Teknoloji

Vivo kullanıcıları OriginOS ile farklı bir arayüz ve deneyim elde edecek

vivo origin os

Çinli telefon üreticileri uzun zaman boyunca Apple’ın tasarımını taklit etme eleştirileriyle karşı karşıya kaldılar. Bu durum Android’i, deli gibi iPhone’un konuşulduğu ve ilgi gördüğü bir pazara hitap etmek için daha çok iOS’e benzemeye zorluyor. Son zamanlarda, “daha sade ve temiz” Android deneyimleri için gelen baskı; Xiaomi, Oppo ve Vivo gibi şirketlerin eski alışkanlıklarından geri dönmesine ve saf Android’e yakın bir deneyimin peşine düşmelerine neden oldu. Tam da işlerin yoluna girdiğini düşündüğümüz sırada Vivo, bir sonraki özel Android kullanıcı arayüzü olan OriginOS’yi ortaya çıkardı. Eğer hiçbir şey bilmiyorsanız, bunun tamamen farklı bir işletim sistemi olduğunu bile düşünebilirsiniz.

Android telefon üreticileri, en azından özel Android kullanıcı arayüzüne sahip olanlar, kendi tasarım dillerini uygulama eğilimindedir. Ancak Vivo’nun OriginOS?i, Apple’ın iOS’u ile Microsoft’un en yeni Fluid Design estetiğinin bir birleşimi gibi görünen yapısıyla onu en uç noktaya taşıyor gibi görünüyor. Varsayılan olarak ayarlanan aydınlık görünümlü temada, yuvarlatılmış köşeleri olan çok sayıda uygulama simgesi ve widget’ı ana ekrana, ızgara görünümünde düzgün biçimde yerleştirebilirsiniz.

Sparrows News‘e göre, bu ana ekran widget’ları “atomik bildirimler” olarak adlandırılıyor, yine de aynı işlevi görüyorlar. Kuşkusuz Google Android widget’larını, birçok kişinin bunların muhtemelen Apple tarafından iOS 14 ile birlikte icat edildiğini düşüneceği noktaya kadar zayıflattı. Android tabanlı OriginOS’un barındırdığı ve hâlâ iOS’un sahip olamayacağı bir şey ise değişebilen dinamik ana ekran motorudur. Bu, hava durumu gibi gerçek dünya koşullarına bağlı olarak duvar kağıtları veya renklerin yenilenmesini sağlıyor.

Ancak OriginOS’un sunduğu değişiklikler bundan daha da derine iniyor. Vivo’nun, telefonun RAM’ini fiilen genişletmek için dahili depolamasının bir kısmını kullanacak “bellek füzyon” sistemini tanıtacağı, böylece 8 GB RAM’e sahip bir telefonun gerçekte 11 GB RAM’e sahipmiş gibi çalışacağı söyleniyor. İleri düzey bilgisayar kullanıcıları muhtemelen, Linux’taki takas bellek veya Windows’taki sanal bellek kavramlarına aşinadır. Sistemin ve uygulamaların ne kadar RAM kullanabileceğini genişletmekle birlikte, bu durum daha yavaş dahili depolama nedeniyle bazı performans dezavantajlarını da beraberinde getirecektir.

Vivo, hangi telefonların OriginOS alacağını henüz açıklamadı. Ancak şu anda, daha sıradan görünen Funtouch OS’i kullanan bazı telefonların buna geçiş yapabileceğini kaydetti. OriginOS kesinlikle güzel görünüyor, ancak Vivo’nun ilk kullanıcı arayüzünü kullananların yeni arayüzü nasıl karşılayacaklarını şimdiden kestirmek güç görünüyor.