İncelemelerManşetler

ViewSonic ViewPad 10e İncelemesi

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00010

ViewSonic Android tablet pazarında sessiz ama derinden giden şirketlerden bir tanesi. Genellikle Samsung, ASUS, Acer gibi şirketlerin Android tabletleri ön plana çıkıyor, ancak ViewSonic de farklı konfigürasyonlarda, ayrıca bazıları çift işletim sistemiyle başlatma seçeneği de barındıran modelleriyle farklılık arayan müşterilere alternatifler sunuyor. Şirketin geçtiğimiz ocak ayında, CES 2012’de tanıttığı ViewSonic ViewPad 10e ise estetik tasarımı makul fiyat seviyelerine çeken bir seçenek olarak dikkat çekiyor.

ViewPad 10e geçtiğimiz aylarda yurt dışında Android 2.3 Gingerbread ile birlikte çıkış yaptı. Daha önce ön incelemeden geçirdiğimiz bu tablet bugünlerde Türkiye’de de piyasaya çıkıyor. Üstelik Ice Cream Sandwich ile gelen bu tablet satın alacak olanları güncelleme bekleme derdi ve zahmetinden de kurtarıyor. Sadece Wi-Fi versiyonu 699 TL, Wi-Fi+3G versiyonu ise 845 TL’lik fiyat etiketleriyle satılan bu tablet fazla para vermeden uygun ve kaliteli görünüme sahip bir tablet arayanlar için göz önünde bulundurulabilir bir seçenek gibi görünüyor. Pekiyi, bu tablet beklentileri ne kadar karşılıyor? Yazının devamında yer alan ViewSonic ViewPad 10e incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: ViewSonic ViewPad 10e İncelemesi

Galeri: ViewSonic ViewPad 10e
[nggallery id=997]

[one-third]

[/one-third]

Donanım

ViewSonic ViewPad 10e 241.6 x 188.6 x 9.1 mm’lik boyutlara ve 620 gr. ağırlığa sahip metal kasada geliyor. 9.1 mm.’lik kalınlığı sayesinde en ince Android tabletlerden biri olarak nitelendirebileceğimiz ViewPad 10e bu özelliği sayesinde oldukça çekici görünüyor. Cihazın kapladığı alan bakımından mevcut iPad ile çok farkı yok. Aslında ağırlık bakımından da o tabletle karşılaştırılabilir ölçüde. Bu özellikler ışığında ViewSonic ViewPad 10e’nin tek elle bile rahatlıkla kullanılabildiğini söyleyebiliriz. 4:3’lük en-boy oranı da tabletin hem yatay hem de dikey oryantasyonda rahatlıkla kullanılmasına izin veriyor.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00004

ViewSonic’in metal kasası, özellikle arka bölümü parmak izlerini biraz fazla tutuyor, bunu belirtmek gerek. Bunun dışında arka bölümdeki hafif şişkin yapı hem üstte bulunan çeşitli portlar için biraz daha alan açıyor hem de tabletin elde biraz daha iyi kavranmasına olanak sağlıyor. Tabletin sol kenarında üste doğru küçük bir ses kademe tuşu bulunuyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, o kadar boş alan varken tuşları küçük tutmalarını anlamak güç. Sağ kenarda ise sadece mikrofonun yer aldığını görüyoruz. Arkada kamera yok, ancak ViewSonic logosu arkayı dolduruyor. Bununla birlikte altta da iki adet hoparlör yer alıyor. Bu arada hoparlörün üstünde yer alan yazıların biraz fazla miktarda olduğunu söylememiz gerek.

Tabletin üst kısmı giriş ve çıkışlar açısından bir hayli bereketli. Şarj cihazı girişi, microUSB portu, 3.5 mm. kulaklık jakı, bir kapak arkasına gizlenmiş HDMI çıkışı, microSD ve SIM kart yuvaları (test için gelen model 3G+Wi-Fi versiyonu), güç butonu ve sıfırlama tuşu üst bölüme sıralanmış. Güç butonu dediğimize bakmayın, ViewSonic cihazı açma ve kapatma işlevini, aynı zamanda ekran kilit görevini rahatlıkla basılabilecek bir buton yerine sola itilerek kullanılan bir sürgüye yüklemiş. Bu sürgüyü ittirmek için de tırnağınızı kullanmanız gerekebilir. Bunun dışında ViewSonic microSD kart ve SIM kart yuvalarını da bir kapakla örtse güzel olabilirdi. SIM kartı yuvasına taktığınızda beyaz renkli kart siyah renkli gövde içinde sırıtıyor. Buna ek olarak microSD kart da yuvasına yerleştirildiğinde üstte hafif bir çıkıntı kalıyor.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00007

