Vivo akıllı telefon pazarının son zamanlardaki en hızlı üreticileri arasında yer alıyor. Farklı segmentlerde cihazları kullanıcılarıyla buluşturan şirketin sunduğu uygun fiyatlı telefon seçeneklerinden birisi de Y16. Vivo Y16 inceleme yazımızda bu akıllı telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Vivo Y16 inceleme: Tasarım
Vivo Y16 tasarımı itibarıyla şirketin Y serisinin güncel üyelerinden ve diğer üreticilerin son bir-iki yıl içinde çıkardığı akıllı telefonlardan pek uzaklaşmıyor. Özellikle arka panel tasarımı bu güncelliği daha iyi şekilde yansıtıyor. Telefonun ön panel tasarımı da kendisiyle aynı fiyat kategorisindeki cihazlarla örtüşüyor. Ekranın hem tasarımına hem de teknik detaylarına birazdan değineceğiz.
Öncelikle Vivo Y16’nın plastik bir arka panele ve çerçeveye sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Ele oldukça iyi oturan telefonun yuvarlatılmış köşeleri de ilk bakışta göze çarpıyor. Telefonun 6.51 inç büyüklüğündeki ekranı, ön panelin yüzde 82,5’lik kısmını kaplıyor. Tek elle rahatlıkla kullanılan telefon, tartıda 184 gram çekiyor. Vivo Y16 elde hafif bir hissiyat veriyor. Bu da telefonda video izlerken veya oyun oynarken ciddi bir konfor sağlıyor. Vivo Y16’nın kot pantolon cebinde de bir rahatsızlık yaratmadığını belirtmekte fayda var.
Vivo Y16’nın 6.51 inç büyüklüğündeki ekranının üstündeki damla çentik telefonun ön kamerasına ev sahipliği yapıyor. Bu ekranın etrafındaki çerçevelerin pek ince olmadığı da hemen göze çarpıyor. Özellikle ekranın alt kısmında çerçeve daha da kalınlaşıyor. Ancak bunun giriş segmentinde konumlanan pek çok akıllı telefonda görülen bir şey olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Vivo Y16’nın üst kenarında telefonun SIM ve microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Sol kenar ise boş bırakılmış. Telefonun sağ kenarına geçildiğinde ise ses kontrol tuşları ve güç butonu kullanıcıları karşılıyor. Güç butonu aynı zamanda parmak izi tarayıcısı işlevi görüyor. Parmak izi tarayıcısının detaylarına da birazdan değineceğiz.
Vivo Y16’nın alt kenarında ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör bulunuyor. Bu hoparlörden çıkan sesin yükseklik seviyesi iyi olsa da, kalitesinin pek yüksek olmadığını söylemek gerekiyor. Dolayısıyla Vivo Y16 ile müzik dinlerken, bir şeyler izlerken veya oyun oynarken kulaklık takmakta fayda var.
Vivo Y16 için “Işıltılı Altın” ve “Yıldızlı Gece Siyahı” olarak adlandırılan iki renk seçeneği sunuluyor. Test merkezimize telefonun Yıldızlı Gece Siyahı seçeneği ulaştı. Y16’ya klas bir görüntü kazandıran bu seçenek, plastik kasanın da etkisiyle parmak izlerini göstermiyor.
Arka panelin sol üst köşesinde iki yuvarlak halkaya telefonun iki kamerası yerleştirilmiş. Burada 13 megapiksel ana kameraya 2 megapiksel makro kamera eşlik ediyor. Kameraların hemen yanında da LED flaş bulunuyor. Arka panelde Vivo logosunun bulunmamasının da ilginç olduğu söylenebilir.
Vivo Y16’nın tasarımı genel itibarıyla “sade” olarak tanımlanabilir. Telefonun bir dayanıklılık sertifikası taşımadığını da belirtmek gerekiyor. Dolayısıyla telefonu tozlu veya ıslak ortamlarda kullanırken dikkatli olmakta fayda var.
