Vimeo uzun yıllar boyunca YouTube’un Content ID olarak adlandırılan içerik kimliği benzeri bir sistemden yoksun şekilde faaliyet gösterdi. Anca her şeyin ücretsiz olduğu bu dönem sona erdi. Video sitesi Copyright Match olarak adlandırılan ve Türkçe’ye Telif Hakkı Eşleşmesi olarak çevirebileceğimiz yeni bir sistemi faaliyete geçirdi.
Yeni sistem telif hakkı kanunlarına ve diğer yapımcıların haklarına saygı duyacak şekilde tasarlandı. Vimeo’nun konuyla ilgili olarak hazırladığı blog yazısında web sitesinin orijina işleri göstermek için var olduğuna ve hiçbir zaman TV program kayıtlarını, film görüntülerini veya profesyonel spor karşılaşmalarını gösteren bir yer olmadığına dikkat çekiliyor.
Copyright Match Vimeo’nun büyümeye ve Vimeo on Demand gibi, yapımcıların filmlerinin görüntülenmesi için izleyicilerinden doğrudan para aldığı servise benzer yeni özellikler sunmaya devam ettiği dönemde kullanılacak bir araç olacak. Şirket zaten katı durduğu çalınmış veya yeniden üretilmiş içeriklere karşı durmak için yeni bir adım atmış oluyor. Sistem videonun bir bölümünden ses olarak “parmak izi” alıyor ve diğer videolarla potansiyel telif hakkı eşleşmeleri için karşılaştırıyor. Eğer bir veya daha fazla içerikle uyum yakalanırsa, durum kullanıcıya e-posta aracılığıyla bildiriliyor.
Ancak Vimeo YouTube’un kendi uygulamasının yarattığı olumsuz durumlardan ve baş ağrılarından haberdar. Her ne kadar blog yazısında Google’ın video servisi isimle anılmasa da, diğer telif hakkı eşleşme çözümleri için “iki ucu keskin kılıç” nitelendirmesi yapılıyor. Şirket telifli materyalin kullanımı için izin alınmış veya yasal kullanım sınırları çerçevesinde değerlendirilmesi sağlanmış olsa da, tüm videoların aykırı olarak işaretlenmesinin ve kaldırılmasının çok kolay olduğunun farkında.
Muhtemel hataların önlenmesi amacıyla Vimeo, video yapımcıların yanlış olduğunu düşündükleri uyuşmalar için itirazda bulunmalarını ve gerekli izinleri aldıklarını anlatmalarını istiyor. Ayrıca müzik eşleşmesine neden olabilecek seslerin de Vimeo’nun müzik mağazasında seçilecek bir müzikle değiştirilebileceğini, bu şekilde içerik eşleşmesinden kurtulmanın mümkün olacağı da dile getiriliyor.
İlgili >> Vimeo