Aslında ViewSonic’i genellikle monitörleriyle biliriz. Şirket bu alandaki tecrübesini tablet ekranına da taşımış. Cihazda yer alan 9.7 inç’lik, 1024 x 768 piksel çözünürlüklü IPS ekran görsel deneyim açısından birinci ve ikinci nesil iPad’leri aklımıza getirdi. 132 ppi’lik piksel yoğunluğu doğrusunu söylemek gerekirse düşük kalıyor, yazıların ve grafiklerin keskinliği düşük. Öte yandan ekranın parlaklığı biraz düşük gibi. Tam anlamıyla zevkli bir kullanım için parlaklığı en üst seviyeye getirmeniz gerekebilir. Görüş açıları açısından konuşacak olursak, IPS panel olmanın da sayesinde ViewSonic’in 9.7 inç’lik ekranına yandan bakıldığında iyi ve renk açısından tatmin edici görüntüler sunduğunu söyleyebiliriz. Ekranın güneş ışığı altında görünebilirliği de iyi seviyede, ancak parlaklığı biraz yüksek tutmak gerekebilir. Bu arada videoda ekranın biraz karanlık olduğuna şaşırmayın, çıplak gözle ekranın parlaklığı oldukça iyi, üstelik ekranın karanlık görünmesi biraz da cihazın duruşuyla ilgili bir durum gibi görünüyor.

ViewSonic ViewPad 10e yılın başlarında bir Gingerbread tableti olarak tanıtılmıştı. Bu nedenle ekranın altında menü, ana ekran ve geri olmak üzere üç adet kapasitif dokunmatik ekran tuşu bulunuyor. Tabletin Ice Cream Sandwich’e güncellenmesiyle birlikte ekran üstü navigasyon kontrollerinin gelişi bu tuşları aslında fazlalık hâline getiriyor. HTC, Flyer tableti Honeycomb’a güncellerken bu tuşları devre dışı bırakmıştı. Ancak ViewPad 10e’de bu tuşlar da fiziksel kontrollere alışanlar için bir seçenek olarak yer almayı sürdürüyor.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00002

ViewSonic ViewPad 10e’de 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemci bulunuyor. Cihaz satılırken sadece bu bilgiyle yetiniliyor, ancak biraz araştırma yaptığımızda cihazda Cortex A8 çekirdekli işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. Cortex A9 çekirdekli işlemcilerin hüküm sürdüğü bir ortamda Cortex A8 işlemcinin biraz eskidiğini söylemek gerek. 512 MB’lık sistem belleği yeterli sayılabilir. 4 GB dahili bellek barındıran cihazın kutusundan SD kart adaptörüyle birlikte 16 GB’lık bir microSD kart da çıkıyor, böylelikle toplam 20 GB’lık bir depolama alanı elde edilmiş olunuyor.

ViewSonic ViewPad 10e’nin arkasında kamera yer almasa da önünde 1.3 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Ayrıca bu kamera 480p video kayıt yeteneğine de sahip. Kameranın fotoğraf ve video çekimi amacıyla kullanılması için Ice Cream Sandwich’in ham kamera uygulaması mevcut. Ancak bu kamera fotoğrafçılıktan çok iletişim amacıyla tablete eklenmiş gibi görünüyor. Skype, Google Talk gibi uygulamaları kullanarak ViewSonic ViewPad 10e’yi bir görüntülü iletişim aracına dönüştürebilirsiniz.

Kablosuz bağlantı tarafında ViewSonic ViewPad 10e’nin 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR gibi nitelikleri barındırıyor. Bunun yanı sıra Wi-Fi + 3G modeli mobil genişbant bağlantı desteği de sunuyor.

Yazılım

Yukarıda da belirttiğimiz gibi ViewSonic ViewPad 10e piyasa Android 2.3 Gingerbread ile çıktı. Ancak Türkiye’de piyasaya çıkan ürünler doğrudan Ice Cream Sandwich ile yüklü şekilde piyasaya sürülüyor. Bunun üzerinde ViewSonic 3D adı verilen özel bir kullanıcı arayüzü de yüklü geliyor. Bu kullanıcı arayüzü genellikle giriş ekranına yoğunlaşan ve üç boyutlu efektlerin fazlasıyla kullanıldığı özelleştirmeler barındırıyor. Tabii ki, ViewSonic’in kuşları bu kullanıcı arayüzünde yer alıyor.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00019

ViewSonic 3D içinde ayın durumu, not defteri ve bunun gibi çeşitli bileşenler bulunuyor. Giriş ekranları arasında gezinirken üç boyutlu ve atlı karınca benzeri bir yapı mevcut. Bu yapı sayesinde tüm giriş ekranlarını ve bunların üzerinde barındırdıkları bileşenleri görebilirsiniz. Bu arada iki giriş ekranı arasında gezinirken de üç boyutlu geçiş animasyonları görülüyor. ViewSonic 3D’li giriş ekranına ViewSonic’in çeşitli bileşenlerini, bununla birlikte uygulama kısayollarını eklemek mümkün. Bu arada uygulama kısayollarını klasörler altında sınıflandırmak veya giriş ekranının duvar kağıdını değiştirmek de mümkün. ViewSonic 3D kullanıcı arayüzünde uygulama menüsü de aşağı doğru kayan bir yapıda geliyor. Burada da üç boyutlu animasyonları özellikle menünün üstünde ve altında görüyoruz.