Vivo Y16 inceleme: Ekran
Vivo Y16’da yukarıda da belirttiğimiz gibi 6.51 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran şirket tarafından Halo FullView olarak adlandırılıyor. Piksel yoğunluğu 270 ppi olan 1600 x 720 piksel çözünürlüklü ekranın yenileme hızı 60 Hz, görüntü oranı ise 20:9.
Vivo Y16’nın ekranı boyutları itibarıyla multimedya içerik tüketimine bir hayli uygun olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, telefonun hafifliği de izleme deneyimine olumlu katkı yapıyor. Toplu taşımada yaparken bir şeyler izlemeyi sevenler için Vivo Y16’nın konforlu bir yol arkadaşı olacağı söylenebilir.
HD+ çözünürlük ve 60 Hz yenileme hızı kağıt üstünde çok etkileyici görünmüyor. Bu ekranın günlük kullanımdaki performansı ise makul olarak tanımlanabilir. Çok keskin bir görüntü aramayanlar için Vivo Y16’nın ekranı yeterli olacaktır. Ekranın parlaklık seviyesi maksimuma çıkarıldığında renkler bir hayli canlı görünüyor. Bu da telefonda içerik tüketimini keyifli hâle getiriyor. Yenileme hızının 60 Hz olması, Vivo Y16’yı oyun tarafında biraz sıkıntıya sokuyor.
Renkleri doğru şekilde gösteren bu ekran kontrast tarafında biraz zayıf kalıyor. Siyahları çok koyu göstermeyen ekranın parlaklığı maksimum seviyedeyken bile biraz eksik görünüyor. Ancak telefonu dışarıda güneş ışığı altında kullanma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını da belirtmek gerekiyor. Ekranın parlaklık seviyesi de ortama göre otomatik olarak ayarlanabiliyor.
Vivo Y16’da Ayarlar menüsü içindeki Ekran ve Parlaklık sekmesi üzerinden telefonun ekranıyla ilgili ayarlar yapılabiliyor. Renk sıcaklığını ayarlama, göz korumasını çalıştırma, koyu temaya geçiş gibi işlemler bu menü üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Vivo Y16 inceleme: Donanım ve Performans
Vivo Y16’nın kalbinde MediaTek’in Helio P35 işlemcisi bulunuyor. Test merkezimize gelen modelde bu işlemciye 4 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 64 GB. Bu depolama alanını microSD kart desteğiyle genişletmek mümkün oluyor.
Helio P35 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanının “bütçe dostu” bir telefon için standart bir üçlü olduğu söylenebilir. Bu bileşenler Vivo Y16’nın günlük olağan işleri yerine getirmesi için yeterli oluyor. Telefonla sosyal medya uygulamalarını kullanırken, internette gezinirken, e-posta alırken veya gönderirken bir sorunla karşılaşılmıyor. Uygulamalar arasında geçişte bariz bir sorun yaşanmasa da, tamamen “pürüzsüz” bir deneyimden söz etmek de mümkün değil.
4 GB RAM kapasitesinin üstüne Genişletilmiş RAM 2.0 özelliği sayesinde 4 GB daha eklenebiliyor. Bu ekstra RAM kapasitesi, boş depolama alanının dönüştürülmesi sayesinde sağlanıyor. Ekstra RAM kapasitesinin devreye girmesiyle birlikte Vivo Y16’nın çoklu görev performansı yukarıya çıkıyor. Genişletilmiş RAM özelliği açılırken veya devredışı bırakılırken telefonu yeniden başlatmak gerekiyor.
Böylelikle akıllı telefonda arka planda bir uygulama çalışırken eş zamanlı şekilde başka bir uygulamayı kullanmak da sorun yaratmıyor. Spotify veya YouTube Music uygulamalarından birinden müzik dinlerken bir taraftan da Chrome’da gezinmek veya Twitter’da nelerin olup bittiğine bakmak Vivo Y16 için bir problem teşkil etmiyor.
