Vivo Apex adlı ilk konsept akıllı telefonunu CES 2018’de tanıtmıştı. Daha sonra 2019’un başlarında bunu yeni bir versiyon izlemişti. Vivo bugün, Vivo Apex 2020 ile üçüncü nesil Apex modelinin duyurusunu gerçekleştirdi. Yeni versiyon ile işler bir başka seviyeye taşınıyor.
Piyasaya çıkma ihtimalinin düşük olduğu belirtilen Apex 2020, daha önce pek görülmemiş tarzda bir ekran barındırıyor. 6.45 inç, 120 derece FullView Edgeless Display, Vivo tarafından “tamamen devrimsel” ve “akılları baştan alan” bir ekran olarak tanımlanıyor. 120 derecelik açıya sahip olan kenarlar, şelale ekran konseptine tamamen yeni bir yaklaşım getiriyor. Önden bakıldığında cihazın kenarları yokmuş gibi bir görünüm oluşuyor.
Bu tasarımın bir sonucu olarak, özelleştirilmiş alüminyum iskelet telefonun arka paneli boyunca uzanıyor. Daha sonra da telefonun üstünden ve altından ilerleyerek ekranın düz kenarlarıyla buluşuyor. Ekranın üst ve alt kenarlarında ince çerçeveler görüyoruz.
Etkileyici estetiği korumak ve pratikliği de minimum seviyede tutmak için, tüm fiziksel tuşlar basınç algılamalı sanal tuşlarla değiştirilmiş. Daha önce sözünü ettiğimiz kavisli ekran alanları bu işlevi de görüyor.
Yukarıdaki basın fotoğraflarından da görebileceğiniz üzere, ekranın üst kısmında çentik yer almıyor. Vivo delikli ekranı da pas geçmiş ve son zamanlarda gördüğümüz açılır kamera mekanizmalarını da bir kenara bırakmış.
Çünkü şirket henüz pratikte bir akıllı telefonda kullanılmayan bir teknolojiyi, ekran içi kamerayı seçmiş. Ekranda uygulanacak piksel dizilimdeki yenilikçi yaklaşım ve devre tasarımı sayesinde, Apex 2020’nin ekranın aldığı ışık miktarını artırdığını ve selfie kameranın üstüne panelin geri kalan kısmına göre altı kat daha fazla oranda ışığın iletildiği belirtiliyor.
Bu durum optik girişimi büyük oranda azaltacak, karşılığında da fotoğrafların kalitesini artıracaktır. Ancak 16 megapiksel kameranın en iyi selfie fotoğrafları üretmesi için, Vivo fotoğrafları geliştirecek çeşitli algoritmik optimizasyonları da kullanıyor.
Tabii ki, Vivo Apex 2020’yi müşterilerine sunmayı planlamıyor. Bu nedenle kalite konusundaki iddialara biraz şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Eğer bu konsept ürünün birkaç örneği üretilirse, çekilen örnek fotoğrafları görmeden karar vermemek en iyisi olacaktır.
Konsept ürünün arkasına baktığımızda, kamera tarafında da aynı oranda etkileyici gelişmeler görüyoruz. Günümüzde çoğu akıllı telefon yakınlaştırma çözümü hibrit zum teknolojisine dayanıyor. Kırpma ile yapılan sabit büyütme algoritmik iyileştirmelerle birleştiriliyor.
Ne var ki, Apex 2020 konsept akıllı telefonu ile Vivo, Sürekli Optik Zum olarak adlandırılan yeni bir yapıyı da uyguluyor. Bunun dünyada ilk kez bir akıllı telefonda kullandığını da belirtiyor.
Bu sistem, iki sabit ve iki hareketli lensle oluşturulan 4 gruplu lens kombinasyonu sayesinde, 5 kat ile 7.5 kat arasında sürekli yakınlaştırma yapabiliyor. Son zamanlarda gördüğümüz 5 kat yakınlaştırmalı kameralarda gördüğümüz periskop tarzındaki tasarımdan ödünç alıyor ve bu sistemi 6.2 milimetre kalınlığında bir akıllı telefon gövdesine sığdırıyor. Bu mekanizmayı yakında Vivo’nun seri üretime girecek telefonlarında da görebiliriz.
Tabii ki, Vivo mümkün olan her detayın korunmasını istiyor. Bu nedenle çığır açan kamera donanımını bir başka algoritmayla birleştiriyor. “Lider çoklu çerçeve algoritmasını” kullanarak çok uzaktan bile manzara çekimini kolaylıkla yapıyor.
Kamera ile ilgili özellikler listesinin son maddesi ise gimbal tarzındaki tasarım. Böylelikle optik görüntü sabitlemenin performansı önemli oranda artıyor. Geleneksel sistemlerle karşılaştırıldığında, Vivo’nun yeni yapısı sabitleme açısını yüzde 200 oranında artırıyor. Bu durum, pozlama süresini artırarak gece modunun etkilerini artıracaktır.
Vivo Apex 2020 konsept telefonunda en güncel teknik özellikler var gibi görünüyor. Her ne kadar Vivo bu telefonu üretmeyi planlamasa da, Snapdragon 865 işlemci ve Snapdragon X55 5G modemin bulunabileceğini dile getiriyor. 12 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza da mevcut.
Saydıklarımıza ek olarak, Vivo yeni Kablosuz Super FlashCharge 60W teknolojisinin de bulunduğunu söylüyor. Bu teknolojinin sadece 20 dakikada 2000 mAh kapasiteli pili şarj edebildiği öne sürülüyor.
Üreticilerin çoğunun 60W kablosuz şarjı sunmadığı bir ortamda 60W kablosuz şarjı görmek epey ilginç görünüyor. Ancak bu telefonun gerçek bir üründen çok hayalleri kağıda döken bir konsept ürün olduğunu düşünecek olursak, 60W kablosuz şarj özelliğinden bahsetmenin çok da bir zararı yok. Şu ana kadar gördüğümüz hızlı şarj teknolojisi ise 30W mertebesinde ve Vivo’nun uygulamasının yarısında hızlarda şarj etmeye izin veriyor.