaşılıyor.
Ekranın üst kısmında su damlası biçiminde çentik var. Bu çentiğin alanı yüksek olmadığı için, tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor. Otomatik parlaklık sayesinde ekranın parlaklığı ortamın ışık koşullarına göre düzenleniyor. Ayrıca ekran ayarları içinde renk sıcaklığını ayarlamayı sağlayan basit bir ayar da bulunuyor. Göz konforu modunun bulunduğunu belirtelim, yani özellikle gece geç saatlerde mavi ışığı kısarak uykunuzun kaçmasını önleyebilirsiniz.
Alt kenarda tek bir hoparlörün olduğunu söylemiştik. Bu hoparlörün ses çıkış şiddeti ve kalitesi giriş segmentinin ortalamasını geçmiyor. YouTube’da bir şey izlerken veya ayak üstü bir şeyler dinlemek istediğinizde yeterli olacaktır, ancak çok yüksek bir ses kalitesi beklemeyin. Oyun oynarken, yatay tutuşta oynadığınız oyunlarda ise parmağınız hoparlör çıkışını kapatacağı için sesi duymakta zorlanabilirsiniz. Alt kenarda kulaklık girişinin bulunması güzel. Bu sayede istediğiniz kulaklığı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ne var ki, kutudan herhangi bir kulaklığın çıkmadığını belirtelim.
Vivo Y21s’te MediaTek Helio G80 işlemci var. 12nm tabanlı bu işlemci de iki adet 2.0 GHz Cortex-A75 ve altı adet 1.8 GHz Cortex-A55 işlemci bulunuyor. Mali-G52 MC2 GPU, 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza elimizdeki telefonda bulunan diğer donanım özellikleri arasında yer alıyor. Vivo Y21s, kullanıcıların telefon görüşmeleri gerçekleştirme, internette gezinme, sosyal medya uygulamalarını kullanma, kamera ile fotoğraf veya video çekme gibi işleri için yeterli bir performans sergiliyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti de makul hızlarda gerçekleşiyor. Oyun konusuna gelince, giriş seviyesinde, çok fazla sistem kaynağı talep etmeyen oyunlarda Vivo Y21s iyi bir performans gösterir. Ancak PUBG Mobile, Forza Street gibi yüksek profilli oyunlarda takılmalar, grafik kalitesinde düşüşler görünüyor. PUBG Mobile, başlangıç esnasında düşük profilli ayarlarda oynama seçeneğini sunuyor. Bunu seçtiğimizde makul bir PUBG deneyimini elde ettiğimizi belirtelim.
Pil tarafına geldiğimizde, Vivo Y21s’te 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda iki güne varan bir çalışma imkanı sunacaktır. Hem düşük çözünürlüklü ekranı hem de yüksek güç gerektirmeyen işlemcisi buna izin verecektir. Vivo Y21s ile en yüksek ekran parlaklığında ve yüzde 50 ses seviyesiyle gerçekleştirdiğimiz YouTube video testinde, telefonun tek bir şarjla 7-8 saat arasında kesintisiz video izleme imkanı sunabileceğini gördük. Gerçekten de karşımızda, pil performansıyla etkileyici bir telefon var. Şarj konusuna gelince, telefonun kutusundan çıkan 18W güç adaptörüyle hızlı şarj imkanı sunuluyor. 40-45 dakika gibi bir sürede telefonun pilinin yarısı dolarken, 1.5-2 saat arasında bir sürede ise pilin tamamı doluyor. Bu arada kablo aracılığıyla ters kablosuz şarj imkanı da sunuluyor. Yani, Vivo Y21s’i gerektiğinde bir powerbank gibi kullanabilirsiniz.
Vivo Y21s inceleme: Yazılım ve Güvenlik
Vivo Y21s’te Android 11 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde Vivo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü FunTouch 11.1 çalışıyor. Her ne kadar özel bir adı olsa da, Vivo bu kullanıcı arayüzünde saf Android düzenine mümkün olduğu kadar bağlı kalmaya çalışmış. Bu sayede kullanıcıları rahat ettirecek bir deneyim ortaya çıkmış. Oldukça sade, fazla kalabalık yapmayan, anlaşılır uygulama ikonlarının var olduğu bir kullanıcı arayüzü Vivo Y21s kullanıcılarını bekliyor. Hızlı Ayarlar ve Bildirim Merkezi bölümünün görünümü ve kullanışlılığı da saf Android’e oldukça yakın görünüyor.
Google uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Ana ekrandaki Google klasörü içinde Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaların kısayolları var. Bunun yanı sıra Asistan, Duo gibi uygulamaları ana ekranda görüyoruz. Çeşitli Vivo uygulamaları mevcut, ilginçtir ki, bunların arasında yer alan Albümler, sanki bir Google uygulamasıymış gibi hissettiren bir ikona ve kullanıcı arayüzüne sahip. Bu uygulamanın dışında iManager gibi bir telefon yönetim uygulaması mevcut. Tek dokunuşla performans optimizasyonu, alan temizliği, güvenlik taraması gibi işlevleri sunuyor.
İlgi çekici bir başka uygulama ise Basit Görünüm. Vivo, yaşlıların telefonu daha rahat kullanmalarına olanak sağlamak amacıyla parmak dostu uygulama simgelerine ve sadece ihtiyaç duyulacak kontrollere sahip özel bir arayüz sunuyor. Eğer bu telefonu yaşlı anne veya babanıza satın almayı düşünüyorsanız, en baştan Basit Görünüm’ü açın ve telefonu böyle kullanmalarını söyleyin.