Vivo Y16’da YouTube, Netflix, Disney+ gibi multimedya uygulamaları sorunsuz şekilde çalışıyor. Bu uygulamalar hem hızlıca başlatılıyor hem de mümkün olan en yüksek kalitede video izlenebiliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Vivo Y16’nın ekranı renkleri oldukça canlı gösteriyor. Bu uygulamalar içinde gezinirken de bir sorunla karşılaşılmıyor.
Helio P35 işlemci taşıyan bir akıllı telefondan oyun tarafında pek fazla bir şey beklememek gerekiyor. Vivo Y16 ile azımsanamayacak sayıda oyunu oynamak mümkün olsa da, bu oyunların çok büyük kısmı telefon tarafından otomatik olarak en düşük ayarda başlatılıyor. Böylelikle oyunlardaki takılmanın en düşük seviyeye inmesi amaçlanıyor.
Sıkı bir oyuncu değilseniz ve telefonda kendinizi rahatlatacak tarzda oyunları oynamayı seviyorsanız Vivo Y16 işinizi görecektir. Ancak yine de grafik kalitesini aşağıya çekmekte fayda olduğunu söylemek gerekiyor.
Vivo Y16’da oyun deneyimini destekleyen unsurlardan biri de Ultra Oyun Modu. Bu mod oyuncuların konsantrasyonlarını tamamen oyuna vermelerini kolaylaştırıyor. Özel ses efektlerini beraberinde getiren bu mod, oyunlar başlatıldığında otomatik olarak çalıştırılıyor. Ultra Oyun Modu’nun özel kenar çubuğu sürüklendiğinde açılan panel ise hem bazı ayarları hızlıca aktif hâle getirmeyi hem de farklı performans modları arasında geçiş yapmayı mümkün kılıyor. Oyun performansına Multi-Turbo 5.5 özelliğinin de katkı verdiğini belirtmekte fayda var.
Vivo Y16’da hem parmak izi tarayıcısı hem de yüz tanıma özelliği mevcut. Parmak izi tarayıcısı, daha önce de belirttiğimiz gibi telefonun güç butonuna entegre edilmiş. Bu tarayıcıya sağ elin baş parmağı ve sol elin işaret parmağıyla rahatlıkla erişilebiliyor. Tarayıcıya birden fazla parmak tanımlanabildiğini de bu noktada belirtmekte fayda var. Bu tarayıcı parmak izi algılandıktan sonra telefonun ekran kilidini son derece hızlı biçimde açabiliyor. Tarayıcının performansından bir hayli memnun kaldığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.
Akıllı telefonda yüz tanıma özelliği de yine parmak izi tarayıcısı gibi hızlı çalışıyor. Yüz tanımanın zayıf ışıklı ortamlarda da sorunsuz şekilde çalışabilmesi için “Ekran doldurma ışığı” olarak adlandırılan özellikten faydalanılıyor. Bu özellik ortam ışığının zayıf olması durumunda tanıma sırasında kilit ekranının parlaklığını artırıyor.
Vivo Y16 Geekbench’in benchmark testinden tek çekirdek performansıyla 183 puan, çoklu çekirdek performansıyla da 810 puan alıyor.
Vivo Y16 inceleme: Pil
Vivo Y35’e ihtiyaç duyduğu enerjiyi 5000 mAh kapasiteli pil veriyor. Bu pil 10W hızlı şarj desteğine sahip. Pilin dolumu USB-C girişi üzerinden gerçekleştiriliyor. Telefonun kutusundan 10W şarj adaptörünün çıktığını belirtmekte de fayda var.
Katalog değerlerine bakıldığında pil kapasitesinin 15 saat boyunca internet üzerinden HD çözünürlükle film izlemek, 7 saat boyunca yoğun kaynak tüketen oyunlar oynamak ve 22 saat boyunca müzik dinlemek için yeterli olduğu görülüyor.