ViewSonic 3D kullanıcı arayüzünü kullanmak isteğe bağlı. Eğer bu kullanıcı arayüzünü varsayılanlardan kaldırırsanız Android 4.0 Ice Cream Sandwich’in fazla özelleştirme barındırmayan ham kullanıcı arayüzünü de kullanabilirsiniz. Uygulama menüsü de Ice Cream Sandwich’in ham uygulama menüsü olarak karşımıza çıkıyor. ViewSonic 3D’yi kullanmak istemeyenler Ayarlar uygulamasında Uygulamalar bölümü altına gidip, burada yer alan ViewSonic 3D uygulamasının detaylarında varsayılanı kaldırma butonuna dokunabilirsiniz.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00023

ViewSonic ViewPad 10e’de Google Play Store yerine ViewSonic Apps adlı bir uygulama mağazasının yer aldığını görüyoruz. Aslına bakarsanız, ViewSonic Apps Google Play mağazasının bir aynası olma niteliğini taşıyor, tabii ki uygulama açısından Google’ın kendi mağazasına göre biraz daha az seçenek var. Yine de, aradığınız çoğu uygulamayı bu mağazada bulabilirsiniz. ViewSonic Apps uygulama mağazasının tablet için değil de akıllı telefon için optimize edilmiş versiyonunun bulunması da oldukça ilginç. Bu arada ViewSonic Apps’in yanı sıra KVK’nın mobil uygulama mağazası KVK Market de ikinci bir mobil uygulama mağazası seçeneği olarak tablette yüklü olarak geliyor. KVK Market de ViewSonic’in mobil uygulama mağazası gibi akıllı telefonlara optimize edilmiş olma niteliği taşıyor. Bu mağazada da işinize yarayacak uygulamalar bulmanız mümkün.

ViewSonic ViewPad 10e KVK tarafından dağıtılıyor. KVK bu tableti sadece dağıtmakla kalmıyor, çeşitli servis ve uygulamalarını tablete önceden yükleyerek tablet sahiplerinin bu servislerden ücretsiz olarak yararlanmasına izin veriyor. ViewPad 10e’nin kutusundan çıkan kağıtlar arasında özel bir broşür var, bunun içinde her bir uygulamanın aktivasyonu için lisans anahtarları bulunuyor. Anti Hırsız, Jet Servis, Mobil Güvenlik, Bulut ve Uzaktan Servis uygulamalarının her birini ilk kez kullanırken bu anahtarları kullanmanız gerekiyor. Anahtarları girdikten sonra her bir uygulama içinde ayrı bir hesap oluşturma gerekliliği ise zahmetli ve can sıkıcı. Halbuki KVK bu ekran üzerine mevcut kullanıcılar için de bir kullanıcı girişi ekranı ekleyebilirdi. Böylelikle bir uygulamayı etkinleştirmek için açılan hesapla diğer uygulamalara giriş yapılabilir, böylelikle birden fazla hesap açmaya da gerek olmaz.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00025

KVK’nın Mobil Güvenlik uygulaması ViewPad 10e’yi her açıdan emniyet alma işlevini üstleniyor. Tablete yüklediğiniz her uygulama güvenlik açısından denetleniyor, bunun yanı sıra cihazın durumu sürekli izleniyor. Android işletim sistemiyle ilgili güvenlik endişelerinin had safhada olduğu bu zamanlarda para verilmeyen bir güvenlik çözümünün varlığı oldukça iyi. KVK Bulut uygulaması da her kullanıcıya dosyalarını ücretsiz olarak depolayabilecekleri 5 GB’lık depolama alanı sunuyor.

Performans, Batarya ve Kullanım

ViewSonic ViewPad 10e’de 1 GHz’lik tek Cortex A8 çekirdekli işlemci yer alıyor. Doğrusunu söylemek gerekirse ViewSonic ViewPad 10e’de yer alan bu işlemci zamanına göre geride kalmış bir işlemci, bu nedenle cihaz performans açısından vasatın ötesine geçemiyor. Cihaz e-posta kontrolü, internette gezinme, dokümanları görüntüleme ve video izleme gibi temel işleri yerine getiriyor. Bununla birlikte yüksek performansa ihtiyaç duyan oyunlarda, yüksek çözünürlüklü videolarda, kod ve içerik açısından yoğun web sitelerinin işlenmesinde yetersizlikler görülüyor.