Güvenlik tarafına geldiğimizde, Vivo Y21s’in sağ kenarında bulunan parmak izi okuyucusu hem kolay erişilebilir bir noktada hem de oldukça hızlı. Sağ veya sol elle tutuşta parmaklarınızın rahatlıkla temas edebileceği noktada ve parmağınızı değdirir değdirmez kilit ekranı hızlıca geçiliyor. Parmak izi okuyucu sevmeyenler için yüz tanıma da mevcut.
Vivo Y21s inceleme: Kamera
Vivo Y21s’in arkasında üç adet kamera bulunuyor. 50 megapiksel çözünürlüklü ana kamera f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak gibi özelliklere sahip. Bu ana kameranın altında ise 2 megapiksel ve f/2.4 gibi özellikleri paylaşan makro ve derinlik kameraları bulunuyor. LED flaş da bu kamera grubunu tamamlıyor. Önde ise 8 megapiksel, f/2.0 selfie kamerasını görüyoruz. Hem ön hem de arka kameralarla en fazla 1080p Full HD video kaydı gerçekleştiriliyor.
Öncelikle Kamera uygulamasına bakalım. Çoğu akıllı telefonda gördüğümüz tarzda, kolay öğrenilebilir ve kullanılır bir düzenin varlığı söz konusu. Ekranın bir kenarında çekim tuşu, ön ve arka kamera arasında geçiş düğmesi, Galeri kestirmesi ve çekim modları sürgüsü mevcut. Ayrıca yakınlaştırma kontrolü, Mercek ve Makro arasında geçişi sağlayan düğme de ekranın bir kenarında bulunuyor. Diğer tarafta ise Kamera ayarları, filtreler, HDR, flaş için kontroller ve Google Lens kısayolu bulunuyor. Sahne modları içinde Gece, Portre ön plana çıkarılırken, Diğer bölümü altında yavaş çekim, zaman atlama, canlı fotoğraf, Pro modu, panorama ve 50 megapiksel tam çözünürlüklü fotoğraf gibi modlar bulunuyor. Genellikle Fotoğraf ve Video modları arasında gidip geleceksiniz. Gece ve Portre de diğerleri kadar olmasa da kullanışlı olacaktır.
Vivo Y21s ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, yeterli ışık koşullarında, dış ortamda gayet iyi sonuçlar elde ediliyor. Özellikle yapay zekâ destekli sahne düzenleme özelliği sayesinde, farklı nesnelere göre renklerin ayarlanması iyi biçimde yapılıyor ve ortaya Instagram ve bunun gibi ortamlarda paylaştığınızda bol beğeni toplayacak fotoğraflar çıkıyor. Bunun dışında HDR performansını da beğendiğimizi söyleyebiliriz. Gölgeli ve parlak alanların bir arada bulunduğu fotoğraflarda dengeli bir görünüm elde ediliyor. Yapay zekâ ve HDR modlarının kapatıldığı durumlarda çekilen fotoğrafların ise biraz daha sıradan ve soğuk durduğunu söylesek yanlış olmayacaktır. Düşük ışıktaki çekimlere baktığımızda, gece lambayla iyi şekilde aydınlatılmış odalarda elde edilen sonuçlar fena sayılmaz. Her ne kadar detaylarda kayıp olsa da, renk doğruluğu yerinde ve gürültü düşük. Gece manzara çekimlerinde ise gürültü etkisi dikkat çekici, Gece modu da çok fazla fark yaratmıyor. Eğer gece çekimi yapacaksanız, tripod veya telefonu sabit yere koymak gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, özel bir makro modu ve bir makro kamerası var. Ancak Vivo Y21s’in 50 megapiksel ana kamerası ile çekilen yakın çekim fotoğraflar daha başarılı. Makro moduna ayrıca gerek yoktu. Belki Vivo, makro kamera yerine bir ultra geniş kameraya verse daha yerinde olurdu.
Ön tarafta yer alan 8 megapiksel kameranın da hem normal hem de düşük ışıkta tatmin edici sonuçlar verdiğini görüyoruz. Düşük ışıkta gürültü düşük, parlaklık makul. Normal ışıkta çekilen selfie fotoğraflarda da netliğin ve renk doğruluğunun iyi derecede olduğunu görüyoruz.
Video tarafında hem ön hem de arka kamera ile 1080p Full HD video kaydı yapılabiliyor. Ön ve arka kamerada el hareketlerinin görüntüye titreşimler olarak yansıması açık biçimde görünüyor. Bununla birlikte hızlı netleme yapılıyor. Görüntü kalitesi tatmin edici. Stereo ses kaydı yapılıyor ve tatmin edici sayılır. Ancak çekim yaparken cihazın alt kenarını kapatmamaya özen gösterin. Orada mikrofon var ve kapattığınızda videonun sesi etkilenebilir.
Vivo Y21s inceleme: Sonuç
Vivo Y21s özellikle tatmin edici bir görsel deneyim sunan büyük ekranı, iki güne varan çalışma süresi sunan pili, sade ve kullanımı kolay kullanıcı arayüzüyle dikkat çekiyor. Kamerasıyla, özellikle yeterli ışık koşulları altında iyi fotoğraflar çekebilirsiniz. Selfie performansını da iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Tasarımıyla çok fazla fark yaratmasa da, sağlamlık hissi ve hafifliği artıları arasında yer alıyor.
Sahip olduğu işlemci ve ona eşlik eden diğer bileşenler; günlük işler için yeterli bir performansı sağlasa da, oyun konusunda Vivo Y21s’ten çok fazlasını beklememek yerinde olacaktır. Video performansı ise onun özel günlerde tercih edilecek birincil cihaz olmasının önüne geçebilir. Eğer illâ ki çekim yapacaksanız, özel günlerinizde bir tripod veya gimbal kullanmanız yerinde olacaktır.