Manşetler

ViewSonic ViewPad 10e Ön İnceleme

viewsonic-viewpad-10e-on-inceleme-00010

Bugün düzenlenen Türkiye lansmanıyla tanıtılan ViewPad 10e‘yi kısa bir süre için deneyimleme fırsatı bulduk. Tabletin 9.7 inç’lik SuperClear IPS paneli 1024 x 768 piksel çözünürlüğüyle birinci ve ikinci nesil iPad’dekilere benzer bir görsel deneyim sunuyor, ekranın görüş açısı da fena sayılmaz.

Ekranın altında menü, ana ekran ve geri tuşları yer alıyor. Tablet tanıtıldığında bir Android 2.3 Gingerbread tableti olduğu için bunlar gerekliydi. Ancak Android 4.0 Ice Cream Sandwich’in gelmesiyle birlikte ekran üstü kontroller gelince bu tuşlara aslında gerek kalmamıştı. Yine de, bu tuşlar da iş görmeye devam ediyor. Halbuki ViewSonic HTC’nin Flyer tablette yaptığına benzer bir şey yapabilir ve bu tuşların arka aydınlatmasını kapatarak tamamen kontrol dışı bırakabilirdi. Hem ekran üstünde hem de ekran altında kontrolleri görmek biraz ilginç oluyor.

Ekranın üstünde, sağ köşede 1.3 megapiksel kamera yer alıyor. Bu, cihaz üzerindeki tek kamera, arkada ana kamera niteliğini görecek bir bileşen yok. Cihazda yüklü gelen kamera uygulamasını kullanarak çekim yapmak mümkün. Yine de, bu kameranın esas olarak video haberleşmesi için eklendiğini unutmayalım.

viewsonic-viewpad-10e-on-inceleme-00018

ViewSonic ViewPad 10e’de yüklü olan uygulamalara baktığımızda KVK’nın çeşitli uygulamalarının önceden yüklü geldiğini görüyoruz. Bunların arasında KVK’nın mobil uygulama mağazası KVK Market de bulunuyor. Bu KVK uygulamalarının genellikle akıllı telefonlara göre optimize edilmiş uygulamalar olduğu dikkatimizi çekti. KVK’nın mağazası dışında ViewSonic’in özel mobil uygulama mağazası ViewSonic Apps de ViewPad 10e’de yüklü geliyor. Bu iki mağazanın dışında Google Play Store’u gözümüz aradı, ancak göremedik. Sonra farkettik ki, ViewSonic Apps Google Play Store’un bir türevi niteliğinde. Android’in resmi mobil uygulama mağazasındaki uygulamaların çoğu, en azından aklımıza gelip aradıklarımız ViewSonic Apps’te de mevcut.

ViewPad 10e’de çoğu Android tabletinde yüklü geldiğine alıştığımız Google uygulamalarının bazıları yok. Bunları ViewSonic Apps’ten indirebilirsiniz. Varsayılan internet tarayıcısının dışında Dolphin Browser ve Opera’nın da cihazda yüklü olduğunu gördük. Bunun dışında Cut The Rope, Angry Birds Space gibi oyunlar da tablete yüklenmişti. Bunlar piyasaya çıkacak ürünler de mi yüklü, yoksa test ürününe özel olarak mı yüklendi, bunu bilemiyoruz.

viewsonic-viewpad-10e-on-inceleme-00005

ViewPad 10e’nin gerçekten şık duran bir cihaz olduğunu söylemek gerek. İnce oluşu cihazı gerçekten şık ve kaliteli gösteriyor, uzaktan kendisine baktırıyor. Cihazın HDMI çıkışı bir yuva arkasına gizlenmiş, ancak microSD ve SIM kart yuvalarını bir kapak kapatmadığı için buralara yerleştirilen kartlar açıkta kalıyor. Özellikle SIM kartın beyaz renkli görüntüsü tabletin havasını biraz bozuyor. Bağlantılar genellikle biraz daha kalın olan üst bölüme yerleştirilmiş. Sol kenarda ses kontrol tuşları, sağ kenarda ise mikrofon yer alıyor.

ViewPad 10e yaklaşık 700 TL’lik fiyatına göre çok daha kaliteli duruyor. 1 GHz’lik tek çekirdekli Cortex A8 işlemcinin şu anda hüküm süren iki veya dört çekirdekli işlemcilere göre biraz eskidiğini kabul etmek gerek. Tabletlerde 1 GB RAM’i görmeye alıştık, ancak fiyatla birlikte ele aldığımızda 512 MB RAM’i yeterli karşılayabiliriz. 20 GB’lık toplam depolama alanı yeterli gibi görünüyor. Zaten cihazda arka kamera yer almadığı ve esas işlevi fotoğraf çekmek olmadığı için fotoğraf veya videolar depolama kapasitesinde önemli bir yer tutmayacaktır. Gördüğümüz kadarıyla bu ikili orta karar bir performans sunuyor. Tabii ki, daha iyi bir kanıya varmak için cihazı detaylı bir şekilde incelemek gerekiyor. Onu da ilerleyen günlerde yapmayı amaçlıyoruz.

Galeri: ViewSonic ViewPad 10e Ön İnceleme
[nggallery id=983]