Bencmark Testi Puan
AnTuTu 1986
Quadrant 1156
SunSpider Java 13910.2 +/- %1.0

ViewSonic ViewPad 10e’de yer alan internet tarayıcısının performansının cihazın donanımına bağlı olarak biraz sınırlı kaldığını söylemek gerek. Her ne kadar masaüstü ve mobil siteler düzgün şekilde görüntülense de, yükleme sürelerinin normale göre biraz uzun kaldığını kabul etmek gerek. Dileyen kullanıcılar ViewSonic Apps üzerinden yer alan alternatif internet tarayıcılarının da deneyebilirler.

ViewSonic ViewPad 10e’de 2700 mAh’lik Lityum Polimer batarya yer alıyor. Katalog değerlerine bakıldığında bu batarya tabletin 5.5 saat kadar çalışmasına olanak sağlıyor. Tahmini sürelerle konuşacak olursak tabletin bataryası tam doluyken yaklaşık 3 saat video, 7 saat müzik oynatma, Wi-Fi üzerinden 3 saat 45 dakika, mobil genişbant üzerinde ise 4 saat 17 dakika internette gezinme fırsatı veriyor.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00029

ViewSonic’in multimedya işlevleri açısından bir tabletten beklenecek standart işlevleri sunduğunu söyleyebiliriz. Cihazda Android ile birlikte gelen video ve müzik oynatıcı uygulamaları bulunuyor. Cihazın dahili belleğine veya bellek kartına atılan multimedya dosyaları ilgili uygulamalar tarafından otomatik olarak bulunuyor ve ilgili kütüphanelerde listeleniyor. ViewSonic ViewPad 10e’nin performansını vasat bulsak da, cihazın 720p kalitesinde yüksek çözünürlüklü test videosunu da varsayılan video oynatma uygulamasıyla oynatmayı başardığını söyleyelim. Müzik uygulaması ise fazla bir özelleştirme içermiyor, Android’in yalın müzik oynatıcı uygulaması sunuluyor. Tabletin arkasında yer alan hoparlörlerin zayıf kaldığını belirtelim. Kullanıcılar daha yüksek ses şiddetine sahip harici hoparlörlere ihtiyaç duyabilir.

Sonuç

ViewSonic ViewPad 10e tasarım açısından gerçekten oldukça beğenimizi kazanan bir tablet. Üstelik şimdiye kadar test ettiğimiz Android tabletler içinde en beğendiğimiz tasarıma sahip olanlar arasında yer aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu arada yukarıda söylediğimiz gibi microSD ve SIM kart yuvalarının tasarımında biraz daha farklı yol izlense iyi olabilirdi. Tabletin ekranının çözünürlüğü, büyüklüğüne göre artık ihtiyaçları karşılamıyor olsa da, fena sayılmayacak bir görsel deneyim sunduğunu da kabul etmek gerek. Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile yüklü gelmesi de tabletin artılarından.

viewsonic-viewpad-10e-inceleme-00001

ViewSonic ViewPad 10e’nin zayıf noktası işlemcisi. Her ne kadar 1 GHz’lik çalışma frekansına sahip olsa da, zamanın gerisinde kalmış işlemci performansın kısıtlı kalmasına neden oluyor. Bu arada ViewSonic 3D kullanıcı arayüzü görsel açıdan zenginlik yaratıyor ve ek araçlar sunuyor olsa da, performansı kısıtlayıcı bir faktör olduğunu söylemek gerek. ViewSonic işlemci seçimi konusunda biraz daha zamana uygun davransa tasarımda yakaladığı beğeniyi performans açısından da yakalayabilirdi.

Tabii ki, her cihazı fiyatına göre değerlendirmek gerek. ViewSonic ViewPad 10e’nin sadece Wi-Fi versiyonu 699 TL, Wi-Fi + 3G versiyonu ise 849 TL’lik fiyat etiketine sahip. Orta seviye Android telefonların yerleştiği bir fiyat bandında bu niteliklere sahip bir tablet görmek normal sayılabilir. Tablet deneyimi için çok fazla para vermek istemeyen, bununla birlikte performans konusunda çok fazla beklentisi olmayan kullanıcılar ViewSonic ViewPad 10e’yi seçenekler arasında tutabilir. Daha yüksek performans arayanların bununla doğru orantılı olacak şekilde daha fazla para vermesi de gerekiyor.