Vivo Y16’nın 5000 mAh kapasiteli pili, ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda bir günü çok rahat çıkarıyor. Hatta iki gün boyunca telefonu şarja takmak gerekmiyor. Bu ortalama yoğunluklu kullanım senaryosunda sosyal medya uygulamalarını kullanmak, yaklaşık 20 dakika internette gezinmek, bir süre oyun oynamak, YouTube’dan video izlemek, Spotify’dan müzik dinlemek gibi eylemler bulunuyor.
Vivo Y16’nın 5000 mAh kapasiteli pilini doldurmak için 3 saatten uzun bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Saat 21.03’te pil kapasitesi yüzde 1’ken şarja taktığımız telefonun pili saat 00.10 itibarıyla yüzde 100 doluluk oranına ulaşmıştı. Yaklaşık 1 saatin sonunda pilin doluluk oranı yüzde 40’ın biraz üstüne çıkmıştı.
Telefonun pil tüketimiyle ilgili bilgilere Ayarlar menüsü içindeki Pil sekmesinden veya iManager uygulaması üzerinden erişilebiliyor. Pil tasarrufu ise hem bu menülerden hem de hızlı ayarlar panelinden çalıştırılabiliyor.
Vivo Y16 inceleme: Yazılım
Vivo Y16 kutusundan Android 12 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Funtouch OS 12 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Akıllı telefonun duyurulduğu dönemde Android 13’ün dağıtımı henüz başladığı için bu duruma pek şaşırmamak gerekiyor.
Daha önce Vivo’nun Funtouch OS kullanıcı arayüzüyle çalışan telefonlarını kullananları Y16’da aşina oldukları bir yazılım deneyimi bekliyor. Eski telefondan Vivo Y16’ya hızla geçiş yapılabiliyor. Özellikle veri aktarımı yapılan diğer cihaz da Vivo markasını taşıyorsa bu süreç daha da hızlı şekilde tamamlanıyor.
Android telefonların vazgeçilmez parçaları arasında yer alan ön yüklü uygulamalar Y16’da da kullanıcıları karşılıyor. Ancak Y16’nın bu konuda bir bombardıman yapmadığını belirtmek gerekiyor. Vivo diğer Android telefon üreticilerine kıyasla daha az sayıda uygulamayı ön yüklü olarak sunuyor.
Google’ın Android uygulamalarının önemli bir kısmı Vivo Y16’da varsayılan uygulama işlevi görüyor. Telefon görüşmeleri için Google Telefon, SMS alımı ve gönderimi için Google Mesajlar, internette gezinmek için de Google Chrome uygulamaları kullanılıyor. Buna ek olarak, Google Asistan da alt navigasyon çubuğunun varsayılan üyeleri arasında yer alıyor.
Vivo Y16’da kullanıcıları bekleyen ön yüklü Google uygulamaları bunlarla sınırlı değil. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, Haritalar, YouTube, YouTube Music, Google Drive, Takvim ve Podcast’ler gibi uygulamalar kullanıcıları karşılıyor. Vivo Y16’da ön yüklü sunulan uygulamalar arasında Facebook, TikTok ve Spotify da bulunuyor.
iManager uygulaması ise telefonun kontrol paneli olarak tanımlanabilir. Bu uygulama üzerinden telefonun depolama alanında yer açılabiliyor, veri trafiği görüntülenebiliyor, güvenlik taraması gerçekleştirilebiliyor, uygulama ve bildirim ayarları yapılabiliyor. iManager sayesinde tek tuşla telefonun performansını optimize etmek de mümkün. Buna ek olarak, aynı uygulamadaki “Yardımcı araçlar” sekmesi de kullanıcılara güvenlik ve sistem araçları sunuyor. Örneğin, buradaki “uygulama şifreleme” isimli araç üzerinden belli uygulamalara erişim şifreyle koruma altına alınabiliyor. Söz konusu şifrenin telefon için belirlenen şifreden farklı olabileceğini belirtmekte fayda var.
Yine “Yardımcı araçlar” sekmesinden “telefon soğutma” aracına da ulaşılabiliyor. Bu araç adından da anlaşılabileceği üzere telefonun sıcaklığını düşürmeyi sağlıyor. Telefonu bir kenara bırakıp soğumasını beklemek yerine daha hızlı çözüm isteyenler için söz konusu aracın bir hayli işe yarayacağı rahatlıkla söylenebilir.
Vivo Y16 inceleme: Kamera
Vivo’nun üst segment telefonlarında kamera deneyimine özel bir önem verdiği biliniyor. Şirketin giriş segmenti telefonlarında da benzer bir kaliteyi sunmak için çalıştığını da Y16 sayesinde görmek mümkün oluyor. Akıllı telefonun 13 megapiksel çözünürlüklü ana arka kamerasına 2 megapiksel makro kamera eşlik ediyor.
Vivo Y16 ile iyi aydınlatılmış ortamlarda çekilen fotoğraflar göze oldukça güzel geliyor. Fotoğraflarda renklerin doğal görünüyor. İşlenmelerinde veya renklerin doygunluk seviyesinde herhangi bir sorun söz konusu değil.
Pozlama üzerinde ince ayarlar yapıldığında fotoğrafların kalitesini biraz daha yukarıya çekmek mümkün oluyor. HDR modu da parlak gökyüzünü çekerken oldukça iyi işliyor. Bu modda çekilen kareler gayet güzel pozlanıyor.
Giriş segmentinde konumlanan telefonlarda kullanıcıların kameradan temel beklentisi sosyal medyada paylaşılabilecek kalitede fotoğraflar çekilebilmesi. Vivo Y16’nın da bu konuda hayal kırıklığı yaratmayacağı rahatlıkla söylenebilir. Video tarafında Vivo Y16 1080p çözünürlüklü videolar çekebiliyor. Ancak video kaydının Y16’nın kamerasının güçlü yönlerinden biri olmadığını itiraf etmek gerekiyor.
Vivo Y16’da özel bir gece modu bulunmuyor. Dolayısıyla karanlık yerlerde flaşsız çekilen fotoğraflarda hiçbir şey fark edilmiyor. Flaş açıldığında da çok büyük bir değişim olmuyor. Karanlık veya düşük ışıklı ortamlarda Y16 ile çekilen fotoğrafların kalitesinin pek tatmin edici seviyede olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Vivo Y16’nın önünde ise 5 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Ön kameranın iyi aydınlatılmış ortamlarda standart bir iş çıkardığı söylenebilir. Ancak bu fotoğrafların daha güzel görünmesi için düzenleme uygulamalarından yardım almakta fayda var.
Vivo Y16 inceleme: Sonuç
Giriş segmenti, akıllı telefon pazarında rekabetin yoğun yaşandığı alanlardan biri. Özellikle Çinli akıllı telefon üreticileri bu segmentte söz sahibi olmak için yoğun mücadele veriyor. Bu üreticilerden biri olan Vivo, Y16 ile iddiasını bir kez daha ortaya koyuyor.
Y16 bütçesini fazla zorlamadan ihtiyaçlarını karşılayacak bir akıllı telefon arayanların ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak bir telefon. Hafif kasasıyla kullanım kolaylığı konusunda ciddi bir avantaj sunan Y16’nın ekranı da HD+ çözünürlüklü olmasına rağmen iyi bir iş çıkarıyor. Yenileme hızının 60 Hz olması anlaşılır bir durum olsa da, telefonun eksi hanesine yazılıyor. Vivo Y16’nın pil ömrünün de kullanıcıları bir hayli memnun edeceğini söylemek gerekiyor.
Vivo Y16 cebinden fazla para çıkarmadan modern telefon kullanma deneyimini yaşamak isteyenlerin değerlendirmesi gereken seçenekler arasında yer alıyor.